Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 529?

Tanquem temporada 2020-2021 amb un reportatge sobre l'abocament descontrolat d'aigües fecals a les platges. L'entrevista en profunditat és al periodista Ian Urbina, que ha investigat el desconegut i rocambolesc món laboral de l'alta mar. La ‘Directa’ en paper tornarà el 8 de setembre, després de les vacances.

El sistema de recollida d’aigües a molts municipis dels Països Catalans barreja les provinents de la pluja amb les del clavegueram. En episodis de pluges intenses les depuradores es desborden i es produeixen vessaments contaminants a rius i platges. A més, moltes de les empreses que gestionen el pastís de negoci de 1.300 milions d’euros del sector del tractament d’aigües tenen una trajectòria esquitxada per casos de corrupció. Un reportatge de Maties Lorente i Ester Fayos, amb fotos de Victor Serri.

El periodista Ian Urbina és el protagonista de la secció “Miralls” |Fabio Nascimento

 

Ian Urbina va guanyar un Pulitzer a la redacció del The New York Times l’any 2009. L’any 2015 va iniciar una sèrie de reportatges sobre els buits informatius a alta mar. Ens parla d’algunes formes d’esclavatge i de la militarització dels mars des del sector privat de la seguretat. Una entrevista de Maties Lorente amb fotos de Fabio Nascimento.

A les pàgines d’opinió, un article d’Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, sobre les reaccions a l’assassinat de Samuel Luiz, amb il·lustració de La Boño. A la secció “Pàgina Oberta” la periodista Rut Vilar ens parla sobre la culpa de la violència masclista i ens diu que no és ni del futbol ni de l’alcohol. Amb il·lustració d’Isabel Couchoud.

Operació de rescat de l’Aita Mari el 9 de febrer de 2020. A la pastera hi viatjaven 93 persones, 37 d’elles menors d’edat |Pablo García Sacristán

 

El rescat, la rebuda i la rereguarda són les tres R de l’activisme en alta mar. Les organitzacions que donen suport a migrants en el Mediterrani treballen per millorar la coordinació i la infraestructura als ports. Reportatge de Noa Tendero amb fotos de Pablo García Sacristán.

La situació al Líban és cada dia més difícil. Ho explica des de Beirut Oriol Andrés Gallart a la secció d’internacional. A més, Michael Doherty radiografia l’escenari posterior a les eleccions a Escòcia, amb una victòria incontestable de Nicola Sturgeon. L’anàlisi internacional se centra en el perill de les bases de dades biomètriques en mans d’estats i organismes internacionals i el signa Júlia Codina, analista en conflictes, acció humanitària i fragilitat a l’OCDE.

Assemblea del col·lectiu La Plaga DIY, a l’Hospitalet de Llobregat |Carlos Baglietto

 

A la secció “Expressions”, un reportatge de Miriam Tijani sobre col·lectius “Fes-t’ho tu mateixa”, amb fotos de Robermm i Carlos Baglietto. El relat literari de Núria Curcoll amb il·lustració de Balena es titula Hibernació. A més, les ressenyes culturals de llibres i música de la mà d’Aïda Camprubí, Ferran Riera i Ivan Alcázar.

A la contraportada Àlex Romaguera entrevista a Laura Latorre, autora de Polifonía amorosa (Bellaterra, 2017) i Conjugar el amor (La Oveja Roja, 2020). Considera que hauríem de “qüestionar-nos com hem après a estimar”. Fotografia de Mikel Romeo Ruiz, membre d’Ekinklik Argazkiak.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU