El Jutjat d’instrucció 3 de Girona manté oberta una causa penal contra tres empreses del Gironès per diversos tipus d’emissions presumptament superiors als nivells permesos per les autoritzacions ambientals. Es tracta de les societats Paperera de Sarrià SL, del Grup Hinojosa i ubicada a Sarrià de Ter, de Construccions Rubau SA i de Cal Industrial SL (Derivats Càlcics-DECSA), ambdues radicades a Pont Major de Girona. La investigació va arrencar arran d’una denuncia presentada el novembre de 2019 per part de la Plataforma Ciutadana Prou de Sarrià de Ter, l’Assocació de Naturalistes de Girona i la Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya davant la Fiscalia de Medi Ambient, que va considerar que hi havia elements suficients per sol·licitar l’obertura d’un procediment judicial.
Les entitats ecologistes consideren que Papelera de Sarrià SL, Construccions Rubau SA i Cal Industrial SL produeixen nivells alts de contaminació acústica, hídrica, odorífera i d’emissió de partícules que “afectaria la salut dels ecosistemes i de les persones que resideixen properes”
En concret, les entitats consideren que aquestes tres empreses produeixen nivells alts de contaminació acústica, hídrica, odorífera i d’emissió de partícules que “afectaria la salut dels ecosistemes i de les persones que resideixen properes a aquestes indústries”. Per justificar-ho, la denúncia consta de més de cinc-centes cinquanta pàgines on es donen tota mena de detalls de les activitats que s’hi desenvolupen i de les continues protestes que el veïnat de la zona a dut a terme per exigir solucions. No obstant això, arran de l’inici de la fase d’instrucció i en el marc de les investigacions que estan duent a terme els Mossos d’Esquadra s’han detectat una sèrie d’irregularitats que podrien ser constitutives de nous delictes.
En una nota de premsa, els col·lectius ecologistes asseguren que des de 2012 Construccions Rubau SA està fabricant diàriament aglomerat asfàltic i formigó sense cap autorització ambiental, “produint sobre la població sorolls nocturns que superen els nivells màxims autoritzats”. Per aquest motiu, han presentat un escrit al jutjat sol·licitant que acordi la suspensió immediata d’aquestes dues pràctiques com a mesura cautelar per evitar la continuïtat dels possibles delictes ambientals detectats. Tanmateix, el cas podria agafar una transcendència encara major si el jutjat accepta la petició d’investigar un possible delicte continuat de prevaricació ambiental per part dels funcionaris competents de l’Ajuntament de Girona.
L’administració, sota sospita
A instàncies de l’autoritat judicial, el cos de Mossos d’Esquadra està duent a terme diverses diligències d’investigació en el marc de la fase d’instrucció del cas. Durant la visita dels agents als complexes de les companyies denunciades, el desembre de 2021 es va comprovar que Construccions Rubau estava duent a terme les dues activitats anteriorment citades malgrat no tenir cap tipus d’autorització ambiental. L’Ajuntament de Girona és, en aquest cas, l’administració pública competent per autoritzar o prohibir aquestes activitats industrials segons la normativa ambiental vigent. Per aquest motiu, l’acusació popular ha comprovat que tot i que l’empresa va iniciar els tràmits per sol·licitar les autoritzacions ambientals l’any 2006, mai les ha arribat a aconseguir.
Almenys des de l’any 2012, Construccions Rubau SA estaria desenvolupant diàriament i sense cap autorització ambiental unes pràctiques lucratives il·legals que també superen els nivells màxims d’emissió acústica nocturna sobre el veïnat de Sarrià de Ter
Segons ha pogut saber Pilar Rodríguez, advocada especialitzada en causes mediambientals que porta aquest cas, l’any 2011 els Serveis Territorials a Girona del Departament de Medi Ambient van emetre un informe desfavorable a la fabricació d’aglomerat asfàltic i formigó per l’afectació a l’espai d’interès natural de la muntanya de Can Ribas i Les Gavarres. Això hauria portat els serveis tècnics municipals de l’Ajuntament de Girona a proposar la suspensió i paralització de les dues activitats fins l’aprovació d’un pla especial per la zona afectada, però a dia d’avui no consta que aquest hagi estat mai validat. Això significaria que, almenys des de l’any 2012, l’empresa estaria desenvolupant diàriament i sense cap autorització ambiental unes pràctiques lucratives il·legals que també superen els nivells màxims d’emissió acústica nocturna sobre el veïnat de Sarrià de Ter.
Així doncs, a més del possible delicte continuat contra el medi ambient per part de l’empresa, els Mossos i les acusacions populars veuen indicis d’un delicte de prevaricació ambiental per part dels serveis tècnics municipals de l’Ajuntament de Girona. Durant aquesta dècada, l’ajuntament gironí ha estat encapçalat per Carles Puigdemont (2011-2016), de forma efímera per Albert Ballesta, i des de març de 2016 fins a l’actualitat per Marta Madrenes, tots tres membres de l’antiga Convergència i Unió quan van accedir al càrrec. En aquest sentit, les entitats ecologistes consideren que hi ha una “desprotecció greu de la població i de l’ecosistema per part de l’administració municipal de Girona des d’almenys fa una dècada”. Per això demanen que el consistori adopti les mesures necessàries per fer efectiva la suspensió d’aquestes dues activitats de Construccions Rubau SA “per tal d’evitar la continuïtat dels possibles delictes ambientals”. Paral·lelament, insten al jutjat a obrir una peça separada per investigar el possible delicte continuat de prevaricació ambiental que haurien comés els funcionaris municipals competents per haver eludit controlar unes activitats no autoritzades.