La Cimera Global de Transport Públic se celebrarà a Barcelona entre els dies 4 i 7 de juny de 2023. El dia de la inauguració es preveu una recepció institucional al Palauet Albéniz de Montjuïc i la cloenda es realitzarà amb un sopar d’alt estànding al Castell de Montjuïc. Els quatre dies de l’encontre, que reunirà les principals empreses i patronals del transport públic d’arreu del planeta, comptarà amb la participació de 300 ponents i 15.000 visitants, entre els quals, el cap institucional del departament de Seguretat del Transport de la policia de Dubai, Khalifa Mohammad Amirik, i el director general de la Companyia de Transport Públic de l’Aràbia Saudita, Khalid Alhogail.
Des de la secció sindical de Solidaritat Obrera al Metro de Barcelona han fet arribar una carta de protesta a Laia Bonet, presidenta de TMB
En un comunicat de la Coordinadora Internacional de Sindicats de Metro es mostra el “més rotund rebuig i indignació” pel fet que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) donin “espai i paraula a representants de països on la llibertat de les dones o del col·lectiu homosexual es reprimeix o restringeix per llei”. Així mateix, parlen de “cinisme” i “hipocresia” dels dirigents polítics de TMB i exigeixen una rectificació i cessaments “de qui hagi permès aquestes invitacions sense cap responsabilitat ètica ni moral”. La coordinadora està integrada per catorze sindicats de diferents països d’arreu del món, com Colòmbia, el Brasil, Mèxic, l’Argentina, l’Estat francès o l’Estat espanyol, entre d’altres.
Des de la secció sindical de Solidaritat Obrera al Metro de Barcelona han fet arribar una carta de protesta a Laia Bonet, presidenta de TMB, on consideren “un despropòsit i tota una provocació a la ciutadania de Barcelona” que al congrés siguin convidats països “de dubtós respecte als drets humans” i anuncien “accions i decisions que haurem d’articular si es continua endavant amb la situació esmentada”. El servei de premsa de TMB, consultat per la ‘Directa’, no ha donat resposta a les preguntes plantejades amb relació a la polèmica.
Crims d’estat
Segons els últims informes d’Amnistia Internacional i d’altres reputats organismes internacionals de salvaguarda dels drets humans, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units continuen vulnerant els drets humans i perpetrant crims de dones, homosexuals i periodistes. En el cas de la comunitat LGTBIQA+, la legislació d’ambdós països inclou la persecució de les relacions gais o lèsbiques, amb llargues penes de presó o, fins i tot, l’execució mitjançant la decapitació amb sabre. En una única jornada, el 12 de març de 2022, el règim saudita va executar 81 homes, sota múltiples acusacions, en dos dels casos per la seva participació en protestes antigovernamentals. Una de les pràctiques més cruels del govern absolutista wahhabita ha estat la lapidació –fins a la mort i en plaça pública– de dones acusades d’adulteri. Cal recordar, a més, que el príncep saudita Mohamed bin Salman, hauria ordenat l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, segons informes d’intel·ligència de la CIA citats per la cadena de televisió NBC.
Corrupció de l’AVE a la Meca
El transport ferroviari de l’Aràbia Saudita, a més, ha estat plenament esquitxat per la corrupció. Una complexa trama de fundacions, societats amb testaferros i comptes bancaris transferien diners des de l’Estat espanyol al Panamà i Suïssa que acabarien a les butxaques del rei emèrit Joan Carles I, segons van publicar –citant proves documentals– rotatius de diversos països europeus. El monarca feia d’intermediari perquè el règim saudita adjudiqués a empreses espanyoles la construcció del tren d’alta velocitat entre Medina i la Meca.