Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Policia Local de València multa dos periodistes per trepitjar una calçada on no circulaven vehicles

Dos periodistes d'aquest mitjà i una militant del Sindicat d'Habitatge de València (SHV) han estat sancionades amb una multa de 200 euros per “transitar per la calçada creant perill per als vianants o obstacle a la circulació”. Els periodistes, que anaven identificats amb el seu carnet professional, ja han presentat les al·legacions a l'Ajuntament. La Unió de Periodistes Valencians ho considera un "acte d'intimidació"

Edifici recuperat de l'abandó al barri del Cabanyal de València | Lucas Guerra

El passat 11 de març el Sindicat d’Habitatge de València va convocar la ciutadania i mitjans de comunicació per anunciar la recuperació d’un immoble abandonat al número 40 del carrer Marià Cuber. Durant aquella jornada, sis persones —quatre activistes i dos periodistes de la Directa— van ser identificades i proposades per a una sanció administrativa per part de la Policia Local de València. Ambdós periodistes es van identificar amb el seu carnet professional i van explicar que estaven duent a terme tasques de fotografia i recopilació d’informació, però, així i tot, un agent —amb el número de placa 29677— va prendre nota de les seves dades i, sense cap mena d’avís previ, els va informar que serien sancionats amb una multa per “obstaculitzar la circulació”. Un mes i mig després, els periodistes i una de les activistes han rebut la notificació d’una multa de 200 euros per a cadascuna. El motiu, segons es llegeix en l’escrit de la denúncia: “Transitar per la calçada existint zona de vianants, creant perill per als vianants o obstacle a la circulació”; una infracció greu contemplada en l’article 65.1 del reglament de circulació.

Ambdós periodistes estaven identificats amb el seu carnet professional i duent a terme tasques de fotografia i recopilació d’informació quan dos agents es van anotar les seves dades i, sense cap mena d’avís previ, els van informar que serien sancionats

Els fets van ocórrer en un moment en què els carrers de la ciutat de València, amb motiu de les Falles, es troben massivament transitats per persones que hi circulen a peu; així com ocupats per monuments fallers, com el que se situava en el moment de les identificacions en la vorera del carrer Marià Cuber, enfront de l’edifici en litigi. A més a més, el carrer en qüestió sols disposa d’una direcció i no es caracteritza per tindre un trànsit concorregut. Per aquest motiu, i tenint en compte que no es va produir cap fet que així ho corroborés, la justificació de la sanció “manca de fonaments reals i materials, és a dir, en cap moment es va ocupar la calçada obstaculitzant el pas de vehicles”. Així ho han al·legat els dos periodistes en l’escrit del recurs que ja han presentat a l’Ajuntament de València per exigir la retirada de les multes.

Des de la Unió de Periodistes Valencians, on aquest dimecres s’ha presentat una còpia dels recursos i les denúncies, han assegurat a la Directa que es van posar en contacte amb l’Ajuntament per exigir la retirada d’ambdues sancions. “Sembla que des de la regidoria [de Protecció Ciutadana, en mans d’Aaron Cano (PSPV)] no volien que avançara, que ha sigut cosa del cap de la Policia Local de València, i que quan tinguen les al·legacions s’acceptarien perquè es comprèn que la multa és injusta”, ha informat el president de la Unió, Vicent Marco. A parer seu, la multa “no s’hauria d’haver interposat en cap moment i molt menys prosperar”, “més encara quan els periodistes van acreditats i, a més, amb els motius esgrimits d’obstaculitzar el trànsit en un carrer on no n’hi ha”. “Sembla un acte d’intimidació per evitar que s’informara”, ha reblat Marco amb rotunditat. Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb la regidoria de Protecció Ciutadana, però han declinat fer cap declaració.

 

Cal recordar que l’acció s’emmarcava en una jornada festiva organitzada sota el lema “Farem foc o fugirem” durant les festes de les Falles. És per això que van ser desenes les activistes i veïnes que després de participar en les activitats lúdiques del matí —un esmorzar popular i una passarel·la de disfresses a la plaça Calabuig, a un carrer de distància del nou bloc alliberat— van acudir-hi a peu per donar suport. “Cremem la propietat privada, prenguem-ho tot” va ser el lema amb què el Sindicat d’Habitatge de València (SHV) —organització que aglutina els diferents sindicats de barri de la ciutat: Montolivet Veïnal, Construint Malilla, Construint Burjassot, Sindicat de Barri d’Orriols i Sindicat de Barri del Cabanyal—, va fer pública l’ocupació de la finca, propietat de la Generalitat Valenciana.


Bloc per a famílies del barri

L’edifici, ara habitat per famílies i joves militants del SHV en situació de vulnerabilitat, va ser recuperat el 6 de març, una setmana abans que s’anunciara de manera pública. Durant aquest temps, els dotze nuclis familiars que hi resideixen van rehabilitar els habitatges i les zones comunes per “poder desenvolupar la vida de manera digna”, tal com van explicar a la Directa en el moment d’anunciar l’okupació.

Els policies van sancionar alguns dels periodistes i activistes que eren davant de l’edifici

 

A les dues del migdia, després de celebracions i lectures de manifests, i durant el dinar de pa i porta, s’hi personava la Policia Local de València. Segons el testimoni de militants del SHV, els agents argumentaren que havien d’abandonar les seues intencions de recuperar el bloc perquè seria destinat a dones víctimes de violència masclista. Des del Sindicat, per contra, van exposar que l’immoble du en desús des de fa més de cinc anys i que, a més, ja existeix un altre espai a la ciutat per aquesta funció, que depèn de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Segons l’informe “Efecte Airbnb en la ciutat de València”, elaborat en 2020 per la Càtedra Institucional d’Economia Col·laborativa de la Universitat de València, Ciutat Vella i Poblats Marítims són els dos districtes de València on més anuncis d’habitatges complets hi ha publicats a Airbnb

A través d’un comunicat, les militants del SHV van reivindicar l’acció com a una via de “possibilitar l’accés a una llar per a famílies dels nostres barris que es troben en situació d’emergència habitacional”. “Cada dia, més i més famílies es veuen expulsades de les seues cases, cadascuna per diversos motius, però amb una arrel comuna”, van afegir. Entre les raons destaquen l’augment del preu del lloguer, l’especulació dels grans i menuts tenidors d’habitatges o l’increment de macroprojectes turístics “aprovats per les institucions” a les ciutats.

La proliferació d’hotels i habitatges d’ús turístic en els barris de València continua a un ritme imparable, una problemàtica que s’ha convertit en una de les principals preocupacions del veïnat. Segons l’informe “Efecte Airbnb en la ciutat de València”, elaborat en 2020 per la Càtedra Institucional d’Economia Col·laborativa de la Universitat de València, Ciutat Vella i Poblats Marítims –districte del qual forma part el barri del Cabanyal– són els dos districtes de la capital del Túria on més anuncis d’habitatges complets hi ha publicats a Airbnb. El primer acumula un total de 1.551 anuncis –el 21,53% de tota l’oferta de la ciutat–, mentre que el segon aglutina 1.233 anuncis, que representen el 17,12%. Per a les autores de l’informe, l’efecte de la conversió d’habitatges residencials en pisos turístics és clar: “Es redueix l’oferta residencial i augmenta la turística, afectant el preu del lloguer i generant processos d’expulsió de la població”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU