Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Degoteig de sancions per mobilitzar-se en defensa del sector agrari a Alacant

La Unió Llauradora i Ramadera del País Valencià ha comptabilitzat al voltant de 35 multes, emparades en la llei mordassa, per participar en les tractorades, talls de carretera o bloquejos de polígons organitzats pel sector agrari durant els mesos de febrer i març. L'entitat exigeix a la delegació del govern espanyol a Alacant la retirada de les sancions, amb quanties de 100 i 1.200 euros

Concentració del sector agrari a Alacant | Arxiu

Una detenció i desenes de propostes de sanció que no han parat de notificar-se des de mitjans del passat mes de febrer. La Unió Llauradora i Ramadera ha comptabilitzat al voltant de 35 multes interposades a llauradors de les comarques d’Alacant, i s’espera que arriben més durant els pròxims mesos. És el balanç repressiu de l’última onada de mobilitzacions convocades pel sector agrari per protestar contra els elevats costos de producció, el gran desequilibri de preus en origen i destí, l’excessiva burocràcia o la competència deslleial que exerceixen les importacions d’aliments produïts en països amb condicions laborals més precàries i requisits mediambientals i sanitaris més laxos.

Totes les propostes de sanció estan emparades en la llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana —coneguda popularment com a llei mordassa. Segons les dades recollides per la Unió, una vintena de multes són de 1.200 euros i han estat motivades per una presumpta infracció greu de l’article 36.03, vinculat a la provocació de “desordres en les vies, espais o establiments públics, o l’obstaculització de la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, neumàtics o altres objectes”. La resta de sancions, al voltant d’una quinzena, són de 100 euros, per una presumpta infracció lleu de l’article 37.07, relatiu a “l’ocupació de qualsevol immoble, habitatge o edifici aliens, o la permanència en ells contra la voluntat del seu propietari o arrendatari”.

Segons les dades recollides per la Unió, una vintena de multes són de 1.200 euros i han estat motivades per una presumpta infracció greu de l’article 36.03 de la llei mordassa

Bona part de les multes més elevades han estat interposades arran d’una tractorada convocada el passat diumenge 11 de febrer. Miguel Poveda, llaurador d’Oriola (el Baix Segura) des de fa nou anys, és un dels sancionats. Explica que la protesta comptava amb l’autorització de la delegació del govern espanyol a Alacant i que va succeir de manera pacífica. Una vegada finalitzada, de manera espontània, diversos grups de llauradors decidiren convertir la tractorada en una concentració al polígon la Granadina de la localitat de Sant Isidre (el Baix Segura), una base logística on s’ubiquen magatzems de les grans cadenes de distribució Mercadona i Aldi.

“El polígon era el nostre punt de trobada, va arribar-hi molta gent i vam decidir quedar-nos per intentar bloquejar-lo”, recorda Poveda. L’objectiu era denunciar l’arribada a zones logístiques com aquesta de productes de països tercers que practiquen una “competència deslleial” contra la producció local, així com posar el focus en la responsabilitat que tenen les principals centrals de compra, com Mercadona, Alcampo o Carrefour; en el desequilibri de preus en origen i destí. Segons dades de gener de 2024 de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), per exemple, la diferència percentual entre el preu d’origen de la llima i la taronja i el seu preu de venda era d’un 426% i 880%, respectivament.

Poveda insisteix en la “desproporció” de les multes: “vam estar a la nit de manera pacífica, al matí es va obrir i es va deixar passar sense problema”. En el seu cas, a banda de dues multes de 1.200 euros, també està pendent d’altres dues propostes de sanció i és investigat per un presumpte delicte per “obstruir la via pública” el passat divendres 22 de març, durant una protesta en què es va tallar el tràfic de l’A-7. Segons assegura, ell no va participar en aquesta mobilització: “jo no estava allà, però ens han arribat multes a llauradors identificats en protestes per altres accions on no hem intervingut”. El mateix afirma el portaveu de la Unió a les comarques d’Alacant, Alberto Travé: “tenim casos d’agricultors que no van participar en determinades protestes. Potser estava el seu tractor i van agafar la matrícula, però ells no hi eren”.

L’organització agrària considera que “en un moment de crisi tan greu com la que sofreix el camp, les autoritats haurien de ser més sensibles amb la problemàtica dels agricultors”

Una setmana després, la nit del diumenge 18 de febrer, diversos grups d’agricultors tornaren a bloquejar els accessos al polígon la Granadina. Els llauradors es van situar en diversos punts per evitar l’entrada de camions als centres logístics de Mercadona i Aldi. El moment de tensió més gran es va produir quan en un dels accessos un grup de manifestants va aturar un dels camions, però el conductor, segons van explicar els testimonis a diversos mitjans locals, no va parar i suposadament va atropellar un d’ells, sense provocar-li ferides greus. En aquesta ocasió, agents antidisturbis de la Guàrdia Civil van carregar amb porres contra els assistents a l’acció de bloqueig. En el marc d’aquesta protesta, també han arribat sancions.

Les multes per les infraccions lleus es van interposar arran d’una tractorada a Novelda (el Vinalopó Mitjà) no comunicada a la delegació del govern espanyol. Enrique Sánchez, membre de la Unió Llauradora i Ramadera i agricultor amb quasi vint anys de trajectòria, explica que amb motiu de la gran mobilització convocada a Alacant el passat 12 febrer per diverses organitzacions agràries, eixe dia van decidir concentrar-se i, posteriorment, marxar amb els tractors fins a la localitat d’Asp, ubicada a cinc quilòmetres de Novelda. “No ens van deixar arribar-hi, la Guàrdia Civil va col·locar en la carretera una barrera amb cadenes de punxes i ens van identificar”, relata Sánchez, qui pocs dies després va rebre la notificació d’una multa de 100 euros.


Presentació d’al·legacions

Els serveis jurídics de la Unió han donat suport als llauradors sancionats en la redacció i presentació de les al·legacions. Alhora, el secretari general de l’organització, Carles Peris, i Alberto Travé es van reunir el passat mes de març amb el subdelegat del govern espanyol a Alacant, Juan Antonio Nieves, per traslladar “el malestar existent per l’enviament massiu de multes” i exigir la seua retirada, tal com van explicar en una nota de premsa. La resposta del subdelegat, però, va ser indicar-los que “únicament podien al·legar”, va exposar la Unió.

L’organització agrària considera que “en un moment de crisi tan greu com la que sofreix el camp, les autoritats haurien de ser més sensibles amb la problemàtica dels agricultors”. I afegeixen en la nota de premsa: “És totalment inaudit que les forces i cossos de seguretat i les administracions es dediquen a perseguir els llauradors que només han traslladat el seu malestar, en compte de controlar les pràctiques abusives de la gran distribució en la cadena alimentària”.

També han denunciat l’intent de la delegació del govern espanyol d’aturar les protestes per mitjà de canvis d’última hora en el recorregut de les mobilitzacions. Carles Peris, secretari general de la Unió, recorda que en el cas de la protesta al port de Castelló se’ls va impedir accedir al punt pactat d’entrades i eixides del recinte portuari i agents de la Policia Nacional espanyola els van desallotjar per la força abans que acabara el temps de convocatòria autoritzat. Fins i tot, van detenir el secretari comarcal de la Unió a la Plana Baixa, David Esteban. “Eixe mateix dia el van alliberar sense mesures cautelars ni imputar-li cap delicte”, informa Peris, qui critica que la policia “va provocar molta tensió per intentar aturar-nos”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU