Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Viatge multidisciplinari lligat a la memòria

El conjunt originari del Maestrat i les Terres de l'Ebre, Solk, experimenta amb les composicions pròpies a 'Nus' (Kasba Music, 2024) ambiciós projecte de llibre disc amb autories diverses pel que fa a textos i fotografies, que, en l'apartat estrictament musical, conforma una amalgama que explora la memòria vinculada al territori, des del llegat de la poesia andalusina fins a la realitat present de les refugiades, passant per la repressió franquista

En el seu segon llibre-disc, el grup Solk sembla haver après a caminar sol. Ja no poua tan directament en la tradició del seu país, aquell que es mou entre el Maestrat i les Terres de l’Ebre, i treballa més amb les composicions de creació pròpia, tot i que difícilment es podrà treure de sobre –de fet, no crec que els seus integrants vulguin fer-ho– un substrat que el lliga profundament a unes arrels musicals ben concretes.

Nus és un treball que admet diverses lectures. D’entrada, perquè es pot escoltar, es pot veure i es pot llegir. Si hom es limita a escoltar-lo, descobreix que està dividit en dues parts: “La llera dels dies” i “D’arrels i branques”. La primera consisteix en una trilogia de composicions sobre la memòria basada en un poema de Abu-Bakr at-Turtuixí, del segle XI; una altra que parla de la repressió franquista, i una tercera que tracta de la vivència present de refugiades, les dues últimes amb lletres del cantant del grup, Josep Sebastià Redó.

La segona part del treball és molt més variada, ja que abasta des de referències populars a d’altres més contemporànies, encara que estiguin basades en costums i tradicions que van de la jota als balls de diables, passant per les cançons marineres i els cants de treball

La segona part, que inclou set temes, és molt més variada, ja que abasta des de referències populars a d’altres més contemporànies, encara que estiguin basades en costums i tradicions que van de la jota als balls de diables, passant per les cançons marineres i els cants de treball –cal parar atenció al gairebé experimental “Batre”-, en la seva majoria també signades per Redó. En conjunt, però, el disc, malgrat la seva indiscutible qualitat i el seu afany de superació, deixa un sabor de boca més aviat agredolç, com si hagués sigut concebut a partir d’una sòbria reflexió transcendental, del tot realista, però que convida a un cert pessimisme.

Pel que fa a les altres possibles lectures apuntades  en aquest llibre-disc, cal dir que Nus és un treball multidisciplinari amb profusió de fotografies i textos aportats per diverses autories vinculades al territori esmentat que, sens dubte, complementen molt encertadament la feina desenvolupada per Solk.

MÚSICA

'Nus'
Solk
Kasba Music, 2023

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!