Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Formatge de bon fer, bona llet cal menester

El formatge és un aliment fresc o madurat fet, a casa nostra, a partir de la quallada de la llet de vaca, de cabra o d’ovella. El quall pot ser d’origen animal –provinent de l’estómac dels ruminants–, d’origen microbià o d’origen vegetal

FOTOGRAFIA | Victor Serri

La paraula prové del llatí caseus formaticus (formatge emmotllat). El segon mot deriva del verb formo (donar forma o afaiçonar). L’arqueologia ha identificat troballes com estris de fang cuit utilitzats com a motlles de formatge des de l’època neolítica, és a dir, a l’inici del sedentarisme i l’explotació humana de certs animals.

El formatge és un aliment fresc o madurat fet, a casa nostra, a partir de la quallada de la llet de vaca, de cabra o d’ovella. Alba, de Benlloc, formada a l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, ens narra la diferència dels braguers d’ovella guirra –amb mamelles xicotetes costoses de munyir– i de cabra –amb braguers replens de llet. El quall pot ser d’origen animal –provinent de l’estómac dels ruminants–, d’origen microbià o d’origen vegetal. Jesús, d’Agres, pastor d’ovelles guirres, ens conta que a casa seua, per a fer formatge fresc “de tovalló” s’utilitzava la flor seca del card bord com a quall, com en moltes llars de l’àrea mediterrània. Aquesta flor es pica i es posa a remulla la nit anterior, i de l’aigüeta se’n fa una quallada suau i tova.

Hi ha formatges propis de cada regió. Per exemple, a Menorca s’elabora des de ben antic amb llet de vaca el formatge de Maó, comercialitzat per tot el Mediterrani i Europa, sobretot en el segle XVIII, quan l’illa era sota dominació britànica. A la comarca dels Ports és típic l’ús de la freitera, una formatgera que feien els pastors en el seu temps lliure amb fusta de carrasca o d’olivera i amb una navalla. Així ho relata Jordi, pastor i formatger, del barri d’Anroig, que va aprendre la tècnica amb una tia de la seua mare. Una vegada fet, es treia cada nit als canyissos del mas i a primeres hores del matí s’entrava a la falsa, l’últim pis dels masos.


FORMATGE FRESC AMB QUALL

INGREDIENTS

  • Llet fresca de cabra o ovella.
  • Mitja cullerada de quall en pols
  • Mitja cullerada de sal

INSTRUCCIONS

  1. Escalfeu la llet fins a 40 ºC en un perol.
  2. Dissoleu el quall en una cullerada d’aigua tèbia i afegiu-lo a la llet.
  3. Afegiu-hi la sal i removeu.
  4. Tapeu-ho i deixeu-ho reposar durant
    una hora.
  5. Amb un ganivet, marqueu uns quadrats
    a la llet quallada i deixeu que el xerigot
    se separe.
  6. Emboliqueu el quall amb un tovalló, poseu-lo en un colador i deixeu-ho unes hores.
  7. Poseu el quall a un motlle i deixeu-lo a la nevera tota la nit perquè es compacte.
  8. Es pot fer brull o brossat si s’escalfa el xerigot fins que gairebé bulli. Es recull la massa blanca que brolla i es deixa escórrer. La podem acompanyar amb unes nous picades i un poquet de mel.

Article publicat al número 580 publicación número 580 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU