Ens citem a la plaça de la Barceloneta amb la portaveu de les entitats que s’oposen a la celebració de la Copa Amèrica de vela a la ciutat de Barcelona. Caminem pels carrers del barri i ens mostra els primers impactes negatius per l’arribada de les tripulacions de la competició esportiva. S’han disparat els preus dels lloguers, però també els productes bàsics d’alimentació, alhora que pel passeig Joan de Borbó hi circulen vehicles de gamma alta, una postal aliena a la realitat local que recorda les estampes de les platges de Malibú o Santa Mònica, a Califòrnia. Jorquera és molt crítica amb l’alcalde Jaume Collboni i s’indigna per la posició unànime dels partits polítics del consistori que van acordar la celebració del macroesdeveniment global a la ciutat.
Quan es crea la plataforma?
Tot va començar a inicis de l’estiu de 2023. Feia temps que ens arribava informació sobre la celebració d’aquesta competició de vela, però no teníem ni idea de què era ni què significava, per això vam decidir convocar una trobada veïnal. Informacions d’un costat i d’un altre, i com que ja tenim un històric de relació social amb altres barris com el Gòtic o el Casc Antic, cada vegada se’ns va anar sumant més gent. Ara comptem amb més d’un centenar d’adhesions al nostre manifest i al nostre moviment. Ens vam crear primer per informar-nos, després per veure els impactes que ens podria comportar, en base a l’experiència d’altres macroesdeveniments que havien suposat l’expulsió d’una part del veïnat. Ja que aquesta edició de la Copa Amèrica no sembla que es pugui aturar, el nostre objectiu és que no es torni a celebrar ni a Barcelona ni enlloc del món.
L’alcalde Jaume Collboni diu que l’esdeveniment projectarà la ciutat al món i que serà positiu per a la gent de Barcelona.
És que em fa, fins i tot, riure. A Barcelona no li cal més publicitat, és una ciutat que per la seva història i la seva arquitectura està més que publicitada. No ens calen més esdeveniments d’aquests tipus, ja en tenim prou amb el Mobile Congress, amb el The District. Tot això que ens porten a la ciutat és un càncer, una forma d’expulsar veïnes i veïns, per convertir la ciutat i els barris populars en una moneda de finançament, una forma de guanyar diners per grans empreses privades. A més, quan Collboni parla de projectar Barcelona com una ciutat nàutica, s’oblida que sempre ha estat una ciutat nàutica. Als barris costaners sempre hem tingut una idiosincràsia marítima, per família pescadora, per pares i mares remendadores, per gent que fa esport a la mar, pel patí-vela…
“Ja que aquesta edició de la Copa Amèrica no sembla que es pugui aturar, el nostre objectiu és que no es torni a celebrar ni a Barcelona ni enlloc”
No cal que Collboni i els rics del planeta vinguin a dir-nos que serem una ciutat nàutica. Abans teníem hangars populars, el meu avi tenia una barqueta per agafar musclos a l’espigó, una piragua per anar a fer una volteta aquí davant, fins i tot per fer windsurf. Tots aquests hangars els han tret, ja no hi ha llocs gratuïts o assequibles perquè la gent guardi les seves coses, ara tot és vinga a pagar, són caríssims.
Quan dius que un macroesdeveniment com la Copa Amèrica us expulsa del barri, concreta-ho una mica, què preveieu que passi?
No només a la Barceloneta, de manera extensiva a tota la ciutat, del 22 d’agost al 27 d’octubre esperem dos milions i mig de persones, sumades al turisme massiu que ja tenim. En primer lloc, les places hoteleres estan saturades i els pisos de lloguer s’encariran, amb l’expulsió immediata del veïnat. L’últim desnonament que al barri va ser el del Pitote, que vivia a Joan de Borbó amb una renda de tota la vida i l’han expulsat, agafant-se a qualsevol excusa, i amb els jutges totalment a favor. La majoria de pisos del barri tenen entre 28 i 32 metres quadrats, i la mitjana del preu del lloguer és de 1.300 euros. En segon lloc, l’impacte mediambiental. Tenen una campanya de greenwashing de manual. A veure, les barquetes aquestes d’acord que funcionin amb el vent, però tot el seguici que les repara i les prepara funciona amb gasoil, tota la gent que treballa per la Copa Amèrica es trasllada amb transport privat, les que visitaran la ciutat vindran amb avió, moltes des dels Estats Units. És de tot menys una competició respectuosa amb el medi ambient. En tercer lloc, és un esdeveniment organitzat d’esquena a la ciutadania, amb total opacitat, amb un decret que diu que és d’interès nacional i amb clàusules de confidencialitat que ens impediran saber on van els diners. De moment sabem que hi ha una despesa de vuitanta milions d’euros de les arques públiques i que són irrecuperables, a fons perdut, perquè contractualment en cas de benefici qui recuperarà els diners són els actors privats.
Els diners públics no tornaran a les administracions?
Venim de l’experiència i la informació de les celebracions d’Auckland (Nova Zelanda), amb un forat econòmic de més de 90 milions d’euros, i València, on s’ha fet dues vegades, i que a l’última que sapiguem són 370 milions d’euros de diner públic gastat i perdut… Dos més dos són quatre, aquí passarà el mateix. L’única diferència és que a Barcelona et diuen que no han fet construccions fixes, tot el que han construït és efímer…
Heu detectat despeses públiques que no s’han posat en el pressupost de la Copa Amèrica, però que s’estan fent a demanda de l’esdeveniment?
Sí, i tant. Tots els canvis que estem veient amb el paviment, els carrils bici, els canvis al port, tota la saturació d’obres que tenim, ho estan deixant bonic per la Copa Amèrica. Una neteja d’imatge com van fer l’any 92 pels Jocs Olímpics. És sempre el mateix, el ciutadà de Barcelona no importa, els barris populars encara menys, volen la nostra expulsió per la ciutat perquè molestem. Mai se’ns escolta, sempre se’ns retreu que som la cultura del no, pel sol fet que lluitem pels nostres drets fonamentals. Aquesta gent de la política sempre posa la catifa vermella a les elits, a la gent de diners, que ve aquí a fer els seus negocis. La Copa Amèrica és un catalitzador més de tots aquests negocis que es mouen, és una excusa més per posar la ciutat al servei d’ens privats.
S’ha fet un càlcul que suposarà un impacte positiu de 1.200 milions d’euros. Què en penseu?
És un informe que es va fer a l’inici del projecte. Ens van dir en una reunió de barri en la que van venir a presentar-nos l’esdeveniment que incrementaria en un 5% el PIB de Catalunya. Vam respondre: molt bé, però això no detecta les desigualtats, el ric és més ric i el pobre és més pobre. Sempre hem demanat un informe que certifiqui tot l’impacte econòmic, social i mediambiental, i ens l’han denegat, no el volen fer.
A qui li heu demanat?
A l’Ajuntament i a la Generalitat, a les administracions que estan involucrades. No hi ha manera, no el volen fer. Tots aquests macroesdeveniments finançats amb diner públic haurien d’anar acompanyats amb informes transparents. Ens ho han denegat i també han denegat que es faci cas a la voluntat de la ciutadania. Deixeu-nos decidir a nosaltres si ho volem o no ho volem. Fem una consulta?
“No estem parlant d’una competició esportiva popular com el vólei platja o la natació. És un esport inaccessible, la Fórmula 1 del mar, i darrere hi ha poders i interessos econòmics”
Qui són els personatges que comanden la Copa Amèrica?
Són les elits del món, que ara es codegen amb les de Barcelona. No és possible que una competició de sis persones mogui tant diner públic. La ciutat al servei d’aquests sis que aniran a navegar amb les seves barquetes? No pot ser per esport. No estem parlant d’una competició esportiva popular com el vólei platja o la natació, que ho pot practicar qualsevol de nosaltres. És un esport inaccessible, la Fórmula 1 del mar, i darrere hi ha poders i interessos econòmics.
Des de l’organització asseguren que un cop se superi el llindar de beneficis destinats als inversors privats, els ingressos aniran a l’administració pública. Com es garantirà la transparència de les finances de la Copa Amèrica?
No sabem res de tot això. Informació zero. Només diuen que enriquirà i donarà treball. No ens serveixen de res només les paraules. Tenim un històric d’esdeveniments, mai hi ha transparència i mai s’informa a la ciutadania. Diran molt fort que han guanyat tants diners, però clar, a les arques privades. No tenim cap mecanisme de control, ni cap institució que ens digui qui ho regularà. No ho sabem.
Quins són els impactes actualment perceptibles de l’esdeveniment?
Ens arriba gent d’alt poder adquisitiu, ja viuen al barri. Diuen que és un esdeveniment esportiu, però es veu que entre ells hi ha episodis d’espionatge. Si passeges veuràs persones amb l’uniforme de la Copa Amèrica, festes privades al Bastian Beach, cotxassos de gamma alta que circulen pel passeig Marítim. Aviat començarem a patir els controls d’accés, fiscalitzats amb acreditacions. Qui ho controlarà? Com es controlarà? Qui és l’ajuntament per limitar-me la circulació en benefici de persones que no són veïnes del barri?
Ho noteu també en les compres bàsiques d’alimentació?
Estem pagant més diners per una barra de pà, sobretot als supermercats grans. També està impactant en la viabilitat dels comerços de proximitat, ja no poden pagar el lloguer, els estan expulsant per posar-hi botigues pel turisme de luxe. Parlen de turisme de qualitat, però per nosaltres és exactament el mateix, el que volem és un decreixement de la presència de turisme.
“Qui és l’ajuntament per limitar la circulació en benefici de persones que no són veïnes del barri?”
Què us ha semblat la unanimitat amb la Copa Amèrica dels partits representants al consistori?
Una vergonya absoluta. Fa poc va venir al barri el regidor de Ciutat Vella Albert Batlle (PSC), hi havia un grup de veïnes queixant-se i ell no parava de dir que això s’havia votat per unanimitat a l’antic consistori i com que ells són els representants dels seus votants això va a missa, que no tenim cap dret a queixar-nos perquè els vam votar. Per començar, jo no els he votat, i per seguir, no han donat cap informació a la ciutadania. En teoria haurien d’estar al servei de la ciutadania i a la pràctica treballen per a les empreses privades i pel poder econòmic.
Des de l’organització de la Copa Amèrica s’està parlant de fer una crida al voluntariat de la ciutat perquè els ajudi.
Estan preocupats perquè l’impacte ciutadà no és el dels Jocs Olímpics. Vivim en moments històrics i situacions socials diferents, l’any 92 no sabíem d’entrada que els jocs suposarien l’expulsió del veïnat, no teníem tanta informació. Ara, la gent no vol treballar gratis. Estàs invertint diners públics per un esdeveniment privat i demanes voluntaris? Al barri el que sí notem és la venuda de moto habitual, la mateixa que van fer quan van inaugurar l’hotel Vela, on, per cert, no hi treballa pràcticament ningú del barri. El ganxo sempre és el mateix, els llocs de treball, que la Copa Amèrica donarà feina. Feines efímeres i mal pagades, cambrers, muntatge. Els treballadors dels equips que competiran els porten tots dels seus països: metges, enginyers…
Durant la cerimònia d’inauguració es preveu que s’apaguin les llums de la ciutat per tal que es vegin els drons a la vertical del Port Vell. Teniu la percepció de ser un simple decorat?
Com se’ls acudeix d’apagar els llums de la ciutat per veure quatre drons estúpids. I ho fan per aquests sis pijos que van a navegar amb les seves barquetes? Darrere dels pijos hi ha una trama financera massa potent, sospitosament potent. Aquí, ben aprop han construït la vila del mar, on reprodueixen els edificis i els pobles de la costa catalana. A veure, aquí teniu un barri de veritat, que sou tontos? Envair l’espai públic, apagar els llums de la ciutat, portant a tothom a la platja per veure quatre drons, tot surt dels nostres diners…
A peu de platja han col·locat una gran pantalla amb el compte enrere per a l’inici de la competició. Està protegida amb unes tanques. Per què?
Suposo que tenen por que algú la trenqui. A més, té un vigilant les 24 hores del dia. És símptoma que la ciutadania no està a favor, alguna cosa grinyola, tens por que es vandalitzi. No es protegeixen altres monuments de la ciutat amb tanques i amb vigilants de dia i de nit.
Quin serà el vostre calendari de mobilitzacions a partir d’ara?
Fem assemblees i estem sempre treballant-hi. Xerrades, trobades veïnals, participació en les manifestacions contra la massificació del turisme. A partir que comencin les competicions hi haurà protestes veïnals i accions. Ja n’anirem informant.