Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Quatre detencions en el desnonament d'un altre pis de l'edifici del carrer Caixers de València

Activistes del moviment en defensa de l'habitatge denuncien la desmesurada presència policial i la col·laboració dels bombers amb els agents en la retirada de les activistes que resistien a l'interior de la finca per intentar aturar el desnonament de tres joves sense alternativa habitacional. La propietària, l'empresa Good Capital Investiment SL, pretén destinar l'edifici a apartaments turístics

| Jaume Ferrando

Quatre activistes del moviment en defensa de l’habitatge han estat detingudes mentre intentaven aturar el desnonament del pis número 7 de l’edifici ocupat del carrer Caixers de València. Ha ocorregut aquest dilluns 3 de febrer, quan a les cinc de la matinada —quatre hores i mitja abans de l’hora prevista en l’ordre judicial— hi han arribat tretze furgons de la Policia Nacional espanyola i al voltant d’un centenar d’agents han acordonat la zona per impedir l’accés. La propietària de l’edifici és Good Capital Investiment SL, una societat destinada a la compravenda i construcció d’immobles que, tal com va publicar aquest mitjà, pretén rehabilitar la finca i destinar a apartaments turístics.

Segons ha informat una de les activistes i portaveus de l’edifici, Almudena, la policia els ha comunicat que les detencions s’han produït per tal d’identificar totes quatre a la comissaria de Sapadors. Dues hores després, al voltant de les deu del matí, han quedat en llibertat. Les quatre detingudes havien pujat a una estructura de fusta amb l’objectiu d’intentar impedir l’entrada de la comitiva judicial i “aturar el desnonament de manera pacífica”. Quan han accedit els agents a la finca, tal com ha explicat la portaveu, “han provat de desarticular l’estructura i baixar-los sense cap mena de coneixement, posant en risc a les quatre persones”.

Les quatre detingudes havien pujat a una estructura de fusta amb l’objectiu “d’aturar el desnonament de manera pacífica”

Finalment, la policia ha demanat reforços als bombers de València, que els han baixat i han retirat la construcció de fusta. Les activistes presents han criticat l’actuació dels bombers, que els acusen de “col·laborar amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat” i “deixar sense llar” a les tres joves sense alternativa habitacional que residien en l’immoble número 7. Els darrers dies diversos professionals, organitzats en la Plataforma de Bombers contra els Desnonaments, han expressat la seua negativa a participar en els llançaments, sota la consigna que “estan per salvar vides, no per deixar gent al carrer”. “Lamentem molt que els bombers de València no s’hagen sumat a aquesta iniciativa”, ha afirmat Almudena.

 

Dels huit immobles de l’edifici, després del desnonament executat aquest dilluns, només queda un okupat. A banda, el baix de la finca acull el centre social la Caixeta, destinat a organitzar activitats per al veïnat de la ciutat sota els principis de l’autogestió i el suport mutu. “Progressivament, han expulsat les famílies que hi vivien i les han deixat al carrer perquè és gent sense prou recursos”, denuncia Almudena.

L’edifici Caixers es va aixecar l’any 1889. En 2019, va ser venut a l’empresa Good Capital Investment SL, i es va fer fora a la majoria de les veïnes que hi residien. Símbol de resistència i lluita veïnal a València, Caixers va ser okupat l’any 2020 amb l’ajuda d’un equip jurídic i l’aprovació de les veïnes que encara residien a l’edifici, com a “projecte polític i comunitari” que pretenia facilitar una llar a persones en situació de vulnerabilitat o sense prou recursos per poder accedir a un lloguer a la ciutat. “La nostra línia sempre ha sigut la construcció d’un espai de resistència enfront de la turistificació dins d’un barri que és devorat pels processos de gentrificació i que resulta molt hostil”, manifesta a la Directa una de les antigues veïnes de l’edifici.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU