Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Tremenda Fem Fest de Castelló es reafirma com a referent dels festivals feministes amb la quarta edició

El festival feminista i autogestionat Tremenda Fem Fest, nascut a Castelló de la Plana, celebra la seua quarta edició el pròxim 29 de juny. Aquest dissabte, 1 de juny, la ciutat acull la festa prèvia a l'esdeveniment, amb l'objectiu de recaptar finançament i fer possible la programació d'un festival que s'ha convertit en un referent de les manifestacions de la cultura feminista 'riot' al País Valencià

“Es tracta d’un festival amb propostes de dones dissidents. Un espai feminista i anticomercial on festegem, ens trobem, ens gaudim”. Així es defineix el Tremenda Fem Fest, el festival feminista i autogestionat organitzat a Castelló, amb l’objectiu de compartir la cultura underground, així com potenciar i visibilitzar les dones i altres identitats dissidents, facilitant trobades, creant xarxes i subvertint la normativitat dels gèneres, el cos i la sexualitat. Enguany, el Tremenda Fem Fest compleix quatre anys des de la seua primera edició, en 2015, tot i que va nàixer un any abans per part d’un grup de dones que van veure la necessitat de començar a reunir-se per crear una escena cultural pròpia i lluitar contra la masculinització i comercialització de la cultura des dels feminismes.

El Tremenda Fem Fest té les seues arrels en la cultura dels Ladyfest, festivals autogestionats, basats en la subcultura Riot Grrrl i organitzats sota la filosofia del Do It Yourself (DIY) -fes-ho tu mateixa-, per tal que les artistes produïsquen i distribuïsquen les seues cançons sense comptar amb intermediàries ni grans discogràfiques, ocupant-se així de la creació dels seus projectes de principi a fi. També és una manera d’afirmar que “tot el món tenim un artista dins, totes som creatives. No creiem en la cultura dels genis, com si hi haguera gent privilegiada que té un don, sinó que totes som creatives”, expliquen des de l’organització.

Sota el repte de construir espais de seguretat, conquerir l’espai públic per part de les dones i donar alternatives d’oci, el festival té com a requisit comptar amb la presència d’un 50% de grups de música i espectacles protagonitzats per dones

Sota el repte de construir espais de seguretat, conquerir l’espai públic per part de les dones i donar alternatives d’oci, el festival té com a requisit comptar amb la presència d’un 50% de grups de música i espectacles protagonitzats per dones. “Nosaltres mai tenim un paper protagonista, sinó que som les espectadores, les que estem en les últimes files del concert”, critiquen. Així mateix, el festival també busca visibilitzar aquells grups de música formats per dones que canten i toquen estils que, tradicionalment, han estat associats a la masculinitat, com el punk o el hard-core. “Són estils més agressius i intentem també representar-los i mostrar que les dones estem en tots els llocs”, conclouen.

La quarta edició se celebrarà el pròxim 29 de juny. Però, aquest dissabte, 1 de juny, tindrà lloc el Pre-Tremenda Fem Fest, una festa per recaptar finançament i fer possible l’edició d’enguany. Amb una programació que durarà tot el dissabte, la jornada començarà a les 12 del matí amb un taller de compreses de tela, que busca conscienciar de la necessitat de reduir l’impacte mediambiental de les compreses d’un sol ús. L’activitat, organitzada pel col·lectiu feminista Dones en Lluita, es durà a terme a l’espai comunitari i autogestionat la Verduleria de Castelló.

Vera, una de les veus del grup Mafalda; i Clàudia Key Day, cantant de Xavi Sarrià i el Cor de la Fera, oferiran una xerrada sobre les absències i resistències de les dones al món de la música

A la vesprada (19.30 h), al Pub Terra, Vera, una de les veus del grup Mafalda; i Clàudia Key Day, cantant de Xavi Sarrià i el Cor de la Fera, oferiran una xerrada sobre les absències i resistències de les dones al món de la música, explicant la invisibilitat que sofreixen les dones damunt dels escenaris i, sobretot, aquelles racialitzades, lesbianes, transsexuals i amb diversitat funcional; la masculinització de la indústria musical o la precarietat i desigualtat salarial entre homes i dones, tal com també ocorre en la resta d’àmbits laborals. Les organitzadores del festival es mostren molt crítiques amb el fet de visibilitzar les dones músiques només en dates concretes o cridar-les per a organitzar concerts benèfics i unes altres causes no remunerades. “Si es programen grups de dones, només es fa en dates com el 8 de Març. I el públic, en consumir la música, també té certa responsabilitat”, manifesten, defensant així la necessitat de repensar els models d’oci i apostar per alternatives reals, amb valors coherents i inclusius. A la nit, al voltant de les nou i mitja, començarà el crust/punk sorollós, donant pas als ritmes del grup barceloní Ansïa. Al llarg de la jornada, s’avançarà el nom d’algunes de les formacions musicals que actuaran el 29 de juny.


El Tremenda Fem Fest, referent dels festivals feministes

Amb aquesta quarta edició, el Tremenda Fem Fest es reafirma com a festival feminista i autorganitzat de referència a la Plana. Al País Valencià, existeixen moltes altres manifestacions basades també en la cultura feminista Riot Grrrl, com les trobades Prenem l’Escenari, organitzades al CSOA l’Horta de València, el col·lectiu Fusa Activa, que busca difondre els projectes antipatriarcals relacionats amb la música, potenciar la participació de les dones damunt dels escenaris i crear xarxa dins de la mateixa indústria; o el projecte Hits With Tits, que se centra en la difusió i promoció de les expressions artístiques creades per dones.

El Tremenda Fem-Fest també ha tingut com a referents a festivals com el MEFSST, a Zarautz; el Ladyfest Madrid, el Femme Soroll de Barcelona o el Potorrock, a Valladolid, entre d’altres.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU