La Cinètika és un centre social okupat i autogestionat situat al barri de Sant Andreu, Barcelona. En els seus tres anys de funcionament s’hi han realitzat diferents activitats lúdiques, culturals i esportives. Des del principi, s’ha definit com un espai autònom, feminista i anticapitalista i, a més a més, és un espai lliure de drogues i fums. Aquesta decisió es va prendre de manera consensuada per persones abstèmies i bevedores. És fruit tant de l’anàlisi del nostre entorn més directe com del paper que l’alcohol té a la societat en general.
Per una banda, creiem que apostar per un oci i una militància lliures d’alcohol o, com a mínim, sense la seva predominança habitual, consolida relacions de confiança i compromís. El seu consum és present a tot arreu, però no és una necessitat que hàgim de satisfer els moviments socials. És, ben al contrari, un agent que sovint enterboleix les nostres relacions i les nostres memòries, que genera inactivitat i tantsemenfotisme als nostres entorns. A més a més, entenem que tant les drogues com l’alcohol aguditzen el problema que ja tenim amb les agressions patriarcals, a més d’enaltir altres tipus de violència que, evidentment, volem evitar. Des de la Cinètika apostem per una societat conscient i alerta. Tot i que no condemnem la celebració i l’embriagament, hem decidit prioritzar la creació de vincles forts i un model de diversió on la beguda no sigui protagonista.
Per altra banda, deteriorar la nostra salut no pot ser part del nostre projecte polític. Lluitar contra el poder i viure al límit pot posar-nos en perill, però és un risc que es pren conscientment. Sabem que no tot el consum d’alcohol esdevé alcoholisme, però veiem cada dia familiars, gent amiga i desconeguda que està consumida per aquest hàbit. Volem que els nostres espais siguin, almenys, un petit oasi. I que siguin llavor de la societat que estem creant i que té cura de les persones que la componen.
Si bé no aconseguim escapar completament del mercat i de la necessitat econòmica, sí que podem limitar la nostra aportació a aquesta maquinària monstruosa. El consum d’alcohol no solament alimenta una indústria despietada: també enforteix l’Estat al qual ens enfrontem mitjançant uns impostos especialment alts. Caiem al parany de vendre’l com a font d’ingressos fàcils però, amb aquesta mateixa facilitat, contribuïm al finançament de l’aparell repressor estatal: presons, cossos policials… No és estrany comprovar que el nostre entorn proper, quan es fa una festa, no té problemes per gastar els seus diners en alcohol. Els beneficis extrets en altres activitats, com els sopars, no són equiparables. És per això que et volem llançar una pregunta: quines són les teves prioritats?
A la Cinètika aspirem a trencar amb aquest sistema de valors i treballar alternatives. Algunes d’elles són el sopador (BoCaos) de cada divendres, les projeccions de pel·lícules setmanals amb taquilla inversa voluntària, les activitats generades des de la Cinètika o per col·lectius afins, els pots repartits per l’espai perquè la gent pugui col·laborar-hi econòmicament…