L’Ajuntament de Castelló de la Plana ha denunciat en dues ocasions el centre social antifeixista La Cosa Nostra, situat al barri del Raval de la ciutat, “per no deixar a la policia entrar a la seu social”, segons es llig a l’atestat. La negativa d’accés o l’obstrucció de les inspeccions o controls reglamentaris en fàbriques, locals o establiments és una infracció greu tipificada en l’article 36.13 de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a Llei Mordassa. Les dues multes, que ascendeixen fins als 70.000 euros, provenen de dues denúncies interposades pel Consistori en novembre de 2017. Per a l’associació juvenil, les sancions “s’inscriuen dins d’una campanya de persecució i criminalització constant per part de les institucions i autoritats de la ciutat de Castelló”, les quals ja van ordenar la clausura imminent de La Cosa Nostra en juny de 2018.
La primera denúncia arriba després de la celebració de la Sorority Party, un acte que van organitzar els col·lectius feministes Subversives i Dones en Lluita a La Cosa Nostra el 25 de novembre del 2017, amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència masclista. La policia, segons explica el centre social, “va tractar d’aturar les activitats, amb una actuació que va suposar la citació a judici d’una portaveu”, acusada d’atemptat; i la detenció d’un membre per amenaces, insults i agressions.
Segons el testimoni de la policia, van haver d’eixir del local per haver estat increpats després de sol·licitar la llicència i rebre la negativa per part de la gent d’identificar-se. No obstant això, La Cosa Nostra assegura que aquesta denúncia és “rotundament falsa”
La segona denúncia data del 19 de novembre del mateix any, quan després de la tradicional manifestació antifeixista organitzada per les Brigades Antifeixistes (BAF), es va celebrar un sopar i uns concerts a la seu de l’associació. Segons el testimoni de la policia, van haver d’eixir del local per ser increpats després de sol·licitar la llicència i que les assistents es negaren a identificar-se. No obstant això, La Cosa Nostra assegura que aquesta denúncia és “rotundament falsa” i que aquesta actuació policial “mai es va produir”.
El motiu concret d’ambdues denúncies és impedir l’entrada de la Policia Local al local de l’associació. Però, per al centre social, “en un espai que nosaltres considerem que és privat, la policia no té lliure concurrència, perquè per a nosaltres és com si la policia pretén entrar a la teua casa. El fet que no la deixes entrar no vol dir que tingues res a ocultar, sinó que no la deixes entrar, perquè no té potestat per a això. I menys si no vénen amb alguna ordre o amb algun paper d’inspecció”, declara Toni, soci de La Cosa Nostra, en representació de l’associació. “Com a curiositat, no és que haja vingut la policia uniformada al local i ens ha demanat entrar, sinó que la policia que volia entrar és gent de paisà”, afegeix.
Davant d’aquestes acusacions, l’associació juvenil assegura que recorreran i no renunciaran al seu dret com a local associatiu, així com que no dubtaran “en exercir la desobediència” si no els deixen una altra opció. “Volem insistir que mitjançant la repressió no aconseguiran aturar la nostra activitat, i que mai es pot acabar amb qui no està disposat a rendir-se. Serem la llegenda de la resistència que mai venceran”, adverteix el col·lectiu a les xarxes socials.
Més de 20 expedientes contra el centre social
No és la primera vegada que La Cosa Nostra s’enfronta a elevades multes o amenaces de clausura. De fet, segons han afirmat, després de l’arribada del PSOE-PSPV i Compromís al govern local, han rebut més de vint expedients, així com sancions econòmiques i se’ls ha embargat el número de compte. A més a més, han hagut d’enfrontar-se a amenaces de clausura i altres tipus de denúncies. En gener de 2018, l’Ajuntament acusava l’associació juvenil de “no tenir cap llicència i exercir de pub o bar de manera il·legal”, acusacions que es van començar a resoldre mitjançant recursos i al·legacions posteriors. El centre social va aclarir que “mai s’havia cobrat entrada per cap activitat, ni per la cessió de l’espai a col·lectius o grups de música. Mai ha existit un ànim de lucre”.
El 2018, l’Agència espanyola de protecció de dades va demanar al col·lectiu l’origen d’una fotografia penjada a Facebook, on sortien diversos agents policials que havien intentat entrar al local
Només un mes després, l’Ajuntament, amb qui la Directa ha intentat parlar en diverses ocasions sense obtenir resposta, es ficava novament en contacte amb l’associació. El Consistori argumentava que “no estaven acollits a la Llei del Consell que regula les seus culturals, festeres i tradicionals” del País Valencià, tot i que l’associació La Cosa Nostra realitza activitats no vinculades a les seus festeres, des d’exposicions i cicles cinematogràfics, a menjars populars i tradicionals i actuacions teatrals o musicals.
També el 2018, l’Agència espanyola de protecció de dades va demanar al col·lectiu l’origen d’una fotografia penjada a Facebook, on sortien diversos agents policials que havien intentat entrar al local durant la celebració de la Sorority Party. S’incomplia així la Llei Mordassa, ja que l’article 36.23 estableix com a infracció greu “l’ús no autoritzat d’imatges o dades personals o professionals d’autoritats o membres de les Forces i Cossos de Seguretat”. A l’agost del mateix any, després de rebre una notificació amb l’ordre de precinte per part de la policia, rebien la respectiva multa.
Des de l’associació La Cosa Nostra, expliquen que, en relació amb les dues denúncies actuals, intentaran fer front a la campanya de “persecució i criminalització que s’està exercint des de l’Ajuntament i la policia” a través de les seues xarxes socials. “Hem fet una denúncia pública per responsabilitzar l’Ajuntament de la campanya d’assetjament contra l’associació”. Amb el temps, relaten, ja veuran quin tipus d’accions han de fer, però tenen clar que aniran encaminades “a la protesta i a la visibilització de la persecució que estem sofrint”.