Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Més de 170 feminicidis als Països Catalans en cinc anys

El 31 de desembre es tancava el recompte anual: 36 feminicidis durant l’any 2019 als Països Catalans. Fem algunes pinzellades sobre algunes idees que es deriven dels casos

| Maria Conill

Tanquem un any que no ha estat gens benèvol amb les dones i els seus drets -dret a la vida, a la llibertat, al cos propi. Un 2019 en què el patriarcat feminicida s’ha cobrat la vida de 36 dones als Països Catalans.

Des de l’any 2015, hi ha hagut 173 casos de feminicidis als Països Catalans. L’any 2018, el masclisme es va cobrar 33 víctimes; el 2017, van ser-ne 29; el 2016, 32 casos i l’any 2015 va ser el més cru, amb 43 víctimes mortals. L’any que acabem de deixar enrere, el 2019 en suma 36. Amb un 2020, a més, que ha començat cobrant-se la vida de dues dones, en aquest cas mare i filla.

D’entre els 36 feminicidis, dos homes tenien ordres d’allunyament vigents en el moment de cometre l’assassinat

D’entre els 36 feminicidis de l’any 2019 que recull la gràfica de la Directa, dos homes tenien ordres d’allunyament vigents en el moment de cometre l’assassinat. Un dels feminicides era Policia Nacional espanyol i va cometre l’assassinat amb l’arma reglamentària. Quatre es van intentar suïcidar després de l’assassinat, tot i que només dos ho van aconseguir. En diversos casos hi ha hagut la participació de més d’un home en l’assassinat, directament o indirectament i la majoria dels assassins havien nascut a  l’Estat espanyol.

Com a mínim en un dels casos els serveis públics no van seguir els protocols de violència de gènere que recull la legislació catalana. És el cas de l’Hospital de Bellvitge, que no va alertar d’un possible cas de violència masclista quan una de les dones assassinades va ser atesa a Urgències, el juny del 2019. Davant la sospita que una dona o infant es trobi en situació de violència de gènere, el personal mèdic, educatiu o de serveis socials han d’informar les autoritats judicials.


Divuit feminicides van matar la seva parella o exparella

La xifra més alta és de feminicidis íntims oficials, que a finals de novembre del 2019 sumava 18 dones assassinades per homes amb qui tenien o havien tingut una relació sexoafectiva. D’aquests, diversos assassinats van succeir quan estava en marxa un procés de separació, com a mínim en quatre casos.

El 2019 es van registrar cinc casos confirmats de feminicidis no íntims -és a dir, sense una relació sexoafectiva vigent o prèvia entre la víctima i l’assassí-, però aquesta xifra podria incrementar perquè hi ha quatre casos més dels quals encara no es tenen dades suficients per classificar-los. D’altra banda, com a mínim, en un dels casos s’ha confirmat l’ús de substàncies tòxiques en el modus operandi del feminicida.

Tres mares han estat assassinades pels seus fills. Com a mínim, dinou infants i joves han quedat orfes de mare a causa dels feminicidis.

És molt alta la xifra de dones assassinades que venien d’un procés migratori. Nou eren d’altres països europeus i quatre provenien de països sud-americans, sumant un total de tretze dones.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!