Després dels rius de tinta que s’han vessat en llibres periodístics i historiogràfics per explicar, de manera més o menys fidedigna i/o interessada, la història d’Euskadi Ta Askatasuna (ETA), aquest llibre recull la trajectòria de l’organització armada entre els anys 1951 i 1978 en centenars d’imatges de gran valor documental, algunes d’elles inèdites fins al moment. El llibre està estructurat en tres capítols principals, on mitjançant períodes cronològics es construeix una narrativa que ressegueix el desenvolupament de l’organització: naixement, creixement i consolidació i final de la dictadura.
En una tasca ingent, tant l’autor com els editors del segell navarrès Txalaparta han rescatat d’arxius i de calaixos de cases familiars les imatges d’un període que, lluny del que succeeix en l’era digital en què estem immersos, van topar amb diversos obstacles abans de veure la llum. En primer lloc, les càmeres fotogràfiques no eren quelcom usual en aquella època, però encara més important, la majoria d’instantànies van ser preses en escenes de clandestinitat i sempre sota el perill de la repressió franquista.
L’obra mostra petits detalls negats per una retòrica del conflicte controlada pels mitjans de comunicació que ha pretès deshumanitzar la seva militància, la qual apareix en escenes quotidianes que permeten interpretar tots els matisos, superant l’escala cromàtica de blanc
i negre predominant.
Un relat complet més enllà de les paraules, una mirada inèdita en el seu gènere.
LLIBRE
ETA. Una història en imatges (1951-1978)
Ricardo Zabalza
Editorial Txalaparta, 2015
248 pàgines
Article publicat al número 454 de la ‘Directa’