Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Més d'una vintena de joves migrats es tanquen a la Universitat de Girona per reclamar pa, sostre, papers i treball

Ahir a la tarda va començar la Tancada per Drets a la Facultat d'Educació per exigir a les administracions públiques els recursos necessaris "per a una emancipació real". El jovent migrat no acompanyat, quan compleix la majoria d'edat, queda sense sostre ni suport econòmic

Pancarta penjada pels joves extutelats de la DGAIA a la UdG per reclamar pa, sostre, papers, treball i que no els deixin al carrer sense recursos /Toni Ferragut | Toni Ferragut

Més de 25 joves migrats majors d’edat han fet nit avui a la Universitat de Girona (UdG) per exigir a les administracions públiques que garanteixin els seus drets. Van arribar a Catalunya quan encara no tenien divuit anys i, per aquesta raó, van quedar sota tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), un òrgan administratiu depenent de la Generalitat de Catalunya. Després d’anys en centres de menors, amb la majoria d’edat han quedat desemparats: sense sostre ni suport econòmic i, per tant, en la majoria dels casos abocats al carrer.

Davant d’aquesta situació d’emergència, la Tancada per Drets es mantindrà indefinidament a una aula de la Facultat d’Educació, fins que les administracions posin sobre la taula els recursos necessaris “per a una emancipació real”. En síntesi: pa, sostre, papers i treball. En el primer manifest detallen que això passa per la regularització administrativa que possibiliti l’accés dels joves a un lloc de treball, la possibilitat de formar-se i poder accedir a un habitatge protegir.

Les protagonistes de la demanda han donat a coneixer les seves demandes en roda de premsa aquest dimarts per la tarda |Arxiu

 

Aquesta tarda, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, les impulsores de la protesta han donat a conèixer de forma més detallada les seves demandes a diverses administracions i agents socials. Pel que fa a la DGAIA, li reclamen que vetlli per “la gestió de qualitat dels centres i que posi en valor l’acció socioeducativa i la punitiva-disciplinària”, així com acabar amb “l’externalització de serveis, condicions dignes per a les treballadores i ràtios més baixes”. Alhora, entre el detall de demandes, hi ha la necessitat de “més opcions residencials i ajuts econòmics per a tots els joves”, “garantir sortides dignes dels centres, amb empadronament, targeta sanitària i accés a un recurs residencial” així com formació per a les treballadores dels centres per tal que puguin garantir l’assessorament i acompanyament legal dels joves. També interpel·len el Govern català perquè garanteixi “el permís de treball automàtic per a tots els joves tutelats en entrar en l’edat de treballar” i als Mossos d’Esquadra perquè “s’acabin les identificacions per perfil ètnic, arbitràries i indiscriminades” i s’erradiquin “les acusacions i denúncies falses” i els “maltractaments policials”.

La tancada reclama al Govern català que es garanteixi “el permís de treball automàtic per a tots els joves tutelats en entrar en l’edat de treballar” i als Mossos d’Esquadra “que s’acabin les identificacions per perfil ètnic, arbitràries i indiscriminades”

L’Ajuntament de Girona també té deure: que “faciliti l’empadronament en equipaments municipals com a dret bàsic” i doni “opcions d’habitatge protegit” per a joves procedents de centres de menors. Des de la tancada també plantegen al govern de l’Estat espanyol que modifiqui el “reglament d’estrangeria, que doni permisos de residència i treball automàticament als menors que estan o han estat tutelats” i que les causes penals iniciades “no acabin obstaculitzant les renovacions”, una situació que entenen que viola “la presumpció d’innocència i acabar amb l’amenaça d’expulsió en els processos penals”. Finalment, també demanen als consolats dels països d’origen dels joves “que facilitin les gestions pel que fa a la documentació amb el país d’origen” per tal de tenir dret a un passaport.

Tancada de joves extutelats de la DGAIA a la Facultat de Psicologia de la UdG perque no els deixin al carrer sense recursos |Toni Ferragut

 

Adrià Feliu, educador que dóna suport a la tancada, explica que, a partir de l’experiència laboral de diverses persones, el contacte amb el jovent de l’Espai Antiracista Salt-Girona i de Girona Acull es va crear una assemblea per trobar solucions a la realitat d’aquest jovent. Feliu espera que tard o d’hora l’administració s’apropi a la tancada i «el mateix jovent pugui transmetre les seves demandes». L’objectiu és que no hi hagi cap jove més al carrer ni desatès.

EL 26 de febrer, un grup de joves, en aquest cas menors d’edat del centre de primera acollida Estany, gestionat per la Fundació Diagrama, es van concentrar a la seu de la Generalitat de Girona per denunciar l’expulsió d’un company de 18 anys

Les dades són preocupants. L’educador apunta a més d’un centenar de joves tutelats a les comarques gironines que ja han complert els divuit anys i més d’un centenar que només li falta un any. Segons l’entitat Girona Acull, una trentena de joves migrats dormen al carrer a la ciutat. Tal com va publicar la Directa, en el conjunt de Catalunya, l’any 2018 van arribar 3.697 infants i adolescents que havien migrat soles, una xifra que duplica la de 2017. Ara per ara, n’hi ha 5.800 que estan atesos pel sistema de protecció: un 55% (3.213) són menors d’edat mentre que el 45% (2.587) tenen més de divuit anys.

EL 26 de febrer, els joves, en aquest cas menors d’edat del centre de primera acollida Estany, gestionat per la Fundació Diagrama, es van concentrar a la seu de la Generalitat de Girona per denunciar l’expulsió d’un company de divuit anys i les condicions en què viuen. Aleshores van aconseguir reunir-se amb la directora dels serveis territorials del Departament de Treball, Afers socials i famílies, Marta Casacuberta, i ara esperen poder fer el mateix.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU