Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Ingobernable torna a ocupar un edifici al centre de Madrid

El col·lectiu de la Ingobernable recupera un nou espai per a continuar amb la tasca social i veïnal que realitzaven a l'edifici del carrer Gobernador

Ocupació de la Ingovernable, a Madrid | Redacció El Salto

Després de la manifestació convocada dimecres 4 de març, que va arrencar enfront de l’edifici de la Borsa de Madrid, el col·lectiu de la Ingovernable ha fet pública la recuperació d’un espai per als moviments socials de la ciutat en el qual porta dies treballant dins. Està ubicat al carrer Alberto Bosch i servirà, segons han explicat a El Salto, per a albergar accions del moviment feminista durant aquesta setmana que culmina en el 8-M i, posteriorment, continuar la tasca social i veïnal que realitzava l’edifici desallotjat.

L’edifici, propietat de l’Estat, porta buit “més de cinc anys, privant a les veïnes i a moviments socials, com el feminista, d’un bé comú que hauria de pertànyer-los”, han declarat fonts de l’assemblea de la Ingovernable. Al juny de 2016 es va publicar un contracte menor de serveis per valor de 900 euros i concepte d’Inspecció tècnica de l’edifici. En ell constava com a òrgan de contractació la Sotssecretaria del Ministeri de Justícia, la qual cosa indica que aquesta cartera es feia responsable de la propietat de l’edifici, encara que se cedís durant un temps a la Comunitat de Madrid per a albergar l’Arxiu Històric de Protocols, ja traslladat.

 

D’acord amb el col·lectiu, l’acció d’ocupació suposa un acte de resistència i desobediència davant les agressions sistemàtiques que els espais autogestionats porten suportant des de fa mesos a la ciutat de Madrid, en referència ja no sols al desallotjament de l’antiga seu de la Ingovernable, sinó al d’altres centres socials com La Dragona, les amenaces al Solar Maravillas, així com intents de retirar la cessió d’espais com La Salamanquesa.

En preguntar per la possessió de l’edifici i la possible reacció de l’actual Govern, des del col·lectiu han declarat que el Govern de PSOE i Unides Podem “haurà de decidir si se situa del costat d’espais com La Ingobernable i els moviments socials que la componen o si segueix el discurs de criminalització de l’alcalde Almeida (PP) i els seus companys d’extrema dreta”.

El Govern haurà de decidir si se situa del costat de la Ingovernable i els moviments socials o del discurs de criminalització d’Almeida i l’extrema dreta

L’ocupació es realitza enmig de la setmana de la Revolta feminista que acabarà amb la manifestació del pròxim diumenge, en un escenari en el qual l’Ajuntament de Madrid ha cancel·lat els assajos que s’anaven a realitzar en l’Espai d’Igualtat Clara Campoamor, propietat del consistori, de la performance Un violador en el camí que s’haurien d’haver realitzat aquest mateix dimecres.

Amb la recuperació d’un nou espai per als moviments socials al centre de Madrid, el col·lectiu de la Ingovernable reclama a l’Ajuntament, Comunitat de Madrid i Govern central el “respecte al model d’autogestió i horitzontalitat” que caracteritzava l’anterior seu i altres centres socials autogestionats.


Gallardón, el PP i el seu museu

El 13 de novembre de 2019, tres mesos després de la investidura de Martínez Almeida, la policia va desallotjar el centre social La Ingovernable a Madrid, ocupat des de maig de 2017. Després de prometre un centre de salut i una biblioteca, el Partit Popular va tornar a les seves pràctiques habituals i a allò que havia fet anteriorment amb l’antiga seu del carrer Gobernador: cedir-ho de manera gratuïta a una associació que compta amb l’exalcalde Alberto Ruiz Gallardón.

Els moviments socials que donen forma a la Ingovernable han denunciat en xarxes socials i accions de carrer aquesta última maniobra de l’alcalde de Madrid, qualificant la cessió de “dedazo vergonyós”, i que només “aprofundeix en el buidatge de vida d’un barri al qual el mateix alcalde havia promès un centre de salut i una biblioteca”. Des de la Ingovernable denuncien també que aquesta és tan sols “l’última mostra de l’amiguisme que practiquen des de les institucions” i han recordat que l’anterior alcaldessa del PP, Ana Botella, ja havia cedit per un euro durant setanta-cinc anys l’edifici a una fundació d’un arquitecte amic de la família Aznar.

Des de la “lògica de la cura, el suport mutu, i els feminismes”, afirmen, el col·lectiu confia a anar revertint l'”espoli al qual s’està sotmetent a Madrid” i continuar “teixint xarxes veïnals per a aconseguir una ciutat cada vegada més feminista, ecologista i antifeixista”. D’aquesta manera, el col·lectiu demana a totes les persones que estan preocupades per aquesta deriva que tornin a “inundar de vida i activitats l’edifici del carrer Alberto Bosch, com ja va ocórrer en l’anterior centre social”.


Antic arxiu històric de protocols de Madrid

Fins al 23 de novembre de 2015, l’edifici ocupat albergava la primera seu de l’Arxiu Històric de Protocols de Madrid, que es va traslladar en aquesta data als edificis de l’Arxiu Regional de la Comunitat de Madrid, situats en el Complex L’Àguila (C/ Ramírez de Prado, 3).

L’edifici va ser construït en el segle XIX, l’any 1886, per l’arquitecte Joaquín de la Petxina Alcalde. Avui dia es troba catalogat com a edifici històric “singular” i en el seu dia es va construir a instàncies del Ministeri de Gràcia i Justícia i, encara que va ser anunciada una remodelació integral per part del Ministeri de Justícia, a data de 4 de març de 2020, dia de l’ocupació, no s’havia realitzat.


Article publicat originalment a El Salto Diario.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU