Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Tanquem els CIE denuncia el procés d’expulsió d'un jove amb una filla de 18 mesos

Abdallah, de 24 anys, fa més de tres anys que viu a Barcelona juntament amb la seva parella i una filla de 18 mesos, a la que s’ha de sumar una nova criatura pròximament. El jove va ser jutjat per un delicte de furt el 2018 i va ser condemnat a divuit mesos de presó, però la pena va ser substituïda per l’expulsió

Entrada del CIE de Barcelona, al polígon de la Zona Franca | Manu Gómez (Fotomovimiento)

Abdallah és un veí de Barcelona de 24 anys, pare d’una nena de divuit mesos i en espera d’un segon fill, que, si res no canvia, serà deportat forçosament  en els proxims dies des del CIE de Barcelona, on va ingressar el passat 27 de gener. El cas ha estat denunciat aquest dijous 5 de març per la plataforma Tanquem els CIE, que afirma que el jove va ser detingut el 26 de gener després de ser “identificat per perfil racial” per la policia. “Aquesta és una pràctica quotidiana que a més de ser il·legal, atempta contra la dignitat de les persones i criminalitza gran part de la població simplement pel fet d’ocupar l’espai públic”, expliquen a un comunicat. Després de passar una nit als calabossos, Abdallah va ser traslladat al CIE.

El jove fa més de tres anys que està empadronat a Barcelona, on viu amb la seva parella -Anaïs, de nacionalitat espanyola i amb la qual està registrat com parella de fet- i la seva filla de divuit mesos. Ara, mentre Abdallah espera la seva deportació des del CIE, Anaïs està a punt de donar a llum el segon fill de la parella.

Abdallah va ser jutjat per un delicte de furt el 2018, pel qual se’l va condemnar a divuit mesos de presó. Aquesta pena, però, va ser substituïda per una expulsió forçada del territori juntament amb la prohibició d’entrada de cinc anys a l’Espai Schengen. “Era una obligació del jutge comprovar i acreditar la situació si es volia commutar la pena. En cap moment se li va donar l’oportunitat d’exercir el seu dret de demostrar el seu arrelament a la ciutat, el seu barri, les seves xarxes, la seva família”, expliquen des de Tanquem els CIE.

“En cap moment se li va donar l’oportunitat d’exercir el seu dret de demostrar el seu arrelament a la ciutat, el seu barri, les seves xarxes, la seva família”, expliquen des de Tanquem els CIE

Des del passat mes de febrer, les advocades d’Abdallah han sol·licitat que el jutjat penal que porta el cas del jove reconegui el seu arrelament i commuti l’expulsió pel compliment de la pena de presó, però la jutge que porta el cas encara no ha resolt la sol·licitud, segons explica l’advocada d’Abdallah. Segons el col·lectiu pel tancament dels centres d’internament, “l’Estat, amb l’expulsió, aplica una condemna absolutament desproporcionada a l’Abdallah, i també a la seva família. Se l’està deportant per ser qui és, i no pel que ha fet”.

Amb la finalitat d’exigir la llibertat del jove i de “totes les preses polítiques de la llei d’estrangeria”, des de Tanquem els CIE han convocat una concentració el pròxim dimarts 10 de març davant de l’Oficina d’Estrangeria situada al número 189 del passeig de Sant Joan de Barcelona.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!