Carolin Emcke (Mülheim an der Ruhr, 1967) és una periodista, escriptora i filòsofa alemanya. Compta amb una dilatada experiència com a redactora i corresponsal a conflictes internacionals, des de l’any 1998 fins al 2014. Actualment compagina la seva feina com a escriptora freelance i columnista, amb el comissariat i la presentació de xerrades a Berlin i Hannover.
El compromís de Carolin Emcke a favor dels drets humans i la denúncia de la violència, la xenofòbia i la LGTIB-fòbia l’han fet mereixedora de molts premis a Alemanya. Gegen den Hass (Contra el odio) ha rebut el Premi de la Pau dels Llibreters alemanys.
A Contra el odio, Emcke sosté la idea que l’odi no és un sentiment individual ni espontani, sinó que es fabrica i necessita un cert marc ideològic. L’escriptora emmarca l’odi a partir de dos successos. El primer es va produir a Clausnitz, un poble alemany on diversos manifestants van assetjar un grup de persones sol·licitants d’asil, el febrer de 2016. El segon va ser l’assassinat a mans de policies del ciutadà afroamericà Eric Garner a Staten Island (Nova York), l’any 2014.
A través del seu llibre, Emcke formula un interrogant rere l’altre: Com sorgeix la mirada amb què l’altra esdevé invisible o monstruosa? Quins factors ideològics, emocionals i psíquics hi ha al darrere? Quines són les constel·lacions en les quals es volen trobar diferències casuals o innates per vincular-les al reconeixement social i fins i tot al reconeixement de drets humans i civils?
Aquestes preguntes ens interpel·len, ens demanen de prendre consciència que calen compromisos i accions individuals. Hem d’estar al costat de qui viu amenaçada pel seu aspecte, la seva forma de pensar, les seves creences, o la seva forma d’estimar.
Contra el odio proposa mirar l’odi de cara, fent-ne una anàlisi minuciosa i racional, tot deixant de banda el reduccionisme i les emocions. Llegir aquest llibre i mirar d’interioritzar-lo, reflexionar-hi i estremir-se, per després actuar al respecte, ja és un acte de compromís amb nosaltres i amb la resta de la societat.