Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Naturgy no ha pagat els 500.000 euros de sanció per la mort fa dos anys d'una dona que patia pobresa energètica

La veïna de Reus va morir a casa seva mentre dormia a causa d’un incendi provocat per una espelma amb la qual il·luminava la seva habitació. La companyia elèctrica li havia tallat el subministrament sense demanar “un informe de risc d'exclusió residencial als serveis socials”, tal com estableix la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica

Concentració contra la pobresa energètica a Barcelona després de la mort d'una dona en un incendi domèstic a Reus | Freddy Davies

Dos anys. És el temps que ha passat des de la mort de Rosa, una veïna de Reus (Baix Camp) que va morir a casa seva mentre dormia a causa d’un incendi provocat per una espelma amb la qual il·luminava la seva habitació. La companya elèctrica Naturgy li havia tallat el subministrament elèctric sense demanar “un informe de risc d’exclusió residencial als serveis socials”, tal com estableix la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, i l’acció va acabar amb la mort de víctima. El mes de juny es va fer públic que la veïna de la capital del Baix Camp tan sols devia a la companyia tres rebuts que ascendien a 246,59 euros, segons consta en la resolució de l’expedient sancionador de l’Agència Catalana de Consum (ACC).

La Generalitat després dels fets va emprendre accions contra l’empresa energètica i li va aplicar una multa de 500.000 euros per incompliment de la llei 24/2015. La part de la norma relativa a la pobresa energètica ha estat en vigor en tot moment des de la seva aprovació al Parlament de Catalunya. Aquesta acció legal per la via contenciosa administrativa va ser recorreguda per la firma de l’Ibex 35 i avui dia el procediment encara es troba “a l’espera de resolució”, segons fonts de l’ACC. Per aquest motiu, les familiars de la víctima no han percebut la indemnització que els pertoca d’acord amb la sanció imposada per l’administració catalana.

El mes de juny es va fer públic que la veïna de la capital del Baix Camp tan sols devia a la companyia tres rebuts que ascendien a 246,59 euros

L’episodi va saltar als mitjans de comunicació i va permetre “posar sobre la taula que la pobresa energètica mata”, exposen des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). En aquell moment l’entitat va exigir a la Generalitat que “no només sancionés a les empreses per les denúncies que els arribaven a través dels municipis i les mateixes famílies afectades, sinó que també iniciés expedients d’ofici” per tal de poder actuar de manera preventiva en aquests casos i poder, així mateix, fiscalitzar les empreses. Tot i que la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, reconeix que des de llavors el compliment de la normativa “és molt superior”, reitera que les empreses elèctriques encara duen a terme talls de subministrament i demana als afectats que denunciïn els fets en cas que passin.

 

La batalla als jutjats

El cas de la mort de Rosa va suposar l’inici per part de l’administració d’inspeccions d’ofici de manera regular fent que, fins al juliol de 2017, la Generalitat tramités més de 200 expedients i gairebé la meitat acabessin amb sanció. Això no obstant, totes les sancions emeses des d’aquell moment han estat recorregudes per les empreses subministradores.

El cas va suposar l’inici per part de l’administració d’inspeccions d’ofici de manera regular fent que, fins al juliol de 2017, la Generalitat tramités més de 200 expedients i gairebé la meitat acabessin amb sanció

Igualment, el grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Reus va intentar explorar un altre camí, la via penal, pocs dies després que tinguessin lloc els fets. Els anticapitalistes van presentar una querella criminal contra Gas Natural al Jutjat número 3 de la ciutat “per la comissió d’un presumpte delicte d’homicidi imprudent” causat per “l’omissió dels deures legals relatius a subministraments elèctrics” que van posar en risc la víctima. L’Audiència de Tarragona va tancar el cas el passat mes de juny al·legant, en concordança amb la Fiscalia espanyola, que “resulta molt forçat exigir la previsió que, després de dos mesos de tall de subministrament a la persona privada d’aquest, ella o una altra, com per exemple la seva néta, decidís il·luminar l’habitatge amb espelmes i que això provoqui un incendi, que a més pugui posar fi a la vida d’algú”. Així doncs, les dues parts resten a l’espera del posicionament de la via del contenciós administratiu pel que fa al compliment del pagament de la multa.

 

Aliança amb els bombers, l’assignatura pendent

L’abril del 2017 una proposta conjunta d’un col·lectiu del cos de Bombers i l’APE proposava la posada en marxa d’un protocol per “determinar i quantificar les víctimes de la pobresa energètica” i poder, posteriorment, traslladar les dades obtingudes a Serveis Socials. Mentre que l’Ajuntament de Barcelona va començar a aplicar la iniciativa al mes següent de fer-se el suggeriment i el conseller d’Empresa i Coneixement d’aleshores Jordi Baiget es va comprometre a fer-ho amb el Cos de Bombers de la Generalitat, actualment la promesa encara no ha estat complerta per part del Govern català.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU