El sector preveu pèrdues milionàries a conseqüència de les mesures de confinament pel coronavirus, que afecten especialment el consum d'aquest producte. Parlem amb Isidre Catafal, pagès de la Garriga, que ha perdut la meitat de la producció
Un dels cultius de temporada més afectats pel confinament que decreta l’estat d’alarma ha estat el del calçot. El consum d’aquesta varietat de ceba està molt vinculat a les reunions familiars o d’amics o als menús que ofereixen els restaurants especialitzats, dues activitats prohibides durant el punt àlgid de la crisi sanitària.
Les mesures de confinament han arribat just al final de temporada, que acaba en abril. Tot i això, segons fonts del sector, la crisi ha suposat pèrdues d’entre 8 i 10 milions d’euros, només a Valls, que concentra gran part de la producció del país. Tot i que s’esperava una temporada de rècord, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que inclou productors del Camp, el Tarragonès i el Penedès, calcula que les pèrdues podrien ser d’entre un 20 i un 25% de la producció.
Però els calçots també es cultiven en altres demarcacions. Per a Isidre Catafal, pagès de la Garriga, les pèrdues s’enfilen fins al 50% dels calçots produïts. “No és el primer any que perdem una producció, però mai havíem vist res així”, explica en el vídeo que la Directa publica avui, on explica els problemes dels petits productors en el marc del confinament.