Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Clam per la llibertat dels presos polítics saharauis davant l'alt risc de contagi per coronavirus a les presons marroquines

Al llarg de les últimes dècades, centenars d'activistes i militants saharauis han passat pels centres penitenciaris del Marroc. Des de l'inici de la crisi de la COVID-19, famílies, organitzacions de drets humans i entitats internacionals han expressat la seva preocupació per la situació de les persones empresonades en el context de pandèmia, i han demanat a l'Estat marroquí la seva llibertat immediata

Concentració per la llibertat dels presos polítics sahrauís a Al-Aaiun | Equipe Media

El conflicte del Sàhara Occidental és un dels assumptes eternament pendents per a la comunitat internacional. Durant quasi mig segle fou colònia espanyola i actualment es troba sota domini majoritàriament marroquí. La retirada espanyola del Sàhara va donar pas a un enfrontament armat que implicà, principalment, el Marroc i el Front Polisario, organització que històricament ha liderat la lluita per l’autodeterminació del poble saharaui. L’any 1991, es firmava la pau entre el Polisario i Rabat, sota l’auspici de les Nacions Unides i la promesa de promoure un referèndum d’autodeterminació per al Sàhara Occidental que, avui dia, el poble saharaui continua esperant.

Des de fa 55 anys, la no resolució del conflicte manté més de 150.000 refugiades saharauis vivint al desert del sud-oest d’Algèria. Es troben separades del Sàhara Occidental per un mur de més de 2.000 quilòmetres que el monarca marroquí Hassan II va ordenar que es construís als anys vuitanta. A més a més, es calcula que al voltant de set milions de mines antipersona rodegen el mur, que converteix aquesta zona en una de les deu àrees més minades del planeta. Això ha provocat més de 2.000 persones ferides, mutilades o mortes des de l’any 1975, segons dades del Servei d’Acció contra les Mines de les Nacions Unides.

Actualment, més de mig centenar d’activistes saharauis es troben privades de llibertat al Marroc, la majoria de les quals en presons situades fora del Sàhara Occidental

A conseqüència del conflicte, centenars d’activistes i militants saharauis han passat per les presons marroquines al llarg de les últimes dècades. Actualment, més de mig centenar d’activistes saharauis es troben privades de llibertat al Marroc, la majoria de les quals en presons situades fora del Sàhara Occidental. “Les preses i presos polítics saharauis són activistes, defensors de drets humans i periodistes que es troben presos per reivindicar la independència del Sàhara Occidental o per haver documentat les violacions de drets humans que es cometen en l’ocupació marroquina”, apunta Ahmed Ettanji, periodista i president de l’agència de premsa saharaui Equipe Media.

Entre les activistes actualment empresonades trobem el cas de la defensora de drets humans Mahfouda Bamba Lefkir, detinguda el novembre de l’any passat en el marc d’una protesta en la qual denunciava la manca de garanties, imparcialitat i dret a la presumpció d’innocència en un judici que s’estava celebrant contra un altre activista. Nombroses organitzacions han denunciat, al llarg dels últims mesos, el tracte al qual ha estat sotmesa l’activista des de la seva detenció, així com el seu delicat estat de salut que ara, amb l’actual situació d’emergència sanitària, es podria veure agreujat.

Protestes a Al-Aaiun, l’any 2010 |Equipe Media

En les darreres setmanes, el Marroc ha indultat més de 5.000 persones amb motiu de la crisi de la COVID-19. Del mig centenar d’activistes saharauis que actualment compleixen penes en les presons marroquines, cap s’ha vist beneficiada per aquesta mesura. “Els presos polítics saharauis són víctimes de maltractaments, tortura i negligència mèdica intencional. En aquests moments es troben en una situació molt delicada, tant per la manca d’higiene com per la sobrepoblació de les presons. A més a més, ni tan sols poden tenir contacte amb les seves famílies”, denuncia Ettanji.

Nombroses organitzacions internacionals, des d’Amnistia Internacional fins al Comitè Noruec de Suport al Sàhara Occidental, han expressat preocupació per la situació de les activistes saharauis preses i n’han demanat l’alliberament immediat

Des del 5 d’abril, Equipe Media està duent a terme una campanya per la llibertat de les activistes saharauis, que ja ha rebut l’adhesió de nombroses personalitats de la cultura, la política i la defensa dels drets humans. Paral·lelament, nombroses organitzacions internacionals, des d’Amnistia Internacional fins al Comitè Noruec de Suport al Sàhara Occidental, han expressat també la seva preocupació per la situació de les activistes saharauis preses enfront de l’actual emergència sanitària, i han demanat a l’Estat marroquí la seva alliberació immediata.

L’agència de premsa dedicada a documentar les violacions de drets humans al Sàhara Occidental exposava en el darrer Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, que se celebra anualment el 3 de maig, les dificultats i violacions a les quals es veuen sotmeses les periodistes saharauis que treballen en aquest territori. Equipe Media denuncia que les detencions arbitràries, els judicis injustos o la confiscació d’equips i atacs de hackers a pàgines web i als correus electrònics són comportaments habituals contra les periodistes que treballen al Sàhara Occidental.

Quatre periodistes foren condemnats a penes que oscil·len entre els vint anys i la cadena perpetua després de ser detinguts en el marc de les protestes que va desencadenar el desallotjament del campament de Gdeim Izik l’any 2010

Entre les activistes actualment empresonades hi ha diversos periodistes. Un dels casos més paradigmàtics és el de Bachir Mahdar Khada, Abdalahi El Ouali Lekhfaouni, Hassan Dah i Mohamed Lamin Haddi, detinguts en el marc de les protestes que va desencadenar el desallotjament del campament de Gdeim Izik, situat a setze quilòmetres d’Al-Aaiun, capital del Sàhara Occidental, l’any 2010. Els quatre periodistes foren condemnats a penes que oscil·len entre els vint anys i la cadena perpetua.

“Estem molt preocupats per la situació dels presos polítics saharauis pel fet que la pandèmia ja està afectant la majoria de presons del Marroc. D’acord amb els mitjans marroquins, les infeccions als centres penitenciaris ja superen les 300”, expliquen des de la Lliga per a la Protecció dels Presos Polítics Saharauis en Presons Marroquines.

Fins ara, la situació més preocupant és la de la presó d’Ouarzazate, al sud del país, on al llarg de les últimes setmanes s’han registrat fins a seixanta casos de contagis per COVID-19, amb el resultat de la mort d’un guàrdia el 27 d’abril. Tot i que en cap de les presons on es troben actualment les activistes s’ha arribat a aquests extrems, en moltes ja es comencen a detectar els primers contagis. “Demanem la llibertat immediata dels presoners, tant pel compliment de les mesures recomanades per les Nacions Unides i altres ONG internacionals de drets humans com pel temor que l’actual situació sigui utilitzada com a mitjà per venjar-se dels presos polítics saharauis”, conclouen des de la Lliga.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU