A tot el col·lectiu de persones que fem possible la Directa ens fa una miqueta de ràbia quan altres mitjans de comunicació ens citen (per alguna informació d’impacte que hem tret) i ens esmenten com a “setmanari Directa”. Passa tan sovint que ja ens ho prenem amb bon humor. La Directa (a les seguidores més veteranes no cal que us expliquem res…) va néixer l’any 2006 com una publicació impresa, de periodicitat setmanal, en efecte. Però l’any 2014, després d’un llarg procés de reflexió col·lectiva, es va apostar per un canvi de model: una revista més de lectura més reposada, més deslligada del ritme de l’actualitat –per això vam potenciar aleshores el diari digital Directa.cat– i que explorava la fórmula de la periodicitat quinzenal. Vam ser setmanari durant vuit anys i en fa gairebé nou que som quinzenal, però, amb tot –admetem-ho– el concepte del quinzenal ha costat de quallar en el nostre entorn opinador i mediàtic, i el “setmanari Directa” continua sent un recurs habitual quan s’esmenta a televisions, ràdios o premsa, especialment els de més enllà dels Països Catalans. És cert, cal reconèixer-ho, que la freqüència de publicació cada dues setmanes està poc instaurada en la nostra cultura periodística i no té una terminologia clara ni arrelada i que agraïm igualment que ens esmentin, encara que sigui amb aquest lapsus anecdòtic.
Ara potser els ho posarem una mica més fàcil. El número 566 de la Directa és el darrer que veu la llum amb ritme quinzenal. A partir del pròxim número, la Directa abraça la periodicitat mensual: el número 567 sortirà el dimarts 2 de maig i des d’aquell moment llançarem les edicions de paper el primer dilluns de cada mes, a banda dels casos excepcionals en què el dilluns de sortida sigui festiu, que ho farem l’endemà.
A efectes pràctics i merament quantitatius, continuarem oferint a les subscriptores el mateix volum de pàgines que fins ara, perquè amb aquesta nova etapa, la publicació dobla el seu paginat, de 32 a 64 pàgines
A efectes pràctics i merament quantitatius, continuarem oferint a les subscriptores el mateix volum de pàgines que fins ara, perquè amb aquesta nova etapa, la publicació dobla el seu paginat (de 32 a 64 pàgines). Tampoc tindrà cap impacte en el preu de les subscripcions durant tot l’any 2023, per a les que ja esteu subscrites (en agraïment a la vostra fidelitat), tot i que l’increment dels costos d’impressió sí que ens ha obligat a corregir a l’alça les quotes de les subscripcions noves.
Tanmateix, mai hem tingut vocació de venedores de paper i tinta a pes i per a nosaltres, aquesta dada és d’allò més circumstancial. Serà una revista molt diferent de la que fins ara heu conegut, amb una estructura de seccions i una proposta gràfica transformada, i que respon a un procés de debat intern de gran volada, tant o més llarg i profund que el que ens va conduir a fer el pas al quinzenal ara fa vuit anys.
Durant gairebé dos anys, hem interpel·lat en diverses ocasions a les sòcies de la cooperativa, a les col·laboradores que proveeixen els continguts i al conjunt les subscriptores, per preguntar-nos i reflexionar col·lectivament sobre quin sentit té i què pot aportar una publicació com la nostra avui
Durant gairebé dos anys des que la paraula mensual va començar a prendre forma, hem interpel·lat en diverses ocasions a les sòcies de la cooperativa i als diversos òrgans, a les col·laboradores que proveeixen els continguts i al conjunt les subscriptores, fos mitjançant qüestionaris o en espais presencials, per preguntar-nos i reflexionar col·lectivament sobre quin sentit té i què pot aportar una publicació impresa en els temps de la saturació digital. I quin sentit té i què pot aportar si aquesta publicació es diu la Directa, amb el bagatge d’aquests disset anys: quins temes hem d’abordar que ara no abordem, en quins debats hem de parar l’orella en els quals ara no ho fem, què podem fer millor. S’han recollit desenes i desenes d’idees molt vàlides i atractives, i després ha fet falta un laboriós procés de filtratge per encaixar-ho tot en una publicació de 64 pàgines amb un sentit, un relat coherent i un replantejament gràfic que reforci la lectura reflexiva i reposada que, modèstia a part, pensem que us convencerà.
No us podem avançar gaire cosa més, ara. D’aquí a un mes en veureu el resultat i en parlem. El vostre feedback ens ajudarà molt, segur, a corregir i a tenir en compte multitud de detalls millorables. Enyorarem una mica el quinzenal i sempre li agrairem el fet d’haver jugat un paper decisiu en el creixement de la Directa i d’haver estat un estadi imprescindible per arrencar l’aventura que ara encetem. Ens retrobem el mes de maig.