“Com em posa la teua veu”, “Normal que esternudes, anit anaves molt fresca”, “No cal que t’enrotlles amb l’examen, ja ens enrotllarem després al meu despatx”. Aquestes són algunes de les frases obscenes i masclistes que diverses alumnes de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat València asseguren que han hagut d’escoltar per part d’un dels professors del centre, encara que, segons afirmen, no es tracta d’un cas aïllat, sinó que aquestes actituds estan “arrelades i normalitzades” a les aules. L’assetjament verbal ha sigut denunciat per un grup de més de 50 estudiants a través de les xarxes socials i al vestíbul de la facultat, que porta des de dimarts empaperat amb pancartes i cartells per criticar “la impunitat masclista” a la Universitat.
El curs passat, les alumnes ja van explicar la situació a diverses responsables del grau d’Educació Social, les estudiants del qual han sigut les últimes en denunciar l’assetjament, encara que arran d’aquesta denúncia s’han adherit xiques que l’han sofert anys anteriors. En un principi, els van remetre a l’Entreu, la bústia de suggeriments, queixes i felicitacions de la Universitat de València. L’assessorament que “ens van donar quant a quin tipus de mecanisme utilitzar va ser pèssim”. “És evident que una queixa a l’Entreu no està a l’altura de les circumstàncies”, han destacat en un comunicat. De fet, a través de la bústia, només van rebre un correu electrònic del Deganat, en què s’anunciava que el professor en qüestió, que en aquell moment estava d’any sabàtic, “s’havia plantejat emprendre accions legals” contra elles, segons assegura Lara, una de les alumnes assetjades que no vol revelar el seu nom real per por a represàlies. Tanmateix, la Universitat ha assegurat que la queixa es va resoldre, “advertint al professor del seu comportament i de la realització d’un seguiment quan reiniciara les seues activitats docents”.
Durant el present curs acadèmic, el professor ha continuat assistint a la universitat, tot i que no ha impartit cap classe. De fet, aquest dilluns 26 de novembre va participar en un dels actes celebrats amb motiu del Dia internacional contra la violència masclista, el que va fer esclatar la situació. Les alumnes assetjades, junt amb altres companyes de la universitat, van decidir el passat dimarts acampar al centre fins a concertar una reunió amb el Rectorat i poder acordar quines mesures s’anaven a prendre contra la continuïtat del docent al centre.
“Ens han arribat missatges d’altres casos en altres facultats. La gent ha començat a obrir-se”, matisa Lara, qui ha recordat que la protesta no és només contra el docent acusat, “sinó contra tots els que vénen, que no són pocs”
El professor, del qual no volen revelar la seua identitat “per evitar conseqüències legals”, forma part del funcionariat públic amb contracte fixe, una condició que, segons lamenten, “implica ser impune” per qualsevol comportament masclista a la Universitat de València. Per això, continuaran denunciant “el paper passiu i còmplice del centre, que és totalment conscient d’aquesta situació i no fa res al respecte”, incideixen. Tot i que, per ara, les seues protestes s’han centrat en un únic funcionari públic, l’estudiantat ha advertit que no es tracta d’un cas aïllat. “Ens han arribat missatges d’altres casos en altres facultats. La gent ha començat a obrir-se”, matisa Lara, qui ha recordat que la protesta no és només contra el docent acusat, “sinó contra tots els que vénen, que no són pocs”. En aquest sentit, des del centre, han afirmat que si no existeix una denúncia clara a la resta de facultats, no poden activar cap tipus de protocol.
Les estudiants han presentat quatre mesures que consideren que la Universitat de València hauria d’implantar. En primer lloc, formació per educar en igualtat a tot el professorat i, a més a més, que l’alumnat participe en ella de manera horitzontal. També, una reacció “efectiva i responsable” per part del centre enfront de qualsevol situació d’assetjament sexual, així com introduir a més dones en els temaris de les diferents carreres. Per últim, una comissió d’igualtat “transparent, que es preocupe pel feminisme i que s’ocupe i es responsabilitze del masclisme de manera objectiva, deixant darrere les relacions personals i formals de passadís”.
Una disculpa per part de l’acusat, la primera solució plantejada
La primera reunió es va dur a terme amb la presidenta de la Comissió d’Igualtat de la Universitat, Paula Jardón; i la directora de la Unitat d’Igualtat, Amparo Mañés, les quals van admetre que les acusacions que les alumnes havien realitzat l’any passat a través de l’Entreu “no s’havien traslladat a la resta de membres que conformen la Comissió d’Igualtat de la facultat”, han explicat les estudiants. L’única solució que van defensar ambdues representants, després que el professor acusat, junt amb la síndica de greuges, Elena Grau, interrompessin la reunió, va ser “conformar-se amb les disculpes que el docent els estava donant”, segons les alumnes. Unes disculpes que, segons critiquen, van estar acompanyades de frases com, “Si tan apoderades esteu, apreneu a diferenciar una broma d’un delicte”, “Jo no sóc l’únic. Traieu altres persones a la llum”, admetent així que sí que ha estat assetjant verbalment a diverses estudiants.
“Ens van donar la pitjor resposta. No anàvem a conformar-nos amb una disculpa”, afegeix Lara. Per això, van dirigir-se a Rectorat, on es van reunir amb la vicerectora d’Igualtat de la Universitat, Elena Martínez. Per ara, després de tota la pressió mediàtica, Martínez els ha donat el seu suport i els ha confirmat que la Universitat les protegirà davant de qualsevol tipus de represàlia. Així mateix, el centre ha assegurat que ja s’ha iniciat el procediment administratiu procedent per a poder investigar “si els fets poden ser constitutius de delicte” o “si poden implicar una sanció administrativa”, després que la vicerectora haja presentat la denúncia per aplicar el protocol de la universitat amb el consentiment de les assetjades, ja que aquestes han decidit no presentar-la.
Cal destacar que el protocol de la Universitat de València estableix que, per iniciar una investigació que puga derivar en una possible obertura d’expedient disciplinari, primer, ha d’haver-hi una denúncia verbal o escrita presentada per les afectades, les seues representants legals o pel mateix centre.
Unes disculpes que, segons critiquen, van estar acompanyades de frases com, “Si tan apoderades esteu, apreneu a diferenciar una broma d’un delicte”
Les alumnes van rebre ahir el suport de Silvia Federici, escriptora, professora i activista feminista, que va acudir a la universitat a oferir una conferència sobre la violència contra les dones i el capitalisme. L’escriptora els va traslladar tota la seua solidaritat perquè continuen denunciant la resta de casos d’assetjament masclista que puguen haver-hi a la universitat. Així mateix, va afirmar que si ho haguera sabut “no haguera impartit la xerrada”.
El mateix dia en què van començar les protestes, la Universitat de València va encetar una campanya per reivindicar el paper de les universitats com a agents actius en la lluita contra la violència masclista. Algunes estudiants consideren que aquestes accions, junt amb la invitació de Federici, només tenen l’objectiu de “netejar la imatge” del centre.