La polèmica entrega del diploma es va fer l’11 de maig de 2013 a la caserna de Sant Andreu de la Barca durant els actes de celebració del 169è aniversari de la Guàrdia Civil
Jesús Rodríguez | @albertmartnez
El General en Cap de la Zona de la Guàrdia Civil de Catalunya, Ángel Gozalo Martín, que és un dels testimonis principals al judici contra el referèndum de l’1 d’Octubre que se celebra a la sala segona del Tribunal Suprem, va condecorar l’11 de maig de 2013 amb un diploma la Hermandad de Combatientes de la División Azul, com es veu a la fotografia de capçalera, on Gozalo –amb tricorni– ocupa el segon lloc començant per l’esquerra. La cerimònia de condecoració estava presidida per l’exdelegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i es feia en el marc del 169è aniversari del cos de la Benemèrita, a les dependències de la comandància central de la caserna de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). Cal recordar que l’entitat guardonada s’encarrega de preservar la memòria dels excombatents falangistes que es van allistar a l’exèrcit nazi durant la Segona Guerra Mundial.
Ángel Gozalo Martín és un dels testimonis principals al judici contra el referèndum de l’1 d’Octubre que se celebra a la sala segona del Tribunal Suprem
Tots els partits del Parlament de Catalunya, amb l’excepció del Partit Popular (PP) i Ciutadans, van exigir explicacions a la comandància de la Guàrdia Civil i a la Delegació del Govern espanyol, i algunes de les formacions van exigir la dimissió de Llanos de Luna, nomenada pel PP. Les explicacions oficials mai van arribar. Segons la informació publicada aleshores per la Directa, entre els assistents a l’acte amb uniforme falangista hi havia Carlos Oliva, exdirigent de les joventuts de l’extinta Plataforma per Catalunya (PxC) de Josep Anglada, i Joan Garriga, exmilitant del PP i de PxC. En aquelles dates també es va saber que la Hermandad Nacional de la División Azul va rebre una subvenció de 3.500 euros del Ministeri de Sanitat del govern de Mariano Rajoy.
En el currículum de Gozalo també hi figura un truculent episodi datat en el mes d’abril de 2002, quan era cap del Servei d’Informació a Catalunya de la Guàrdia Civil. Ángel Gozalo es va presentar, en companyia del comissari de policia francès Bernat Chardonye, a una comissaria dels Mossos d’Esquadra per aconseguir que quedessin en llibertat dos suposats integrants dels serveis d’espionatge de l’Estat francès, detinguts a Barcelona en possessió d’un arma llarga amb mira telescòpica i una pistola. Els individus treballaven pel general francès Philippe Rondot, conegut per haver capturat l’any 1994 el membre del Front Popular per l’Alliberament de Palestina Ilich Ramírez Sánchez, més conegut com a ‘Chacal’. Les gestions de Gozalo van donar els seus fruits i els sospitosos de voler perpetrar una execució en territori de l’Estat espanyol van ser entregats a les autoritats franceses.
Després de l’1 d’octubre destinat a Madrid
Gozalo va deixar les funcions a Catalunya poc després de l’1 d’octubre de 2017, després que fos ascendit de general de divisió a tinent general, moviment que implica un canvi de destí, ja que amb aquesta graduació només pot exercir a Madrid. Ho va explicar ell mateix en un acte a Barcelona on va aprofitar per acomiadar-se de companys seus, fiscals, jutges i secretaris judicials. El nomenament va ser proposat per la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. El seu últim contacte amb els subordinats a la caserna de Sant Andreu de la Barca va ser una felicitació de Nadal on, al costat d’una fotografia on hi apareixia una parella de guàrdies civils datada a l’any 1931, hi deia: “Muy felices fiestas! Y que durante 2018 mantengamos la unión para seguir construyendo el futuro de todos”.