Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Camins de llibertat en les plantacions de l’esclavitud

Évelyne Trouillot traça a l''Infame Rosalie' un retrat íntim de la vida de les dones esclaves de les plantacions a la colònia caribenya francesa de Saint-Dominique, amb les seves pors, els seus patiments, els seus amors i les seves esperances.

Lisette fa malabars entre la supervivència i la ràbia. L’aclaparen les ganes de viure en trobades amb Vincent, però odia la seva pròpia existència de criolla en les plantacions de sucre. L’acompanyen persones esclavitzades que barregen ànimes rebels i històries de vida massacrades per la barbàrie de l’esclavitud. Michaud, Grann Charlotte, Gracieuse o Man Victor són algunes de les veus de la memòria descendents de la infàmia del vaixell Rosalie.

Diu Évelyne Trouillot en el postfaci que mai no va voler escriure una novel·la històrica i és difícil distingir què hi ha de ficció i de realitat en les 108 pàgines de L’infame Rosalie. L’obra va ser publicada l’any 2003 i aquest 2022 ha estat traduïda al català per Oriol Valls i Fornells de la mà de Tigre de Paper.

Les revoltes que caminen cap a l’oest, l’autodefensa davant famílies colones com els Fayot i els cossos que es neguen a parir esclaus, són alguns dels horitzons de llibertat sembrats que recull Évelyne Trouillot

Tot i que el llibre narra un brutal malson ubicat a la colònia de Saint-Domingue (origen de l’actual Haití) el 1750, durant els anys de les plantacions de sucre colonials, en un moment de tensió pels constants enverinaments, L’infame Rosalie recull també la resistència cimarrona. Les revoltes que caminen cap a l’oest, l’autodefensa davant famílies colones com els Fayot i els cossos que es neguen a parir esclaus, són alguns dels horitzons de llibertat sembrats que recull Évelyne Trouillot.

Les pàgines d’aquest llibre, però, recorren també un camí cap al passat. Man Augustine, esgotada de records i amb la memòria marcada a la pell, espera que Lisette estigui preparada per conèixer el trajecte dels no criolls. Del trajecte en vaixell creuant l’Atlàntic i els crits dels qui, perdent el cap, saltaven al mar. Dels barracons on els esclavistes tancaven aquells que consideraven bestiar, l’època que, segons Man Augustine, és el dolor en carn viva. Lisette, però, necessitarà estar preparada per conèixer la història de Brigitte, l’eterna ombra i memòria misteriosa de la bèstia que va prendre partit fent nusos a un cordó.

Entre plantes de sucre i mirades a l’oest, Lisette acabarà descobrint secrets que la faran prendre decisions sense retorn.

Article publicat al número 551 publicación número 551 de la Directa

NARRATIVA

'L’infame Rosalie'
Évelyne Trouillot
Traducció: Oriol Valls i Fornells
Tigre de Paper, 2022
108 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!