Successives càrregues policials, una desena de manifestants identificades, almenys dues persones ferides i una denúncia. Aquest ha estat el balanç repressiu de la tradicional manifestació del Primer de Maig a Castelló de la Plana, convocada pels sindicats Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT), la Intersindical Valenciana, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Endavant, el Centre Social Antifeixista La Cosa Nostra i el col·lectiu feminista Subversives. El que pretenia ser una marxa reivindicativa amb l’objectiu d’exigir una millora dels drets laborals es va convertir en una de les protestes amb més violència policial viscudes a la capital de la Plana.
La marxa partia des de la plaça de la Independència en direcció al passeig Ribalta, on la Policia Nacional espanyola ja va intentar aturar a la força la capçalera de la manifestació i interceptar les banderes roig i negres, antifeixistes o palestines que algunes assistents subjectaven amb pals. L’actuació es va repetir des de l’inici fins al final del recorregut, amb successives càrregues violentes: els agents obrien a espentes la manifestació, agafaven qui portava banderes amb pals i el treien de la marxa per a identificar-lo, posant en perill la seua integritat física i la de la resta d’assistents. “Va ser totalment desproporcionat, premeditat i arbitrari”, critica Francesc Gómez, secretari de comunicació de la CGT Castelló. Considera que la prohibició de l’ús de “pals de fusta perquè es podia alterar l’ordre públic” va ser el “pretext” utilitzat per la Policia Local i l’espanyola amb l’objectiu de “trencar i reprimir la manifestació”, “fer una demostració de força després de les acusacions de protegir nazis [en referència a l’actuació policial durant l’atac neonazi a La Cosa Nostra]” i “generar tensió”, denuncia.
La CGT considera que la prohibició de l’ús de “pals de fusta perquè es podia alterar l’ordre públic” va ser el “pretext” utilitzat per la Policia Local i l’espanyola amb l’objectiu de “trencar i reprimir la manifestació”
Durant tot el recorregut la policia va seguir i vigilar les manifestants pels laterals de la marxa. Els moments de tensió més grans entre agents i assistents es van produir arribant a la plaça de la porta del Sol i al carrer Sant Fèlix. “Les càrregues van ser molt violentes”, relata Cristina Edo, una de les manifestants que va presenciar la violència policial a la porta del Sol. “Una mare —continua— va haver d’agafar el seu xiquet del braç i va començar a córrer, però el xiquet va caure, es va donar un colp al cap i va haver d’anar a urgències”. Segons ha denunciat la CGT en un comunicat, “algunes famílies amb menors es van veure obligades a abandonar la marxa davant les contínues càrregues”.
Al carrer Sant Fèlix, els agents van tornar a intentar separar les manifestants, agafant pel coll a algunes d’elles i provocant-les caigudes a terra. En un moment donat, la policia va dirigir-se de manera violenta cap a un manifestant, tot provocant la caiguda d’Elena Pérez, una dona de 76 anys membre de Iai@flautes Castelló. “Es clavaven dins de la manifestació i s’emportaven a tots. Només volien trencar-la”, narra Pérez, encara dolorida per la caiguda, que li va provocar diverses contusions als genolls i dolor als braços i el coll. “Em vaig haver de tranquil·litzar i anar a urgències, perquè sentia molt de dolor i vaig començar a marejar-me i tenir nàusees”, relata.
Segons asseguren diversos testimonis presents, es va requerir a la policia que avisara els serveis mèdics perquè la dona poguera ser atesa, “però es van allunyar i van fer cas omís a la petició”. Pérez ha sol·licitat el part de lesions i té clar que presentarà denúncia contra els agents responsables de l’actuació.
En un moment donat, la policia va dirigir-se de manera violenta cap a un manifestant, tot provocant la caiguda d’Elena Pérez, una dona de 76 anys membre de Iai@flautes Castelló
En tots els moments en què la policia va carregar, el secretari general de la CGT, Esteban Garcia, es va identificar com a la persona que havia tramitat la sol·licitud de la convocatòria. Va intentar mediar amb els agents, demanant parlar amb el màxim responsable del dispositiu i sol·licitant els números de placa dels policies. “Se’ns va negar en repetides ocasions, fins i tot, un dels agents del dispositiu li va dir que li estava assetjant i amenaçant, quan el seu deure és identificar-se”, ha denunciat la CGT en el comunicat. Una vegada finalitzada la marxa, Esteban Garcia va demanar a la policia espanyola el part amb el material confiscat. Però, la resposta va ser la interposició d’una denúncia per fer “cas omís a les indicacions” de la policia i portar “set pals”.
La CGT Castelló ha anunciat que iniciarà mesures legals davant la Subdelegació del Govern espanyol per les “provocacions” i “agressions perpetuades pels diferents cossos policials”. També exigeixen la dimissió dels responsables de l’actuació policial: Antonia Garcia, subdelegada del govern; Emilio Romero, comissari de la policia espanyola a Castelló; Antonio Ortolá, regidor de Seguretat Ciutadana i quart tinent d’alcaldia (Vox) a l’Ajuntament de Castelló; i Paco Catalán, comissari de la Policia Local. “No consentirem que es menyscabe el nostre dret a la manifestació”, reblen.