Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Conserve qui puga

La conserva artesanal amb tancament hermètic ha afavorit la resiliència i l’autosuficiència dels territoris agrícoles

| Victor Serri

Les conserves són un procés de transformació dels aliments que té per objectiu allargar el temps hàbil per a la seua ingesta mantenint-ne els valors nutricionals. Avui, per les rutines de la indústria alimentària, estan presents en tot rebost i són accessibles a tot arreu perquè agilitzen el temps que dediquem a cuinar. Temps enrere, durant el recolliment que suposa la tardor, les conserves fetes a casa permetien transformar l’abundància de les collites d’estiu en aliment per a preparar-se per a l’hivern i per als períodes d’escassetat.

La saladura o el fumat són tècniques que existeixen des de la prehistòria. Progressivament, la mel, el vinagre o els greixos començaren a utilitzar-se com a substàncies conservants per fer melmelades, escabetxades i confitats amb vinagre. Tanmateix, no és fins a les primeries del segle XIX que un confiter francés, Nicolas Appert, va inventar el mètode de conserva amb preservació hermètica per encàrrec del govern napoleònic amb fins militars. Tot seguit, a Anglaterra, es va patentar l’enllaunat i aquestes tècniques s’estengueren arreu del món amb una industrialització que va tindre diversos punts àlgids, com les dues guerres mundials i la dècada dels seixanta, ja al segle XX.

Malgrat aquesta industrialització, la conserva artesanal amb tancament hermètic –és a dir, la creació del buit per mitjà de l’escalfament amb aigua bollint dels recipients en conserva–, va permetre el consum d’aliments fora de temporada i va afavorir la resiliència i l’autosuficiència dels territoris agrícoles fins ara. Les primeres conserves, fetes amb ampolles de vi, un tap de suro i segellades amb cera, van evolucionar fins als pots de vidre que coneixem avui.

Tot i el pas del temps i encara que existeixen milers de tipus de conserves, els principis són els mateixos: l’esterilització del pot, la cocció o escaldat dels aliments, les substàncies conservants, l’envasat hermètic i la facilitat de fer-s’ho una mateixa. Per això, fer conserva a xicoteta escala significa omplir el rebost amb allò que s’ha cuidat i recol·lectat en els seus cicles naturals, allargant-ne la vida i els valors.


CONSERVA DE BOLETS AL NATURAL O AMB OLI

INGREDIENTS:

 • Bolets
 • Oli d’oliva
 • Aigua
 • Sal
 • Pebre en gra

ELABORACIÓ:

 1. Netegeu els bolets.
 2. Escaldeu-los amb aigua durant tres o cinc minuts (segons la mida). Si feu la conserva amb oli, escaldeu-los amb una mica de vinagre i sal.
 3. Deixeu-los escórrer per treure el màxim d’aigua.
 4. Esterilitzeu els pots de vidre bollint-los durant quinze minuts.
 5. Si els feu al natural, poseu-los en un pot amb aigua salada i afegiu-hi una capa d’oli.
 6. Si els feu amb oli, saleu els bolets, poseu-los en un pot i afegiu una mica de pebre en gra. Cobriu-los completament amb oli.
 7. En ambdós casos, s’ha de deixar un espai buit d’un centímetre per sota la tapa.
 8. A una olla, cobriu el pot amb aigua i deixeu que bulla uns trenta minuts a foc lent, perquè quede tancat hermèticament.

Article publicat al número 571 publicación número 571 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!