Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cristian Real: "Al darrere de la cistelleria, sempre hi ha unes mans"

El vídeo forma part de la sèrie audiovisual "L'ofici de resistir", quatre capítols al llarg dels quals parlem amb una dissenyadora de mobles de fusta, un esmolet, una creadora de productes amb garrofa i un cisteller que reivindiquen les feines artesanals adaptades als nous temps

Quan es parla de cistelleria, el primer que ve al cap a la majoria de gent són els cistells de bolets, però antigament, a les cases, d’utensilis de vímet -nom de les branques del salze- n’hi havia un per a cada cosa: l’ouera, el cosidor, el cove, el pelapatates… Avui tot sol quedar reduït a plàstic, però la cistelleria segueix despertant interès i cobrint necessitats.

Cristian Real s’hi va començar a dedicar el 2013, mogut per mantenir viva la feina del cisteller de Cornudella de Montsant (el Priorat), que es quedava sense relleu. A banda dels estris tradicionals, també fa peces més artístiques i decoratives, amb tècniques modernes com el vímet viu, que permet crear estructures i espais vegetals. “Estàndard no hi ha res”, afirma.

Aquest component proper i personal dels objectes, i el vincle que creen natura, són raons que, segons ell, expliquen per què la cistelleria segueix existint, així com la llarga vida que tenen les peces. Això també ha fet que recentment n’augmenti la demanda lligada a una major consciència mediambiental.

La cistelleria és el seu mitjà de vida, i reivindica que això només és possible amb “una lluita contínua” per aprendre l’ofici i treballar-lo. I no és un cas esporàdic, ja que arreu dels Països Catalans hi ha persones que s’hi dediquen -com a professió o afició- amb entitats que les agrupen, com l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres, de la qual el Cristian n’és un dels membres més joves. “Hi ha poc relleu, però espero i confio que n’hi haurà”, diu, i la seva experiència n’apunta el camí.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!