La campanya “La Sareb és nostra”, llançada el 15 de gener a la ciutat de València per la xarxa EntreBarris, té com a objectiu aconseguir l’aturada de tots els desnonaments iniciats per la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària (la Sareb), la retirada dels procediments judicials oberts, la tramitació d’un lloguer assequible per a les famílies afectades, la designació d’un interlocutor vàlid per negociar i l’alliberament dels immobles de l’entitat a la capital del Túria. “Hem decidit organitzar-nos els diferents barris de la ciutat de València per deixar-los clar que estem organitzades i que cap veïna se n’anirà de casa”, subratlla Santi Fernández, membre del Sindicat de Barri del Cabanyal –antic Espai Veïnal del Cabanyal. És així com planten cara a la Sareb –l’anomenat banc dolent–, que hui dia encara acumula en els seus balanços 132.000 pisos, locals i solars.
L’acte de presentació de la campanya, que se celebra aquest dijous, 25 de febrer, a les 18.30 h, en el teatre El Musical, se centrarà a explicar què és la Sareb, així com la mateixa campanya. A més a més, diverses famílies afectades posaran en comú la seua situació habitacional. Es tractaran casos com el d’Ana Bermúdez, veïna d’Orriols amb dos fills menors que a finals del mes de novembre de l’any 2020 va rebre una carta de desnonament de data oberta; el de Teresa –amb tres fills, un menor i dos amb diversitats funcionals–, qui té obert en aquests moments un procediment de desallotjament; el del bloc de deu habitatges del Cabanyal, on la Sareb està pressionant les veïnes perquè marxen; el bloc alliberat pel sindicat del Cabanyal, situat al carrer de la Reina i on ara viuen cinc famílies vulnerables; o el del CSOA l’Horta.
Fent memòria de la lluita
A l’acte, es presentarà també el documental De soca i arrels, on es plasma la lluita del barri de Benimaclet enfront dels interessos especulatius en l’àmbit de l’habitatge i el territori, destacant el projecte de la constructora Metrovacesa en el PAI de Benimaclet, que a més va ser objecte d’estudi en el treball de fi de grau de Mina Costa, llicenciada en Comunicació Audiovisual i directora del documental. Costa explica que De soca i arrels va nàixer de la “la voluntat d’establir un diàleg horitzontal amb la realitat i trencar així amb les dinàmiques de poder”.
És per això que Costa, amb “el desig d’alliberar dels paràmetres capitalistes, la capacitat realment transformadora de la comunicació i del mitjà cinematogràfic”, ha volgut emprar aquest documental com a una eina per “donar veu, visibilitzar i denunciar una problemàtica dins d’una societat en què, si no hi ha constància visual, pràcticament no s’existeix”, opina.
Les membres de Cuidem Benimaclet consideren la projecció d’aquest documental “molt necessària”, ja que serveix per a fer memòria dels moviments populars
Al documental, sense que el poble deixe de ser el protagonista, han participat la plataforma veïnal Cuidem Benimaclet, la productora audiovisual Senda Films, el grup de fotografia La Caixa Fosca, el col·lectiu audiovisual Fora de Camp, el grup de música Pebrenegre Grup, l’Assemblea Feminista de Benimaclet, l’agricultor Vicent Martí, la il·lustradora Didi Vent, el CSOA L’Horta i la companyia de teatre polític Atiro Hecho. D’aquesta companyia, cal destacar l’obra Ingovernables, que s’interpretarà, dins del marc de la presentació de la campanya, al teatre El Musical el pròxim 27 i 28 de febrer. A més de ser un homenatge a les lluites pel territori i per l’habitatge, funciona com a fil conductor del documental. Rafa Segura, actor de l’obra i escriptor d’aquesta junt amb el cantautor Pepe Ruiz, coincideix amb Costa en afirmar que aquest tipus de creacions “són un altaveu sintetitzador a una problemàtica complexa”. I afegeix: “Podem dir que l’escriptura de l’obra és en realitat de la gent comuna, encara que nosaltres la canalitzem en un temps i en uns signes escènics determinats”.
Les membres de Cuidem Benimaclet consideren la projecció d’aquest documental “molt necessària”, ja que serveix per a fer memòria dels moviments populars. A més, segons Mireia Biosca, membre de la plataforma, “aquesta ferramenta ens permet recordar tot el que hem fet al barri de Benimaclet, valorar-ho, i visibilitzar totes les activitats –formacions, xerrades, okupacions dels terrenys del PAI, jornades amb la xicalla, manifestacions…– que han servit per a lluitar contra el PAI, connectant amb el veïnat d’altra manera”. I conclou: “Per a nosaltres, De soca i arrels és una mena de carta de presentació que explica allò que som”.