Els fets pels quals es jutjarà Chema Naia, a partir del 20 de desembre, van tenir lloc el 30 de maig de 2017 durant una manifestació a Compostel·la (Galícia) en suport al Centre Social Escarnio i Maldizer, en la qual agents antiavalots de la Policia Nacional espanyola van carregar en diverses ocasions contra els manifestants deixant més de 50 persones ferides, algunes d’elles de gravetat. En el cas d’aquest jove gallec, segons l’informe hospitalari, un traumatisme cranioencefàlic. La fiscalia demana ara per a Naia quatre anys i mig de presó i 4.000 euros de multa per un delicte d’atemptat contra l’autoritat.
Un vídeo del col·lectiu audiovisual Galiza Contrainfo, que en aquell moment cobria els fets, mostra que el jove va restar inconscient a terra durant més de deu minuts sense que la policia permetés el pas d’una ambulància ni de cap servei mèdic. Nombrosos testimonis recorden com el jove gallec va ser agredit amb contundència al cap per un agent antiavalots quan aquest sortia del vehicle policial. De fet, l’agent que el va agredir encara no duia ni el casc, segons els testimonis.
Ara, la plataforma Chema Absolució creada amb motiu del judici recorre Galicia per explicar el cas de Naia i contraposar la versió dels agents. Segons els policies, el jove va agredir dos d’ells amb el pal d’una bandera, causant-li lesions a un d’ells. A més, l’entitat bancària Caixa Bank, que aquell dia va patir destrosses, també s’ha sumat a la petició de la fiscalia.
Segons Chema Naia les acusacions no se sostenen: “em presenten com un jove experimentat a la lluita al carrer, i tot i que estic polititzat, aquesta va ser una de les meves primeres mobilitzacions”
Segons Chema Naia aquestes acusacions no se sostenen: “em presenten com un jove experimentat a la lluita al carrer, i tot i que estic polititzat, aquesta va ser una de les meves primeres mobilitzacions”. El jove explica que “pocs minuts després d’iniciar-se el recorregut de la marxa van carregar, jo vaig córrer cap a un cantó i va ser en aquell moment quan el colpegen i em deixen inconscient. Un cop a terra crec que es van espantar perquè la gent em va explicar que em van donar cops lleugers per veure si responia i intentaven que reaccionés”.
El següent que recorda va ser al furgó policial, marejat i amb mal de cap, on el jove denuncia que també va ser intimidat i amenaçat. “Quan em portaven detingut jo els hi deia que estava marejat i que si us plau em portessin a l’hospital, ells en cridaven dient-me que quan arribessin a Corunya em matarien i que fliparia perquè allà em tenien ganes”, relata Naia.
Finalment Naia fou traslladat a un hospital, però segons que denuncien els seus advocats els agents van pressionar perquè fos retornat a la comissaria
Després de passar per comissaria, el jove va ser traslladat finalment a l’hospital on la metgessa que el va atendre volia deixar-lo una nit en observació en veure la gravetat de la lesió. Però, segons denuncien els seus advocats, els agents el van pressionar perquè tornés a comissaria. Els lletrats van denunciar aleshores tres agents per omissió del deure d’auxili, lesions i vexacions i un delicte contra la integritat moral. La denúncia va arribar a la fase d’instrucció i els agents implicats van haver de declarar. Però la denúncia es va incloure en un procés obert contra dotze persones dins d’una macrocausa de la qual ara només queda imputat Naia.
La plataforma Chema absolución considera que denunciar públicament la brutalitat policial serveix “per crear un clima d’opinió de cara al judici”, perquè segons el col·lectiu “és un problema que afecta a totes lluites socials desenvolupades a Galícia que fa anys que pateixen abusos i relats ficticis per tal de justificar la violència a la qual som sotmesos els moviments socials”, conclouen.