Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Denúncia per possibles delictes ambientals en resposta a la represa de les obres a la serra de la Renegà

Segons la denúncia, presentada per la Plataforma Salvem la Renegà i l'entitat ecologista GECEN davant la Fiscalia de Medi Ambient de Castelló, la constructora Costa Bellver SA, de l’empresari Eugenio Calabuig, estaria efectuant moviments de terra sense autorització municipal ni cap classe d’avaluació ambiental sobre el barranc del Diable en el marc del projecte urbanístic que pretén construir a la serra de la Renegà, un fet que segons les expertes en medi ambient podria provocar inundacions i posar en risc la seguretat de les persones

Les excavadores i els camions de l’empresa han tornat a la Serra de la Renegà a efectuar treballs d'aterrament i moviments de terra, abocant els sobrants de les rases en l'indret conegut com a barranc del Diable | Andreu Esteban

Tot i l’oposició veïnal i ecologista que van trobar des que van començar les obres ara fa un any a la serra de la Renegà, l’empresari castellonenc Eugenio Calabuig –president del grup empresarial Global Omnium i d’Aguas de Valencia- i la seua constructora Costa Bellver SA semblen no rendir-se a l’hora d’executar el projecte urbanístic a escassos metres del mar i en una zona protegida per la directiva europea que regula els Llocs d’Importància Comunitària (LIC) al terme d’Orpesa. Aquest projecte, com ja va avançar la Directa,  aspira a construir un centre d’interpretació del Mediterrani (CIMED), una promoció de 56 apartaments de luxe amb piscina i un hotel de tres plantes amb 77 habitacions. Segons detalla el portal web de l’empresa d’arquitectura Sanahuja & Partners –encarregada de dissenyar els apartaments i l’hotel– el Masterplan Torrebellver “es divideix en quatre grans fases, una per a l’hotel en primera línia i les altres tres pels edificis residencials que podrien estar vinculats al complex hoteler”.

El passat mes de juny, una investigació publicada en aquest mitjà treia a la llum que la societat Costa Bellver SA havia començat les obres amb maquinària pesant a la serra de la Renegà sense disposar de les llicències d’obra corresponents –concretament la llicència d’obra major– necessària per a poder dur a terme aquest tipus d’afeccions sobre el terreny. Aquest fet, juntament amb la pressió veïnal canalitzada a través de la plataforma Salvem la Renegà –que va convocar diverses mobilitzacions a Castelló, Benicàssim i Orpesa–, van forçar que la constructora aturés les obres temporalment a l’espera dels permisos pertinents.

Denúncia per delictes ambientals en resposta a la represa de les obres a la Serra de la Renegà
Després d’una aturada temporal, el 20 de gener l’Ajuntament d’Orpesa atorgava finalment els permisos necessaris a la constructora per a engegar les obres del CIMED |Andreu Esteban

 

Però després d’aquesta aturada temporal, el 20 de gener l’Ajuntament d’Orpesa atorgava finalment els permisos necessaris a la constructora per a engegar les obres del CIMED, amb els vots a favor dels regidors del PSPV i Ciutadans. Una setmana després, les excavadores i els camions de l’empresa tornaven a la serra de la Renegà a efectuar treballs d’aterrament i moviments de terra, abocant els sobrants de les rases en l’indret conegut com a barranc del Diable, situat a escassos metres de les obres i en una parcel·la que també és propietat de Costa Bellver SA.

La denúncia, a la qual ha tingut accés la Directa, detalla que aquests moviments de terra sobre el barranc del Diable “s’estan efectuant sense la preceptiva autorització o aprovació administrativa”

Segons la denúncia presentada el passat dijous per part de la plataforma Salvem la Renegà i l’entitat ecologista GECEN davant la secció de Medi Ambient de la Fiscalia de Castelló –i que serveix com a complement a unes diligències ja obertes l’any passat instruïdes per la fiscal Elena Moreno Porter–, aquests moviments de terra sobre un barranc natural constituirien un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. La denúncia, a la qual ha tingut accés la Directa, detalla que aquests moviments de terra sobre el barranc del Diable “s’estan efectuant sense la preceptiva autorització o aprovació administrativa”, sense tenir en compte “les repercussions que aquestes actuacions suposen sobre el medi natural i que poden tenir conseqüències sobre els béns materials i, inclús, ficar en risc la seguretat de les persones”, ja que entén que poden provocar inundacions en dificultar el transcurs natural de l’aigua fins al mar en cas de pluges fortes.

“És cert que l’empresa ha aconseguit els permisos per engegar les obres del CIMED en una de les parcel·les, però de la mateixa manera que van fer abans de l’estiu, un altre cop s’estan extralimitant i executant actuacions per les quals no tenen els permisos corresponents i que, a sobre, suposen un risc per a les persones”, s’explica des de la plataforma Salvem la Renegà. “Entre l’Ajuntament i la Conselleria es van passant la pilota de la responsabilitat i sempre tenen bones paraules –s’afegeix–, però la realitat és que no fan res per aturar-ho i de moment les obres tiren endavant. Les greus afeccions que això suposarà per al nostre medi no tindran marxa enrere”.

Denúncia per delictes ambientals en resposta a la represa de les obres a la Serra de la Renegà
Des de la plataforma Salvem la Renegà s’han tornat a mobilitzar des que la constructora va reprendre l’activitat a la Serra de la Renegà el passat mes de febrer |Andreu Esteban

 

La Directa ha intentat contactar per telèfon amb la Regidoria d’urbanisme de l’Ajuntament d’Orpesa –a qui també s’adreça la denúncia per no impedir que aquests moviments de terra es produïsquen dins del seu terme municipal, tot i que té coneixement que s’estan donant–, per conéixer la seua valoració sobre aquests fets. En publicar aquest article encara no hem obtingut cap resposta.

 

La solució per a la plataforma, declarar-ho paratge natural municipal

Segons expliquen des de la plataforma Salvem la Renegà, la solució que posaria fi a qualsevol intent d’urbanitzar en la serra seria declarar la zona des de Platgetes de Bellver fins al port esportiu d’Orpesa com un espai natural protegit: “Tant l’Ajuntament com la Generalitat tenen la clau per protegir aquest espai de forma permanent”, ja que des del municipi podrien declarar-ho com a paratge natural municipal i des de la conselleria podrien reconéixer-lo com a parc natural, ambdues figures reconeguen a la llei 11/94, sobre espais naturals protegits del País Valencià.

Per a Paco González, del grup ecologista GECEN, seria necessari que des de l’Ajuntament d’Orpesa s’engegués un procés participatiu per a replantejar el pla i que aquest tinguera en compte la legislació europea

Paco González, membre del Grup per a l’Estudi i Conservació dels Espais Naturals (GECEN), també coincideix amb aquesta proposta: “Prou ja d’aplicar el pla d’ordenació urbanística municipal de 1982 en la serra de la Renegà, no té cap sentit”, afirma. Segons González, seria necessari que des de l’Ajuntament s’engegués un procés participatiu obert amb els diferents agents per replantejar el pla i que es tinguera en compte la legislació europea amb relació a les zones d’especial protecció per les aus (ZEPA) i els Llocs d’Importancia Comunitaria (LIC): “Jo em pregunte, qui mana sobre l’urbanisme d’un municipi? L’Ajuntament o la normativa europea? Aquestes proteccions es van establir el 2006 i estem a 2021, i les normes de gestió d’aquestes zones encara no s’estan aplicant per part de l’Ajuntament”.

Des de la plataforma Salvem la Renegà s’han tornat a mobilitzar des que la constructora va reprendre l’activitat a la serra de la Renegà el mes de febrer, i el 5 de març es van concentrar a les portes de la Diputació de Medi Ambient de València per a exigir l’aturada immediata del projecte urbanístic de Costa Bellver SA. Allà les va rebre la secretària autonòmica de la Conselleria de Medi Ambient, Paula Tuzón, que –segons que expliquen des de la plataforma– els va assegurar que revisarà les actuacions executades a la zona LIC per part de l’empresa i que estudiaran la petició de declarar la zona Paisatge Natural Protegit. “Al juny vam aconseguir parar les obres gràcies a la mobilització ciutadana i fent molt de soroll, per tant hem de continuar així perquè els polítics es mullen i s’impliquen en la protecció d’aquest espai natural perquè no s’urbanitze ni un pam de terra més”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU