Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Denuncien irregularitats en un desallotjament ordenat per l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

L'expulsió administrativa acordada per Núria Parlón (PSC) es va fer sense ordre judicial i d'acord amb una reparcel·lació de finques que el passat mes de novembre va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Agents de la Policia Local vigilen els baixos de la plaça de la Vila desallotjats el 13 de gener | Jesús Rodríguez

Des del passat divendres es palpa la tensió, amb presència permanent d’una dotació de la Unitat de Suport i Intervenció Ràpida (USIR) i de manifestants, davant dels immobles de la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet (el Barcelonès) afectats pel Pla Especial de Reforma Interior (PERI) Santa Coloma Vella II. El PERI va quedar empantanat arran de la crisi financera de 2008 i de la detenció de l’aleshores alcalde Bartomeu Muñoz (PSC) per presumptes delictes de corrupció l’octubre de 2009. L’actual batllessa, Núria Parlón (PSC), va ordenar a la Policia Local el passat 13 de gener el desallotjament d’uns baixos que es troben a poc més d’un centenar de metres de la porta del consistori i que des de fa quatre anys són la seu del centre social okupat i autogestionat Kasa Estudi Nou. Les cinc famílies que resideixen als pisos superiors de l’immoble, algunes de les quals ho fan des de l’any 2004, van rebre l’advertència policial d’abandonar els habitatges abans del 17 de gener, sota l’amenaça que si no ho feien els desnonarien per la força.

El lletrat David Aranda es mostra estupefacte amb les mesures ordenades per Parlón i considera que els fets s’haurien d’investigar per un presumpte delicte de prevaricació

L’esbotzada de la porta dels baixos es va fer sense cap aval judicial, fet que el PSC local justifica en un comunicat dient que “no s’ha procedit a desallotjar ningú, al local no viu cap persona, ni ningú està empadronat”. No ho veu de la mateixa manera en Manuel, un home amb paràlisi a les cames que des de fa setmanes dorm a l’immoble. “Em van arrencar a la força, em vaig agafar a la barana fins que el cap dels Mossos d’Esquadra, que em coneix, va advertir als agents que soc discapacitat i no podia desplaçar-me de manera voluntària”, recorda amb tristesa. Des d’aquell dia ha decidit iniciar una vaga de fam a les portes de l’ajuntament, on passa nit i dia assegut a la cadira de rodes.

El lletrat David Aranda, del despatx Arrels Advocats, es mostra estupefacte amb les mesures ordenades per Parlón i considera que els fets s’haurien d’investigar per un presumpte delicte de prevaricació. “Entren a una finca on es troben una persona vivint i la fan fora sense la presència de cap comitiva judicial. I per si no n’hi hagués prou, ho justifiquen dient que no és un immoble sinó una futura zona verda”, s’exclama. A més, apunta a una cadena d’irregularitats prèvies: “L’ajuntament està actuant d’acord amb una reparcel·lació del pla de reforma urbanística que està anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tot i que no estigués anul·lada, la finca sobre la qual estan actuant no és la mateixa que determinen els plànols de la reparcel·lació. I, el més greu, l’administració pública no pot intervenir sense autorització judicial en qualsevol edifici que estigui ocupat des de fa més d’un any i en aquest cas l’entrada es va produir l’any 2018”.

A la part posterior dels baixos desallotjats hi ha les restes d’un gratacel en construcció abandonat l’any 2008 |Jesús Rodríguez

Efectivament, tal com consta a la sentència de la secció segona de la sala del contenciós-administratiu del TSJC amb data de 4 de novembre de 2022 el projecte de reparcel·lació impugnat queda anul·lat “per ser disconforme a dret”. Malgrat que els serveis jurídics municipals han presentat un recurs de cassació contra la decisió del màxim òrgan judicial de Catalunya, l’alcaldessa estaria actuant d’acord amb una reparcel·lació anul·lada. Un equip de paletes contractats pel consistori, han estat treballant a l’interior de l’immoble per separar amb un mur la part amb accés des de la plaça de la Vila –que suposadament seria propietat de l’ajuntament– de la part que té accés des del carrer Pedró i és en mans del fons voltor Oaktree Capital Management. El mur, a més, no segueix la línia determinada al plànol de la reparcel·lació.


Declaracions controvertides

Per acabar d’escalfar els ànims, el dissabte al vespre i després d’una manifestació que va aplegar unes 200 persones, Parlón va penjar al seu compte d’Instagram un escrit acompanyat de fotografies de pintades a caixers automàtics del BBVA i CaixaBank on acusava els manifestants de “feixistes”. Literalment deia: “Els feixistes antisistema surten de festa a fer el bé i una mica de justícia asocial: aquesta és la seva contribució al benestar de la ciutat. Vandalitzar el mobiliari urbà i la propietat aliena, insultar a la Policia i no deixar viure el veïnat amb les seves festes i borratxeres”. Reblava el missatge institucional amb l’exclamació “No us tenim por feixistes!!!!”. Cal recordar que la mobilització a la qual es referia Parlón comptava amb el suport de la PAHV Gramenet, la Plataforma Salvem el Barri Vell, Ca la Sisqueta, Espai Gramenet, Infograma, Solidaritat Obrera i CUP-Gent de Gramenet.

Un equip d’operaris han aixecat una tàpia a l’interior de l’immoble, dividint el centre social en dues parts |Jesús Rodríguez

El centre social Kasa Estudi Nou i una vintena d’entitats han emès un comunicat on consideren que “l’equip de govern diu que vol el bé comú per a la ciutadania quan el que està fent és atacar al teixit social actiu i organitzat del barri i de la ciutat”. A més, hi llisten tota una sèrie de reivindicacions, entre les quals inclouen que les famílies afectades es quedin al barri, recuperar l’espai i les pertinences del centre social, aturar l’estratègia de criminalització, paralització definitiva del PERI i transparència, claredat i honestedat a Núria Parlón. En tot aquest context, un grup de famílies de l’escola Fray Luís de León es va mobilitzar el dilluns al vespre a la plaça de la Vila sota el lema “Cap infant sense llar!”, en solidaritat amb una de les famílies afectades amb menors escolaritzats en aquest centre. “No pot ser que una problemàtica d’aquestes característiques quedi amagada i sigui la família sola qui carregui amb tota la pressió de perdre la casa”, sentenciaven. Al cap de poques hores es confirmava l’acord amb el consistori per cedir a la família un pis de lloguer social.


Gratacel fantasmagòric

El conflicte va esclatar divendres passat i és només una de les peces de l’enorme trencaclosques del pla urbanístic empantanat des de fa una dècada. El gratacel abandonat i a mig construir, conegut popularment com el Pirulí, que domina les vistes de les avingudes Pallaresa i Llorenç Serra i de la plaça de la Vila és el símbol més reconeixible d’aquella etapa. “Ningú té ni idea de què faran amb aquest armatoste de ciment”, s’exclama la Rosa, una veïna que viu davant. En l’actualitat, la titularitat registral de l’edifici no està clara, però diverses fonts apunten a l’existència d’acords notarials de compravenda entre Hiperion Activos Inmobiliarios SLU (societat vinculada al Banc Sabadell) i el fons de capital risc Oaktree Capital Management, amb seu central a Nova York i presidit pel magnat Howard Marks.

Diverses finques estan tapiades des de fa anys per evitar l’entrada de nous habitants |Jesús Rodríguez

A banda del gratacel fantasmagòric, altres finques afectades al llarg de tota la trama urbana que comunica la plaça de la Vila i l’església Major, conviuen des de fa dècades amb l’amenaça permanent d’expulsió. A mesura que algunes de les cases s’han anat buidant han estat de nou okupades. “Va per llarg i ens estem preparant. No els hi posarem fàcil”, explica un dels joves que habita la zona i considera que el pla urbanístic respon “als interessos dels especuladors”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!