El Col·lectiu 7 de novembre, organitzador dels actes de la diada de la Catalunya Nord, que se celebra aquest dissabte, ha denunciat les traves administratives que ha imposat l’Ajuntament de Perpinyà per poder celebrar els actes previstos. No es podrà penjar l’estelada al Castellet de la ciutat -com s’ha fet des del 2004- ni es podran realitzar els actes finals de la manifestació a les places de Verdun i la Victòria –on històricament s’havia fet l’acte polític i el concert que posava punt final a la jornada–, ja que el govern municipal, encapçalat per Louis Aliot, vicepresident nacional de la formació d’extrema dreta Rassemblement National, ha denegat els permisos a l’organització en l’últim moment. “És la primera vegada que ens deneguen el permís d’ocupació de l’espai públic”, explica Albert Riera, membre del Col·lectiu 7 de novembre, qui veu en aquest fet una mostra de “censura clara”.
“És la primera vegada que ens deneguen el permís d’ocupació de l’espai públic”, explica Albert Riera, membre del Col·lectiu 7 de novembre, qui veu en aquest fet una mostra de “censura clara”
L’inici de la jornada reivindicativa es remunta a l’any 1984, quan col·lectius independentistes impulsaren al voltant del dia 7 de novembre la Diada de Catalunya Nord per commemorar la signatura del Tractat dels Pirineus, que suposà l’annexió de l’actual Catalunya Nord al reialme de França. La mobilització anual serveix a les associacions culturals i les organitzacions polítiques locals per a reivindicar la catalanitat d’aquest territori sortint als carrers de Perpinyà. “A aquest nou Ajuntament la fa nosa que reivindiquem la catalanitat de Perpinyà i la Catalunya Nord i es tradueix en aquests impediments”, explica el membre del col·lectiu organitzador.
Tot i que ha tingut alts i baixos, enguany es recupera el format tradicional de la diada, que l’any passat es va viure amb restriccions per la COVID-19. Així, el plat fort serà la manifestació d’aquest dissabte, 6 de novembre, que sota el lema “Obrim fronteres, esborrem el Tractat dels Pirineus”, recorrerà els carrers de Perpinyà. En acabar la manifestació a la plaça del Castellet, una marxa de torxes conduirà fins al Casal de la Música de Perpinyà, on tindrà lloc el concert final que serveix de cloenda del Correllengua d’enguany i en el qual participaran TaTa (Catalunya Nord), El Belda i el conjunt Badabadoc i Trau des del sud de l’Albera.
El 4 de novembre, el Casal de Perpinyà acollia la xerrada “Catalunya Nord, terra d’acollida”, que va comptar amb la participació de Dolors Serra, Aleix Renyé i Boubacar Traoré, que van compartir les seves experiències com a persones refugiades
En paral·lel, cada any “es busca un tema que sigui vertebrador de la diada i que vagi més enllà de la llengua i la cultura”, com expliquen des de l’organització. És per això que el 4 de novembre el Casal de Perpinyà acollia la xerrada “Catalunya Nord, Terra d’acollida”, que va comptar amb la participació de Dolors Serra, Aleix Renyé i Boubacar Traoré, que van compartir les seves experiències com a persones refugiades. Des del Col·lectiu 7 de novembre, Albert Riera espera que aquest dissabte “visquem una desobediència pacífica contra els impediments de l’Ajuntament de Perpinyà” i “ser moltes persones al carrer dient que no tenim por al feixisme institucionalitzat”.