Després de tretze anys d’activitats, el CSO L’Astilla de l’Hospitalet ha estat desallotjat durant aquest matí. Passades les 9 h, una dotzena de furgons de la unitat BRIMO dels Mossos d’Esquadra han irromput per ambdós costats del carrer Vilafranca per procedir al desallotjament. Gairebé un centenar de persones s’havien convocat a la porta per un esmorzar solidari i de manera pacífica han fet front a l’aparició de les unitats policials i de la comitiva judicial.
Passades les 10 h del matí, les unitats policials han procedit a les identificacions de les persones que esmorzaven a la porta del CSO, tot i mantenir-se en tot moment de forma pacífica davant de la porta i la pancarta que resava “Amb l’Astilla al cor, el barri es defensa”. Una trentena de mossos d’esquadra s’han aplegat davant de la nau, fent una rotllana al voltant dels i les membres, totes elles creant un cordó per evitar l’entrada dins del recinte.
Les unitats policials han retirat els i les manifestants, evitant la manifestació pacífica i identificant a gairebé una vintena de persones per resistència
D’un en un, les unitats policials han retirat les manifestants, evitant la manifestació pacífica davant del recinte i identificant a gairebé una vintena de persones per resistència, segons han informat des de comunicació de Mossos. Un cop retirades aquestes persones, s’ha volgut accedir a l’interior, mirant d’esbotzar la porta de ferro, dissenyada i aixecada de manera col·laborativa en un taller del CSO. Davant de la seva duresa, les unitats policials han decidit superar el mur amb una escala i poder obrir des de l’interior. Posteriorment, les unitats policials han accedit a l’interior del recinte per cercar altres membres que poguessin haver resistit dins del centre.
El CSO l’Astilla ha acollit, durant més d’una dècada, centenars de concerts organitzats per nombrosos col·lectius, des de punk fins a flamenc; també xerrades, tallers i esdeveniments reivindicatius. Tretze anys d’autogestió des d’una assemblea que es va iniciar amb un grup de joves que buscava un espai d’oci alternatiu anticapitalista a la ciutat i que durant un parell d’anys va ser l’escenari d’esdeveniments com el Tatoo Circus que va portar centenars persones com a públic.
El CSO l’Astilla va arribar a comptar amb un skate park indoor que va ser tot un referent dins del món del patí a banda del taller de forja que va dissenyar la porta i les baranes internes. A més a més, va tenir un taller d’autoreparació de bicicletes, classes de salsa, menjars solidaris amb Vaga Feminista o altres espais de lluita.
El CSO l’Astilla ha acollit, durant més d’una dècada, centenars de concerts organitzats per diversos col·lectius, des de punk fins a flamenc; també xerrades, tallers i esdeveniments reivindicatius
El centre social s’autodefineix com a “horitzontal, antiautoritari i feminista”, s’organitza a través d’una assemblea setmanal de gestió de l’espai. L’espai estava dividit en tres parts: la planta inferior, on s’ubica el gimnàs i la sala d’assemblees, la planta del mig, destinada als tallers i la superior, que acull la sala polivalent i la cuina.
Tot plegat desapareixerà a causa d’un pla urbanístic dissenyat l’any 2008 i que suposarà la construcció de nous blocs d’habitatges i d’una anunciada residència per a gent gran. La nau de dues plantes que ocupa el CSO l’Astilla es troba dins del pla urbanístic del barri de Sant Josep que dona continuïtat a les promocions de Cosme Toda. Està previst l’enderroc de totes les construccions entre el carrer Vilafranca i l’Avinguda Josep Tarradellas.
Tot plegat desapareixerà a causa d’un pla urbanístic dissenyat el 2008 i que suposarà la construcció de blocs d’habitatges i d’una anunciada residència per a gent gran
El desallotjament de L’Astilla coincideix en el temps amb el recent alliberament d’un solar al costat de l’antiga nau industrial okupada, l’actual Espai Pedro Álvarez, acció que es va fer pública al final de la manifestació contra l’especulació urbanística organitzada per la plataforma Un Altre Hospitalet és Possible, el passat 30 de juny. També coincideix amb la reutilització del veïnat de l’antiga fàbrica Germans Albert, al mateix barri de Sant Josep, espai rebatejat com CSO Nabat 3. Aquest darrer acull a diferents col·lectius locals i també d’altres municipis, com una assemblea antirepressiva, i també organitza jornades de treball d’un hort urbà.
Després del desallotjament d’aquest matí, els membres del CSO han convocat una manifestació a les 19.30 h al metro de la Torrassa, per reivindicar l’existència del CSO L’Astilla i la denúncia de la retirada d’aquests espais dins de la ciutat.
Aquest article s’ha publicat originalment a Districte 7