Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dia Mundial del Turisme, res a celebrar!

En el marc de la sèrie de col·laboracions d’opinió i anàlisi amb col·lectius socials dels Països Catalans i amb motiu del Dia Mundial del Turisme el pròxim 27 de setembre, la xarxa SET reflexiona sobre el model turístic i anuncia les mobilitzacions previstes. En aquesta ocasió, qui escriu és Daniel Pardo Rivacoba, portaveu de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS)

Fa ara cinc mesos vam presentar la xarxa SET, xarxa de ciutats i regions del Sud d’Europa contra la Turistització, amb l’objectiu de coordinar i portar més lluny aquestes lluites locals. Arran de diverses trobades els últims anys, i després de gairebé un any de treball previ, el passat mes d’abril dotze ciutats i regions vam llançar el manifest fundacional. Poc després, vam tenir l’oportunitat de trobar-nos físicament durant el 2n Fòrum Veïnal sobre Turisme (18 i 19 de maig), i des d’aleshores hem arribat a ser vint nodes: Venècia, València, Sevilla, Porto, Palma, Pamplona , Nàpols, Malta, Màlaga, Madrid, Lisboa, Eivissa / Pitiüses, Girona, Florència, San Sebastià, Còrdova, Canàries, el Camp de Tarragona, Bergamo i Barcelona. La definició geogràfica de la xarxa no és casual, sinó que fa referència clara a unes lamentables condicions socio-econòmiques representades per termes com ara “crisi”, “austeritat” o bé “països PIGS”, que porten a pensar el Sud d’Europa com el pati de vacances de la classe mitjana-alta mundial.

No és una tasca fàcil: la coordinació entre llocs allunyats, la dificultat de trobada física periòdica, les exigents dinàmiques internes de cada col·lectiu i altres factors fan que aquests inicis siguin lents, però hi ha consens i entusiasme al voltant de la necessitat d’aquest treball en xarxa. A la trobada del maig vam decidir portar a terme accions locals el dia 27 de setembre amb motiu del Dia Mundial del Turisme.

Un dia a l’any, l’Organització Internacional del Turisme es dedica a glossar les seves excel·lències i a ignorar, callar i tapar les seves misèries, conflictes i crueltats cada dia més esteses i evidents

Un dia a l’any, l’Organització Internacional del Turisme, ens encarregat de la promoció turística arreu del món, es dedica a glossar les seves excel·lències i a ignorar, callar i tapar les seves misèries, conflictes i crueltats cada dia més esteses i evidents. El turisme és un dels sectors que genera més beneficis i ocupació al món, però també una indústria extractiva de les més contaminants, basada en l’acumulació per despossessió i que provoca tremendes i creixents desigualtats, mentre els llocs de treball que genera es demostren cada dia més precaris, injustos i explotadors. Res de tot això no és recordat pels culpables els dies 27 de setembre. Ja fa anys que les poblacions locals i els moviments socials de diversos indrets venim denunciant públicament els danys que la indústria turística provoca i necessita per continuar lucrant-se, estenent-se i creixent: desplaçament de població, contaminació i destrucció d’ecosistemes, explotació laboral i precarització de les condicions materials de vida, per mencionar-ne només les principals. Motius que porten la xarxa SET a escollir la data per denunciar aquestes i altres pràctiques perverses.

Així, les companyes de Palma visibilitzaran la jornada de lluita amb l’estrena del documental Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes. Es tracta d’un projecte col·lectiu per portar al llenguatge audiovisual per a un públic més ampli la fantàstica feina de recerca i denúncia que el col·lectiu Tot Inclòs ve fent des de fa anys amb la publicació del mateix nom, tant en paper com en web. Després de mesos de treball i un micro-finançament col·lectiu reeixit, la pel·lícula es presentarà el 27 de setembre amb motiu del Dia Mundial del Turisme al Cine Ciutat de Palma en sessió doble (19h i 21h) per a col·laboradores i públic en general. Posteriorment hi haurà altres projeccions acompanyades a diferents indrets de l’illa i més enllà.

El model de turisme massiu no sap encara que és mort i continua passejant-se pel món com un zombi gegant, assolant territoris i expulsant-ne la població

Des de València, per la seva part, es portarà a terme una doble mobilització: per una banda, la denúncia de la turistització d’uns dels barris de la ciutat que més està patint els efectes d’aquesta. Per això, es demanarà a l’administració la declaració de Russafa com a Zona Turísticament Saturada. Per altra banda, el dissabte dia 29 hi haurà una acció al centre de la ciutat on es denunciarà l’expulsió de les veïnes provocada per aquests processos de gentrificació i turistització que estem patint i s’assenyalarà a tots els que són responsables directes d’aquestes expulsions. Hi ha accions de denúncia similars previstes a Màlaga, Còrdova i altres nodes de la xarxa SET.

Per la nostra part, a Barcelona hem decidit convocar una mani-festa-acció (dijous 27, 19h a Plaça Catalunya: veniu de negre!) en forma d’enterrament del turisme massiu. Un model turístic tan mortal com mort i obsolet: en temps de la crisi econòmica permanent i canvi climàtic, aquest model no té futur, pertany a un temps passat i ha de ser enterrat. Malauradament, el model de turisme massiu no sap encara que és mort i continua passejant-se pel món com un zombi gegant, assolant territoris i expulsant-ne la població. Quan aquest zombi marxa d’un lloc, acostuma a fer-ho deixant al darrere, únicament, terra cremada.

Com s’enterra el turisme de masses? Principalment amb regulació: limitació a la indústria allà on encara es pot contenir i amb decreixement turístic on ja s’han superat els límits de l’ecosistema urbà o natural

Aleshores, com s’enterra el turisme de masses? Principalment amb regulació: limitació a la indústria allà on encara es pot contenir i amb decreixement turístic on ja s’han superat els límits de l’ecosistema urbà o natural. Mesures que han d’anar acompanyades necessàriament de la generació d’economies més justes socialment i ambientalment.

L’enterrament és una invitació a fer fora col·lectivament i per sempre un model absolutament desfasat. Som conscients que no serà d’un dia per l’altre, però també ho som de la urgència d’un canvi del model actual cap a un altre que posi l’economia al servei de les persones: respecte ambiental, justícia social, diversificació econòmica. Pot sonar utòpic i llunyà, però hem de fer que sigui real i eficaç: si tenim en compte quin és actualment el context, la inèrcia i les dinàmiques, resulta imprescindible iniciar aquest gir ja.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU