Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El cas Pedro Álvarez no prescriu al cinema

Quan falten pocs mesos perquè l'assassinat del jove prescrigui, la productora ACATS estrena el documental 'Nosotros no olvidamos' a través del cinema cooperatiu CineBaix. Fa més de 27 anys que Álvarez va rebre un tret arran d'una discussió de trànsit i no s'ha celebrat cap judici

Un fotograma del film 'Nosotros no olvidamos' | Arxiu

27 anys sense veritat. 27 anys d’injustícia. 27 anys mobilitzats, des del primer dia. La lluita contra l’oblit de l’assassinat de Pedro Álvarez l’any 1992 ha impregnat una generació, tota l’àrea metropolitana de Barcelona i ha estat tossuda. Quatre mesos després de la seva mort, unes 300 persones, convocades per la Federació d’Associacions de Veïns de l’Hospitalet de Llobregat, l’Associació de Veïns de la Verneda i el Col·lectiu d’Amics i Familiars, ja van col·locar una placa a l’avinguda de Catalunya: “Aquí va ser assassinat per un policia Pedro Álvarez Peso”. I, ara, quan fa més de 27 anys d’aquells fets, s’estrena el documental Nosotros no olvidamos. Entremig, cap judici i una mare i un pare que han mogut cel i terra per saber, per aclarir, per comprendre, i tota una xarxa solidària –d’associacions veïnals, moviments socials, sindicats…– que els ha acompanyat. Manifestació i homenatge cada any, interpel·lació a sectors polítics, xerrades i fins i tot una vaga de fam. Cap treva.

La lluita contra la impunitat i les barreres amb què han topat és el que narra el documental dirigit per Damià Puig de la mà de la productora ACATS. Han fet falta més de 700 hores de gravació de la vida de Juanjo Álvarez, pare de Pedro, i de l’activitat de la Plataforma Pedro Álvarez. El moment de l’estrena, a través de la plataforma en línia del cinema cooperatiu CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, no és trivial. El delicte prescriu el 28 de setembre –tot i que a causa de la pandèmia el termini s’amplia fins al gener– i la família, amb l’advocat Benet Salellas, intenta que es reobri el cas. El 6 de febrer, el jutjat d’instrucció 4 de l’Hospitalet de Llobregat va respondre el recurs: va denegar la petició d’obertura del cas, però, per contra, busca nous mètodes “biològics, químics o tècnics” per identificar l’assassí de Pedro Álvarez.

Han calgut més de 700 hores de gravació de la vida de Juanjo Álvarez, pare de Pedro, i de l’activitat de la Plataforma Pedro Álvarez per fer possible el film, que s’estrenarà a través de la plataforma en línia del cinema cooperatiu CineBaix

Va ser el 14 de desembre de 1992 quan a Pedro Álvarez li van arrabassar la vida. Acompanyava la seva parella a casa i, quan travessaven l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet, un cotxe va haver de frenar en sec per no atropellar-los. Segons el testimoni de la companya de l’assassinat, aquest i el conductor van començar a discutir i aquest darrer va clavar-li una plantofada que la va fer caure a terra. Álvarez va intervenir per defensar-la i va rebre un tret.

El pare i la mare de Pedro Álvarez, en una visita al cementiri recollida al film

No només és la família i el grup de suport els que han sostingut que l’assassí del jove és un agent de la policia nacional espanyola, sinó que els responsables de la investigació van defensar la mateixa hipòtesi des del començament. De fet, el policia va ser detingut com a presumpte assassí i alliberat pocs dies després per falta de proves concloents. La Directa va publicar un reportatge detallat sobre els girs i els punts febles de la investigació, que també queda recollit al documental.

Amb motiu del treball audiovisual, també s’ha reactivat la campanya de suport a la família de Pedro Álvarez, que va llançar la setmana un vídeo on l’actor Alberto San Juan i altres cares conegudes i activistes recorden el cas

Amb motiu del treball audiovisual, també s’ha reactivat la campanya de suport a la família de Pedro Álvarez, que va llançar la setmana un vídeo on l’actor Alberto San Juan, l’advocat Benet Salellas, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, els periodistes Jonathan Martínez i David Fernàndez o Edurne Goikoetxea (de la plataforma de familiars dels joves d’Altsasu), entre d’altres, reclamen justícia per al jove assassinat. A més d’una entrevista amb l’advocat Benet Salellas el passat dimecres, el pròxim diumenge hi haurà un debat en línia amb Juanjo Álvarez i membres de l’equip d’ACATS.

En aquest compte enrere, la plataforma cridarà alt i clar –com sempre–, el documental es difondrà tant com es pugui i la família esperarà que l’Audiència Provincial de Barcelona resolgui el recurs d’apel·lació que havia quedat embarrancat per la COVID-19.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!