Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Casal Popular la Trinxera obre les portes en un espai abandonat al barri Montolivet de València

Una antiga tenda de cotxes, abandonada fa més d'una dècada, s'ha convertit en la seu del Casal Popular la Trinxera, inaugurat aquest dimecres pel sindicat de barri Montolivet Veïnal. El nou espai alliberat serà un lloc de trobada per al veïnat i de desenvolupament de diverses iniciatives d'autogestió i suport mutu, com una xarxa d'aliments i una escola popular

El sindicat de barri Montolivet Veïnal ha alliberat una antiga tenda de cotxes per crear-hi un casal popular | Jaume Ferrando

Al número 5 del carrer d’Atzeneta, al barri de Montolivet de la ciutat de València, obre les portes un nou casal popular: la Trinxera. Aquest dimecres, 16 de febrer, de manera inesperada, es feia públic l’alliberament d’un espai –l’okupació del qual es va dur a terme ara fa més de dos mesos– per part del sindicat de barri Montolivet Veïnal. On abans hi havia una antiga tenda de cotxes, tancada ja fa més d’una dècada, les militants del sindicat, després de diverses tasques de neteja i rehabilitació, han decidit tornar a omplir de vida i de lluita l’espai.

“Ho hem fet mitjançant l’okupació, perquè creiem que és el mètode de la classe treballadora per escapar de les pràctiques especulatives del sistema capitalista”, afirma una de les militants de Montolivet Veïnal. I afegeix: “El nostre objectiu és omplir aquest espai d’estructures populars, les quals ens permeten crear vincles entre les veïnes, cohesionar el barri i organitzar la classe treballadora”.

Al número 5 del carrer d’Atzeneta, al barri de Montolivet de la ciutat de València, obre les portes un nou casal popular, la Trinxera |Jaume Ferrando

 

Segons expliquen des d’Alerta Solidària, l’organització antirepressiva de l’esquerra independentista, ara per ara, ja ha passat la possibilitat que s’execute un desallotjament sense ordre judicial. “S’han constituït uns elements temporals i materials –afirma una de les advocades– amb els quals s’ha patrimonialitzat l’espai en defensa d’una estructura popular mitjançant un procés progressiu d’adquisició de drets possessoris en pro de la comunitat, de bona fe i en concepte d’ames de forma pública, notòria i manifestament legítima”. I conclou: “Aquest fet suposa una confrontació directa, una aplicació popular de l’article 47 de la Constitució de l’Estat Espanyol, mitjançant el qual es prohibeix l’especulació i l’acaparament de la propietat privada, la qual haurà de ser disposada a favor de l’interès general, si la comunitat així ho manifesta”.


Estructures populars contra el capital

“A Montolivet hi ha una manca de llocs de trobada veïnal, la precarietat és cada volta més present i es fa cada volta més necessària la creació de xarxes de suport fortes”, lamenta una militant de Montolivet Veïnal i veïna del barri de tota la vida. Segons conta, ja duen al voltant d’un any organitzades en una xarxa d’aliments de barri, de la qual hi formen part almenys 80 veïnes. A partir d’avui, la xarxa d’aliments disposarà d’un espai físic al Casal Popular la Trinxera.

Al casal s’ha fet un taller de boles d’arròs per a fer malabars amb joves i infants |Jaume Ferrando

 

La Trinxera, organitzada sota els paràmetres de l’autogestió i el suport mutu, està oberta a propostes, encara que ja hi ha estructures que, per ser prioritàries per al barri, s’han plantejat dur a terme a curt termini. Una d’elles és la d’una escoleta popular on, entre altres objectius, es pretén ajudar les veïnes en qüestions de conciliació amb activitats per a la xicalla i tallers de valencià enfocats principalment a persones migrants.

Com és evident, l’espai acollirà també el sindicat de barri Montolivet Veïnal per a continuar donant suport a les afectades per l’habitatge i per dur a terme una lluita amb perspectiva de classe. Segons afirmen des de Montolivet Veïnal, amb aquest tipus d’accions conviden tots els pobles, barris, i ciutats a què formen part del projecte del sindicalisme de barri amb la finalitat, a llarg termini, “de superar la societat capitalista actual”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU