Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El filòsof de l'intel·lectual col·lectiu

Cada dia fa pensar molt el vell adagi que una imatge val més que mil paraules. En la societat de la felicitat alienada, on l’aparent felicitat és més important que ser feliç en si mateix, es fa difícil seguir creient en el valor de les imatges. I és en aquest context on les paraules ens poden aparèixer com brúixoles que, al contrari dels mapes, no ens marquin el camí, però ens forcin a ser nosaltres qui fem la nostra pròpia via, fent servir de manera imprescindible el nostre pensament i crítica. És aquí, en l’art de sacsejar consciències i despertar pensaments a través de les paraules, on Antonio Gramsci és una brúixola imprescindible per qualsevol ànima inconformista, i precisament l’última novetat de Tigre de Paper és una eina imprescindible per endinsar-nos en l’univers gramscià.

El llibre Qui vol el fi, vol els mitjans, amb edició acuradíssima de Joan Tafalla i traducció impecable d’ell mateix i de Mercè Tafalla, és una compilació de 58 textos –articles, cartes i documents d’arxius publicats– per apropar-nos, per primera vegada en llengua catalana, a l’obra i el pensament del fundador del Partit Comunista Italià. Concretament al pensament vinculat més directament a la qüestió de la Revolució Russa, a la construcció del socialisme a l’URSS, al bolxevisme, al jacobinisme i a Lenin entre els anys 1917 i 1926.

Una de les característiques de Gramsci, i aquest llibre n’és un brillant exemple, és que, a més de l’originalitat, la crítica i la contundència del seu pensament, i la força i bellesa dels seus escrits, es tracta, en les seves pròpies paraules, d’un autor al servei d’una classe; un autor orgànic de la classe proletària que pretén formar part d’un intel·lectual col·lectiu. Segons el filòsof sard, la revolució, per ser real, ha de produir un canvi d’ethos: “Que una massa de gent sigui induïda a pensar d’una manera coherent i unitària la realitat present és un fet ‘filosòfic’ molt més important i original que el descobriment fet per un ‘geni’ filosòfic d’una nova veritat que es manté com a patrimoni de petits grups intel·lectuals”. I aquest fantàstic llibre ens servirà de brúixola per endinsar-nos i guiar-nos, precisament, en aquest camí.

Article publicat al número 475 publicación número 475 de la Directa

LLIBRE

Qui vol el fi, vol els mitjans
Antonio Gramsci
Tigre de Paper, 2019
352 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!