Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El món del grafiti fa una crida per omplir l'espai públic de pintades a favor de les llibertats

Gairebé 200 artistes i col·lectius que usen els murals, els grafitis, les il·lustracions i les intervencions plàstiques per mostrar-se a l'espai públic llencen un manifest i s'adhereixen a la campanya No Callarem per reivindicar la llibertat d'expressió

Activistes de no callarem pinten la Coberta de l’Ateneu Popular de 9 Barris | Arxiu

Primer va ser el món del rap i de la música en general, seguit de les treballadores de les arts escèniques, qui van alçar la seva veu contra el retrocés en els límits de la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol. Tanmateix, des de la creació de la plataforma No Callarem el març de 2017, les grafiteres i muralistes sempre han estat donant suport –rere la mascareta respiratòria i amb la discreció que les caracteritza– a la multitud d’actes i iniciatives que s’han dut a terme els darrers mesos, per reivindicar la llibertat de creació artística i l’expressió lliure a les xarxes socials.

Ara les artistes urbanes han volgut fer un pas més i llancen un manifest i un vídeo per anunciar la seva adhesió en bloc a No Callarem i deixar clar que “els únics murs que podem i volem admetre són aquells que serveixen per pintar, amb llibertat d’acció i d’expressió, utilitzant la crítica i la sàtira”. Gairebé 200 artistes i col·lectius d’aquest àmbit han subscrit el manifest de la plataforma i ho han volgut visibilitzar en un audiovisual rodat el passat mes de maig a l’exterior de l’Ateneu Popular de 9 Barris. En aquella primera acció que ha quedat enregistrada, van pintar les paraules “llibertat d’expressió” al llarg de 57 metres de la coberta de l’emblemàtic espai cultural comunitari.

La campanya ha estat batejada amb l’etiqueta #FaltenPintades i va de bracet amb la crida a una gran acció al carrer el cap de setmana del 21 i 22 de juliol. La idea és convocar la ciutadania a què –de forma autònoma i descentralitzada– prengui pintura per expressar-se lliurement a l’espai públic amb missatges en favor de les llibertats i posteriorment ho difongui a través de les xarxes socials.

El lema que dóna nom a la proposta està extret de la cançó ‘Hace falta’, del raper sabadellenc Elgio, condemnat a dos anys i un dia de presó per les lletres de les seves cançons

El lema que dóna nom a la proposta està extret de la cançó ‘Hace falta’, del raper sabadellenc Elgioexintegrant del col·lectiu musical La Insurgencia. El jove va ser condemnat a dos anys i un dia de presó per enaltiment del terrorisme per les lletres de les seves cançons. Actualment, juntament amb onze artistes més, està a l’espera d’un recurs d’apel·lació per evitar el presidi.

Part de la lletra d’aquesta cançó per la qual va ser condemnat, va ser reproduïda per dos dels membres de la banda valenciana La Raíz a ‘Los borbones son unos ladrones‘, un videoclip col·lectiu i solidari que es va gravar el passat mes d’abril a la presó Model i ja porta més de 3.250.000 visualitzacions a YouTube. Aquesta va ser una de les peces que van compondre el gran trencaclosques creatiu de la Setmana per la Llibertat d’Expressió, que va culminar amb un dia de concerts i espectacles a les portes de l’extint centre penitenciari barceloní.

Coberta de l’Ateneu Popular de 9 Barris amb la pintada a favor de la llibertat d’expressió i la ciutat de Barcelona al fons

 

Els actes es van organitzar com a resposta a la condemna de tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona contra el raper mallorquí Valtonyc, que actualment es troba exiliat a Bèlgica a l’espera que es resolgui l’Euroordre que decidirà sobre la seva extradició a petició de l’Audiència Nacional espanyola.

La repressió ha provocat que els darrers mesos s’enforteixin les xarxes de solidaritat i suport mutu, es multipliquin les caixes de resistència per sufragar despeses judicials i apareguin noves campanyes per protegir drets fonamentals. Les artistes que usen els murals, els grafitis, les il·lustracions i les intervencions plàstiques per expressar-se a l’espai públic acaben el seu manifest amb una ferma declaració d’intencions: “La llibertat d’expressió es defensa exercint-la, amb tuits o cançons, amb llibres o articles. Ha arribat el moment de coordinar la nostra resposta; nosaltres utilitzarem la pintura”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU