Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un inversor d’origen rus amb una vintena de càrrecs empresarials vol desnonar una família amb tres menors d’edat

La rescatada Catalunya Caixa va subhastar el pis de Lourdes Garcia perquè no podia fer front a la hipoteca. Kontur Grup Company 3000 SL, administrada per Konstantin Toporkov, se’l va quedar per 91.000 euros i ara tenen data oberta de desnonament

Lourdes Garcia i la seva família estan en mans d’un inversor d’origen rus des de que el febrer del 2015, Catalunya Banc va subhastar el seu habitatge per 91.000 euros a la societat Kontur Grup Company 3000 SL. Konstatin Toporkov n’és l’administrador únic des de la seva creació el febrer del 2014 i també s’ha convertit en apoderat solidari. Segons explica Garcia, Toporkov ha insistit en argumentar davant del jutge, expliquen, que “necessita” l’habitatge, i que és l’únic que té, però la seva activitat empresarial apunta tot el contrari. L’inversor ha arribat a ocupar 42 càrrecs en 34 empreses i actualment en té a 24 societats relacionades amb el sector immobiliari. En la majoria de les mercantils el modus operandi passa per donar-la d’alta amb un capital mínim de 3.000 euros i liquidar-la o traspassar-la a algun altre empresari, amb nom rus, que ampliarà el capital inicial. La majoria tenen el seu domicili social en un local del carrer Sardenya 219 i moltes no dipositen els comptes anuals al registre mercantil.

Lourdes Garcia viu amb seu marit i tres fills menors d’edat i encara es pregunta com els han fet arribar fins aquí, després de més de tres anys de periples per aconseguir no perdre casa seva al barri de la Sagrera de Barcelona. Durant molts anys van pagar la hipoteca signada amb Catalunya Caixa sense retards, però quan els faltaven 24.000 euros, van sorgir les dificultats econòmiques que no els permetien fer front a la totalitat mensual de l’import. L’entitat bancària, lamenta Garcia, va fer cas omís de la proposta de fer-hi front amb alliberant el pla de pensions. Va començar un procediment d’execució hipotecària.

En la majoria de les mercantils de l’empresari el modus operandi passa per donar-la d’alta amb un capital mínim de 3.000 euros i liquidar-la o traspassar-la a algun altre empresari, amb nom rus, que ampliarà el capital inicial

Tot i així, la família tenia l’esperança de no perdre la casa i poder quedar-s’hi pagant un lloguer social. Reunia els requisits per acollir-se a la moratòria de suspensió d’execucions hipotecàries per a famílies vulnerables i Catalunya Banc havia signat el codi de bones pràctiques que l’obligava a revisar alguns casos.

Malgrat haver entregat tota la documentació, i sense cap resolució, l’entitat va notificar-los una data de subhasta per al seu pis. Rescatada amb 12.500 milions d’euros, CatalunyaCaixa havia passat a mans del BBVA el 2014 per 1.187 milions. La subhasta del pis es va dur a terme dos mesos abans que les hipoteques, ja en cartera del BBVA, passessin a mans del fons voltor Blackstone. Kontur Grup Company 3000 va comparar el pis de Lourdes Garcia per 91.000 euros.

Una de les preguntes que formula la família és com va poder comparar el seu pis, si tal i com ha comprovat la Directa, el capital subscrit de l’empresa és de 3.000 euros. Ara bé, com altres empreses de Toporkov, manquen els comptes anuals, que podrien clarificar-ho.

“Ens vam quedar sense feina regular com a autònoms i només hem pogut trobar feines puntuals”, lamenta Garcia. La incertesa i l’energia destinada a conservar l’habitatge, explica, tenen un impacte directe sobre la salut: “El meu marit ha empitjorat amb la tensió i els nervis”. Des d’ahir, 9 de juliol, estan amenaçats amb una data de desallotjament oberta, però l’Associació 500×20 i el Sindicat de Llogateres estan disposats a intentar aturar-lo i guanyar el pols amb l’inversor. Aquesta tarda, activistes d’ambdues plataformes s’han concentrat davant de la seu professional de Konstantin Toporkov per reclamar que Lourdes Garcia no sigui expulsada.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!