Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat de Poble de Vilamajor fa pública l'okupació d'un bloc "propietat d'un gran banc"

El col·lectiu, espai d’autoorganització al Baix Montseny format fa gairebé un any, ha anunciat avui l'entrada a l'edifici, al centre de Sant Antoni de Vilamajor, que està a mig construir i porta molts anys sense ús, i explica que té previst rehabilitar-lo i usar-lo com a allotjament de diverses famílies amb menors i joves del poble

Han desplegat pancartes al nou edifici, que es vol destinar a allotjar famílies sense recursos de Sant Antoni de Vilamajor | Arxiu

El Sindicat de Poble de Vilamajor, a Sant Antoni de Vilamajor (Baix Montseny) ha fet pública avui l’okupació d’un bloc d’habitatges buit i a mig construir que du anys abandonat sense que la propietat l’hagi destinat a cap ús i l’ha batejat com El Bloc del Sindicat. “El moviment popular per l’habitatge defensem les ocupacions socials als pisos buits de bancs, fons voltors i grans tenidors perquè, quina és l’alternativa de la gent més desafavorida que es troba en situacions límit?”, s’explica des del sindicat, en un comunicat mitjançant el qual es fa pública l’okupació que, segons el col·lectiu, es va materialitzar ja fa dies.

Des del Sindicat expliquen que al bloc “s’hi allotjaran 21 veïnes, set d’elles menors d’edat, que es trobaven amb dificultats a l’hora d’assumir el pagament d’un lloguer i havien passat abans pels serveis socials de l’Ajuntament”

Segons les mateixes membres del col·lectiu, “l’edifici és propietat d’un gran banc que ha estat alimentat per quantitats ingents de diners que vam pagar el poble amb els nostres impostos. En aquest bloc hi ha 19 dels 132 habitatges a Vilamajor en mans de grans tenidors que fa més de dos anys que estan buits”. També indiquen que “rehabilitarem l’edifici amb la feina desinteressada de molta gent i s’hi allotjaran 21 veïnes, set d’elles menors d’edat, que es trobaven amb dificultats a l’hora d’assumir el pagament d’un lloguer al poble i havien passat abans pels serveis socials de l’Ajuntament per tractar de trobar alguna solució”. Al cap de poques hores de fer-se pública l’okupació s’hi han personat sengles vehicles de la policia i dels Mossos d’Esquadra.

Des del Sindicat destaquen que Sant Antoni és un dels municipis catalans que segueix sense disposar de cap habitatge social i han afegit que, en el Bloc, “en sintonia amb els valors del Sindicat, es fomentarà la bona convivència, el respecte, el suport mutu i la implicació veïnal. Des de la posició de força d’estar ocupant, reivindiquem lloguers socials per a la gent del bloc, com s’ha fet en altres casos i s’ha aconseguit”.

Pancarta desplegada al carrer anunciant l’okupació, avui al centre de Sant Antoni de Vilamajor

“A través de la campanya #EnsQuedem no només volem reafirmar la voluntat que les famílies reallotjades hi puguin viure sense que les expulsin, sinó també dignificar el fet de viure en un poble tradicionalment rural que veu com de mica en mica l’arrelament a la zona es perd, sobretot entre el jovent, un sector de la població que en els últims deu anys ha disminuït”, expliquen des del Sindicat


Un any de lluita i moviment popular al Baix Montseny

El Sindicat de Poble de Vilamajor es va formar fa gairebé un any i ha esdevingut un espai d’autoorganització al Baix Montseny. Des de la seva assemblea lluiten contra els abusos en l’àmbit laboral o de l’habitatge que afecten les veïnes del municipi, negociant lloguers amb les propietats o reallotjant a les famílies que no tenen cap alternativa en pisos buits de bancs o grans tenidors. “Hem tractat en l’assemblea més d’una trentena de casos, acompanyant-nos entre veïnes, algunes de nosaltres en situacions molt difícils, teixint vincles de suport mutu i estima per plantar cara a aquestes situacions des de la força col·lectiva. Treballem amb casos que no reben respostes funcionals per part d’uns Serveis Socials que estan saturats i no ofereixen recursos per cobrir les necessitats bàsiques per a una vida digna”, expliquen.

“Treballem amb casos que no reben respostes funcionals per part d’uns Serveis Socials que estan saturats i no ofereixen recursos per cobrir necessitats bàsiques”, expliquen des del Sindicat

El novembre de l’any passat, el Sindicat va participar en la celebració del Primer Congrés d’Habitatge de Catalunya, una trobada del moviment popular per l’habitatge amb més de quaranta grups, sindicats de barri i sindicats de llogateres de tot el territori que pretenen implementar un programa d’actuació comuna en matèria d’habitatge i que defensen les ocupacions socials als pisos buits de bancs, fons voltors i grans tenidors.

Des del sindicat conclouen que “volem recuperar la funció social de l’habitatge, avui trastocada pels interessos de bancs, fons voltors i grans propietaris, i tenir a disposició un parc d’habitatge de lloguer públic i social”.


Actualització: el bloc seria titularitat de la Sareb segons el sindicat de Vilamajor

Aquest dimecres, 11 de novembre, dos dies després d’anunciar-ne l’okupació, el Sindicat de Poble de Vilamajor ha fet públic un nou comunicat en el qual afirma que l’edifici, rebatejat com el Bloc del Sindicat, és de titularitat de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb, el conegut com el banc dolent), és a dir, la societat creada per l’administració estatal l’any 2012 per aglutinar tots els “actius tòxics” de les entitats financeres. “Des del Sindicat de Poble de Vilamajor exigirem a la Sareb lloguers socials per a les noves habitants del Bloc”, afirmen en la nova comunicació.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU