Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Suprem condemna Rodrigo Lanza a 18 anys i mig de presó tot i que elimina l'agreujant de "motius ideològics"

L'alt tribunal confirma la qualificació dels fets per la mort de Víctor Laínez com a "delicte d'assassinat consumat", en concórrer "traïdoria", amb l'atenuant analògic d'"embriaguesa". No obstant això, estima parcialment el recurs presentat per la defensa de Lanza —que sempre ha mantingut que va actuar en "legítima defensa"— i elimina l'agreujant d'obrar per "motius ideològics"

Un moment del primer judici contra Rodrigo Lanza | Arxiu

La Sala II del Tribunal Suprem ha condemnat a 18 anys i mig de presó a Rodrigo Lanza per la mort de Víctor Laínez, en els fets ocorreguts en la matinada del 8 de desembre de 2017, en el bar Tocadiscs de Saragossa, després d’una discussió iniciada on tots dos van coincidir. L’alt tribunal confirma la qualificació dels fets com a “delicte d’assassinat consumat“, en concórrer “traïdoria”, amb l’atenuant analògic d'”embriaguesa”, com va fer un tribunal del jurat de l’Audiència de Saragossa, i després el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA), en la sentència recorreguda al Suprem.

No obstant això, el Suprem estima parcialment el recurs presentat per la defensa de Lanza i elimina l’agreujant d’obrar per “motius ideològics”, que havien apreciat el jurat i el TSJA. El tribunal comparteix que Lanza “va tenir aquest comportament discriminatori contra la víctima per la ideologia a l’inici de l’acció, quan va començar la discussió i li va dir fatxa i feixista”, però subratlla que “després va haver-hi una altra conversa entre tots dos fora del local i just abans de l’agressió, el contingut de la qual s’ignora, la qual cosa impedeix, pel principi ‘in dubio pro reo’, ratificar la motivació ideològica en l’actuació lesiva per a la vida”.

Rodrigo Lanza, a la presó des que van succeir els fets el desembre de 2017, sempre ha mantingut que va actuar en “legítima defensa”

D’aquesta manera, la condemna de 20 anys que va imposar el TSJA —que va rebutjar tots els recursos presentats per la defensa— i el jurat es redueix a 18 anys i mig de presó. L’alt tribunal considera “proporcionada” aquesta pena “a causa de la gravetat dels fets”, afirma en la seva sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Andrés Martínez Arrieta. El Suprem desestima tots els altres motius del recurs de cassació.

Rodrigo Lanza, a la presó des que van succeir els fets el desembre de 2017, sempre ha mantingut que va actuar en “legítima defensa”. El març de 2021, la seua defensa va sol·licitar al TSJA una rebaixa de la pena, a dos anys de presó, en una nova sentència “ajustada a dret” per un “delicte de lesions amb homicidi imprudent”, la qual cosa portaria a posar en llibertat al seu defensat, a la presó des de fa més de quatre anys. Lanza ja va ser jutjat per aquests fets en l’Audiència de Saragossa el novembre de 2019 i sentenciat a cinc anys de presó, després que el jurat popular li considerés culpable d'”homicidi imprudent”, però no d'”assassinat” com reclamaven les acusacions. No obstant això, el TSJA va declarar nul el veredicte en considerar que va haver-hi una “falta suficient de motivació” i va ordenar repetir el judici. La defensa va considerar que en el segon judici, celebrat el setembre de 2020, va haver-hi “multitud de violacions dels drets fonamentals”.


No provat el motiu ideològic

La sentència del Tribunal Suprem, feta pública aquest dimarts, assenyala que, segons els fets provats, l’acusat “va ser informat en el bar per un amic de la ideologia d’extrema dreta de la víctima i que, a vegades, portava uns tirants amb els colors de la bandera espanyola”. També s’afirma que “l’acusat va proferir insults a la víctima, que també respon, amb una càrrega ideològica clara”. “Li diu feixista, que estava en una zona antifeixista i que no volia nazis en el barri, per la qual cosa no era benvingut”, s’afegeix.

Però, l’alt tribunal indica que “si bé a l’inici de l’acció, fins als insults esmentats, l’acció i les agressions verbals són clarament reflex d’una discriminació per ideologia, amb la prepotència de qui insulta i vexa per la ideologia de l’altre, en un moment posterior se situa als intervinents en un altre escenari, ja que es diu que tots dos van mantenir una trobada fora de l’establiment i Víctor Laínez es va tornar a ficar cap al fons del bar”.

Quant a les responsabilitats civils, el Suprem confirma la condemna al fet que Rodrigo Lanza indemnitzi en la quantitat total de 200.000 euros els familiars de Víctor Laínez

Per al Suprem, “aquest segon moment té un contingut que s’ignora”, ja que “no se sap de què van parlar i de què van discutir en l’exterior, només que va ser posterior als insults amb un contingut no precisat”, i que aquest últim fet “va poder ser l’acte determinant de la posterior reacció agressiva que va produir el resultat de mort”. “És a dir —afegeix la sentència—, que, com pot ser que l’agressió anés per una causa aliena a la ideologia, en aplicació del principi ‘in dubio pro reo’ no pot aplicar-se l’agreujant de discriminació ideològica”.

No obstant això, el Suprem explica que ha tingut en compte “la motivació discriminatòria per ideologia en l’inici de la discussió” per a establir la pena en 18 anys i mig de presó, per sobre del mínim que hagués estat en aquest cas, de 15 anys.

D’altra banda, quant a les responsabilitats civils, el Suprem confirma la condemna al fet que Rodrigo Lanza indemnitzi en la quantitat total de 200.000 euros els familiars de Víctor Laínez, amb la següent distribució: 50.000 euros per a la mare, 50.000 per a cadascun dels dos fills, i 50.000 euros a distribuir entre els tres germans. Així mateix, haurà d’indemnitzar el Servei Aragonès de Salut en la quantitat de 5.620 euros, “ja que després de l’agressió la víctima va ser atesa a l’hospital Clínic de Saragossa”, on va morir quatre dies després.

Article publicat originalment a AraInfo

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU