Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Rodrigo Lanza, condemnat a cinc anys de presó

El jutge també imposa al condemnat una indemnització de 200.000 euros i ha decidit que pugui sortir de la presó el pròxim mes de juny de 2020, quan complirà la meitat de la pena imposada per la mort de Víctor Laínez, després d'una discussió en un bar de Saragossa l'any 2016

Un moment del judici contra Rodrigo Lanza | Arxiu

José Ruiz Ramo, el magistrat-president de tribunal popular que va jutjar a Rodrigo Lanza per la mort de Víctor Laínez, ha decidit imposar a l’acusat una condemna de presó de cinc anys i una indemnització de 200.000 euros com a “autor responsable d’un delicte de lesions doloses amb traïdoria en concurs ideal amb un delicte d’homicidi imprudent”, amb l’agreujant de “cometre el delicte per discriminació referent a la ideologia” i amb l’atenuant “d’arravatament”.

Els fets van tenir lloc a la matinada el 8 de desembre de 2017, al bar Tocadiscos de Saragossa. Tot i que l’episodi s’ha conegut com el “crim dels tirants», el jurat no va considerar acreditat que Lanza sabés que Laínez portava tirants amb els colors de la bandera espanyola.

En la seva sentència, el magistrat expressa que “el jurat popular, després de valorar les circumstàncies objectives i allò declarat com a provat, va arribar a la conclusió clara i diàfana” que “la intenció de Rodrigo era només lesionar Victorino, i que no hi va haver intenció de matar-lo, sent per tant l’autor de les lesions i de l’homicidi imprudent pel qual se’l condemna”. El jurat popular va arribar a aquesta conclusió basant-se en els informes dels perits metges de Barcelona, ​​proposats per la defensa. El magistrat president en la sentència condemna Lanza, a més, a indemnitzar als familiars de la víctima a la quantitat de 200.000 euros i al Servei Aragonès de Salut amb 5.620 euros.

En la seva sentència, el magistrat expressa que “el jurat popular, després de valorar les circumstàncies objectives i allò declarat com a provat, va arribar a la conclusió clara i diàfana” que Lanza no tenia “intenció de matar-lo”

Respecte a la petició de llibertat, manifestada per l’advocat de la defensa, Endika Zulueta, el magistrat decreta, que per “la gravetat dels fets imputats”, aquest continuï a la presó fins que compleixi la meitat de la pena imposada, el pròxim mes de juny de 2020. D’acord amb el pronunciament fet pel Tribunal de Jurat, exclou igualment la sol·licitud d’indult per al condemnat.

En el seu veredicte, el jurat popular va considerar a Rodrigo Lanza culpable d'”homicidi imprudent” descartant el delicte d’assassinat com sol·licitaven les acusacions i pel qual Llança afrontava 25 anys de presó. En concret, va trobar culpable a Llança d'”haver causat intencionadament lesions” a Víctor Laínez amb “resultat no buscat de mort”.

Després de conèixer el veredicte, les acusacions van demanar llavors dotze anys de presó, la pena màxima per al delicte de lesions i homicidi amb imprudència. La defensa proposava un any de presó i la immediata posada en llibertat de Lanza, que ja ha passat gairebé 21 mesos confinat i en règim FIES.

Les tres acusacions han manifestat la seva intenció de recórrer la sentència. Contra la resolució ara dictada hi ha la possibilitat d’interposar recurs d’apel·lació davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia d’Aragó, que s’ha d’interposar en el termini de deu dies. Per la seva banda, la defensa sempre ha mantingut que Lanza va actuar en legítima defensa i “pel profund temor a perdre la vida”.

 

Article publicat originalment a AraInfo

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!