Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

"L'únic que va fer Rodrigo Lanza va ser defensar-se davant el que creia que era un atac cap a la seva vida"

Dilluns 4 de novembre va començar el judici contra Rodrigo Lanza amb les qüestions prèvies i la seva declaració. El seu advocat ha defensat que va actuar en legítima defensa "pel profund temor a perdre la vida", ha demanat la seva lliure absolució i ha descartat que hi hagués motivacions ideològiques. "Vaig actuar perquè se'm va atacar, només vaig actuar defensant-me", ha relatat Lanza per assegurar que "en cap moment vaig veure els tirants" de la bandera espanyola i negar que colpegés Laínez per l'esquena. Les acusacions demanen una pena de 25 anys de presó per assassinat amb els agreujants de traïdoria i motivació ideològica

Rodrigo Lanza a les Cotxeres de Sants el febrer de 2015 | Mayu Ruiz

Gairebé dos anys després, ha començat a l’Audiència de Saragossa el judici contra Rodrigo Lanza. Lanza, que ha passat gairebé 21 mesos en règim FIES (Fitxer d’Interns d’Especial Seguiment) a la presó de Zuera, està acusat de ser el presumpte autor de les lesions que van provocar la mort de Víctor Laínez, en els fets ocorreguts durant la matinada del 8 de desembre de 2017 al bar Tocadiscos de la capital aragonesa. Un jurat popular serà qui els jutgi.

Les acusacions -Ministeri Fiscal; l’advocat de la família, Juan Carlos Macarrón; i l’acusació particular exercida per Vox, l’advocat de la qual és David Arranz, portaveu a les Corts d’Aragó d’aquest partit ultradretà– demanen per a Rodrigo Lanza una pena de 25 anys de presó per assassinat amb els agreujants de traïdoria i motivació ideològica.

L’advocat de Lanza sempre ha mantingut que aquest va actuar en legítima defensa “pel profund temor a perdre la vida”. Així, ha demanat la seva lliure absolució i ha descartat que hi hagués motivacions ideològiques

La defensa de Lanza, a càrrec de l’advocat Endika Zulueta, sempre ha mantingut que va actuar en legítima defensa “pel profund temor a perdre la vida”. Així, ha demanat la seva lliure absolució i ha descartat que hi hagués motivacions ideològiques. Segons el relat del mateix Lanza, que ha estat el primer a declarar en el judici, va ser atacat inicialment per Víctor Laínez amb una arma blanca, la qual cosa va motivar que respongués.

En declaracions als mitjans abans de la primera sessió del judici, Zulueta ha afirmat que “es jutjarà la situació d’un fet que no hauria d’haver succeït. Hi ha dues situacions molt dramàtiques. Una que és irreparable, la mort d’una persona. I una altra que encara es pot reparar, l’entrada a la presó d’una altra persona injustament”. Així, ha incidit, ja a la sala durant la presentació de les qüestions prèvies, en què “hi ha una persona que ha perdut la vida i hi ha una altra persona a la qual volen llevar-li la llibertat. I la llibertat és el bé més preuat que tenim després de la vida”.

“Lamentablement, la vida d’aquesta persona [Víctor Laínez] ja no es pot recuperar. No hauria d’haver mort. No hauria d’haver succeït el que va passar. Però igual que dic això, també dic amb el mateix ímpetu, que aquesta persona [Rodrigo Lanza] no hauria d’estar privada de llibertat. Aquesta persona no és responsable d’aquests fets. Lamentarà, com lamentem tots, la mort d’aquesta persona, però no és el responsable com han dit les acusacions”, ha apuntat l’advocat.

Establiment de Saragossa on van succeir els fets |Redacció AraInfo

 

Segons Zulueta, l’única cosa que va fer Lanza “va ser defensar-se davant el que creia que era un atac cap a la seva vida”. “Mai va poder pensar que colpejar a una persona amb les mans pogués causar la seva mort. Esperem que el jurat ho entengui així. Lanza va actuar en legítima defensa en una situació de pànic. Solament va defensar la seva vida en perill”, ha subratllat.

Durant la seva primera intervenció a la sala, Zulueta ha demanat al jurat que “ampliï el seu camp de visió” i “obrir la ment 360 graus”, ja que “estem educats, jo diria mal educats, per pensar i analitzar la vida amb orelleres, amb el que es diu pensament únic. Ens donen les històries mastegades i tendim a repetir el que ja ens diuen. En l’àmbit penal succeeix moltíssim això. La policia no deté una persona acusada d’assassinat, deté l’assassí i sortir d’aquest enquadrament és molt complicat”.

En opinió de Zulueta, “el que intenten les acusacions és que vostès donin una resposta molt simple a un tema que és molt complex. La versió dels fets que manegen les acusacions grinyola, sona malament com a un fa una mínima reflexió”. Així, el lletrat ha subratllat que la conversa que van mantenir Laínez i Lanza el dia dels fets “no l’ha escoltat ningú”, cap de les tretze persones que declararan, i “ens expliquen les acusacions com si haguessin estat allí”. “Les úniques persones que coneixen la conversa són Laínez, que lamentablement no ho pot explicar, i Lanza, que ho explicarà”.

Zulueta ha desfigurat l’intent de les acusacions de desacreditar els testimonis de la defensa durant les qüestions prèvies. “Tots els testimonis tenen la mateixa credibilitat. Tots estan sota jurament. I veurem, pel que diuen i per com ho diuen, qui ens dóna més credibilitat”. “Els estan condicionant”, ha manifestat dirigint-se al jurat popular.

Les acusacions diuen que el va colpejar amb un objecte, tot i que vuit persones van veure els fets i ningú va veure l’objecte. En canvi, Lanza diu que va ser “atacat amb una navalla”, però les acusacions afirmen que és “mentida perquè ningú la va veure”

“Les acusacions diuen que estan buscant la veritat. I com no és possible que un cop d’aquesta envergadura fos només amb la mà, perquè se li trenca el crani [a Laínez] en caure contra el terra, 120 quilos a terra, què ens diuen?, que el va colpejar amb un objecte. Vuit persones van veure els fets i ningú va veure l’objecte. Però és igual, se l’emportaria”. No obstant això, Lanza diu que va ser “atacat amb una navalla”, però les acusacions afirmen que és “mentida perquè ningú la va veure”. “El va colpejar amb un objecte, cert, encara que ningú el va veure”, ha desaprovat.

En aquest sentit, Zulueta ha criticat el Ministeri Fiscal que “sempre diu que és independent i que no està de part ni d’un ni d’un altre, però afirma no es deixin enganyar [pels testimonis de la defensa] i davant la desaparició de dos objectes, un diu que és cert [l’objecte que suposadament portava Lanza] i l’altre no [la navalla que suposadament portava Laínez]”.

“Tot juga en contra de Rodrigo. Tot gira en contra de la defensa. Des del minut u quan és detingut”, ha continuat Zulueta per posar de manifest el paper que han jugat alguns mitjans de comunicació que ja han assenyalat a Lanza com “l’assassí dels tirants” sense mantenir la presumpció d’innocència. “Tan en contra, que quan entra a presó no el tracten com a un pres normal, el classifiquen en règim FIES, en el qual ha estat gairebé 21 mesos, vint hores al dia sol en la seva cel·la, inclosos l’esmorzar, el menjar i el sopar. Quatre hores al pati. Totes les comunicacions intervingudes. La despersonalització. Això succeeix en aquest país, ara mateix. El tracten com a un perillós criminal i així es dóna la imatge de més perillós”, ha lamentat.

Zulueta ha valorat la presumpció d’innocència, “un dret per a totes les persones” que “implica que ningú pot ser condemnat si no és després d’un judici amb totes les garanties establertes per la llei, amb totes les proves de càrrec i que després d’això, un magistrat, un tribunal o un jurat pugui dictar una resolució sense que existeixi un dubte racional. A partir de llavors, un pot ser culpable, mentrestant és innocent”.

Finalment, ha criticat a l’acusació particular exercida pel partit d’extrema dreta Vox per “intentar polititzar el judici” i per ser l’única que “ha posat el focus en l’estètica” de Rodrigo Lanza en aquest judici. “Aquest no és un judici polític”, ha remarcat Zulueta assegurant que Vox “ve aquí a fer política”. “L’actuació de Rodrigo Lanza està motivada per salvar la seva vida davant un senyor [Laínez] que ve amb una navalla”, ha conclòs.


Lanza: “M’apunyalarà, em matarà”

Després de Zulueta ha intervingut el seu defensat, Rodrigo Lanza, que ha respost a les preguntes del seu advocat. Lanza ha lamentat la mort de Laínez i el dolor de la família. “Vaig actuar perquè se’m va atacar, només vaig actuar defensant-me. En cap moment vaig pensar que [Laínez] pogués tenir lesions greus, ni molt menys imaginar que pogués haver mort”, ha assegurat per a afegir que “en cap moment va veure els tirants” de la bandera espanyola. Ha negat que portés algun objecte a la mà i que colpegés a Laínez per l’esquena, com afirmen les acusacions, de fet ha assenyalat que “va caure d’esquena i amb el cap mirant cap amunt”.

En la seva declaració durant la vista, en la qual ha descrit els fets succeïts aquella nit, Lanza ha indicat que, passada la una de la matinada del 8 de desembre, després de sortir de treballar, va estar “de festa” bevent grans quantitats d’alcohol amb diversos amics i es va unir a un conegut que anava acompanyat de dues dones, a les quals no coneixia, entrant els quatre al bar Tocadiscos. En aquest bar hi havia “poca gent” i Lanza va veure al cambrer “parlant amb un senyor al fons, mirant cap a la porta”. L’acusat i els seus tres acompanyants es van situar en el fons del local i van continuar bevent.

Sobre la conversa amb Laínez al bar, Lanza ha afirmat que va ser “tensa i incòmoda” però “sense amenaces ni aixecar la veu” i que a penes es van dirigir “sis frases d’anada i sis de tornada”

Segons ha declarat Lanza, el seu conegut li va comentar que “l’home de la barra [Laínez] és un conegut feixista del barri” i Lanza es va quedar “estranyat i incòmode”, però no li va donar “gran importància”, fins que en un moment donat “l’home es gira, ens mirem, em crida amb un gest i jo vaig a parlar amb ell”.

Sobre la conversa amb Laínez al bar, ha afirmat que va ser “tensa i incòmoda” però “sense amenaces ni aixecar la veu” i que a penes es van dirigir “sis frases d’anada i sis de tornada”. Ha afegit que la conversa va acabar quan Laínez li va preguntar d’on era i que ell li va respondre “de Torrero”, però que Laínez li va dir “no, no, d’on ets?”, en respondre-li que de Xile aquest li va dir “tu sudaca no hauries de ser aquí”. En aquest moment, Lanza li va respondre: “Ah val! Em queda clar de quin pal vas, ets un racista”, i va tornar amb els seus acompanyants.

Al cap de poc temps, segons ha relatat Lanza, una de les noies li va comentar que Laínez estava amb el mòbil i que va ser en aquest moment quan “em va entrar la paranoia” que estigués enviant missatges pel telèfon mòbil “per si pogués passar alguna cosa o la cosa es posés tensa”, moment en el qual va dir “anem”, van acabar les seves begudes i van anar cap a la porta. Quan Lanza estava sortint del bar, ha afirmat, el seu conegut li va cridar: “Compte, porta una navalla”.

Víctor Laínez a l’esquerra de la imatge |Arxiu

 

Rodrigo Lanza, entre llàgrimes, ha afirmat que llavors va veure a Laínez “molt a prop de mi, avançant sobre mi, amb una navalla” al que ell va respondre “empenyent-lo amb la cama contra el tors, per instint, per allunyar-lo”, però Laínez, segons el relat de Lanza, continuava “venint cap a mi” i “jo ja començo a entrar en pànic”. Ha precisat que en aquest moment “hi ha un forcejament” i que, “com sóc conscient que porta una navalla”, va sentir “m’apunyalarà, em matarà”. Que va intentar apartar a Laínez “a palades”, donant-li una “forta” i que “el vaig allunyar”.

“En aquest moment no recordo molt bé res, no escolto res”, ha assegurat, per a afegir que li va pegar un cop a la cara i “va caure a terra” i que “tinc terror que es torni a aixecar amb el ganivet, que m’apunyali i em mati. Llavors, vaig cap a ell i li dono uns punys”. Lanza ha relatat que en aquest moment “torno una mica en mi” en escoltar un “para, para”. “El ganivet va a parar a la banqueta”, ha dit Lanza, que ha explicat que va ser aquí quan va marxar del bar.

Lanza reconeix que li va pegar un cop a la cara i “va caure a terra” i que “tinc terror que es torni a aixecar amb el ganivet, que m’apunyali i em mati. Llavors, vaig cap a ell i li dono uns punys”

Lanza ha continuat afirmant que va recollir la motxilla i la jaqueta i va sortir al carrer pensant que Laínez s’anava a aixecar i a anar per ell. Va deslligar la bicicleta, que aquest moment “se’m va fer etern”, i va marxar. Després va relatar que va parar en un portal, que estava tremolant i es va posar a plorar preguntant-se “què ha passat?”. A continuació, va anar al bar d’una amiga a demanar-li gel per posar-se “a la mà inflada”, va estar cinc minuts i es va anar a casa. L’endemà va anar a treballar.

“Dos o tres dies” després, es trobava amb la seva parella d’aleshores prop de la Ciutat Universitària i la Policia li va trucar per telèfon, urgint-li que es presentés a comissaria per una agressió, al que va respondre comprometent-se a anar-hi en 45 minuts després d’anar a deixar la bicicleta a casa seva. Minuts després de la trucada, el van detenir dos agents de paisà –als quals va explicar que acabava de parlar per telèfon amb un altre agent– acusat de lesions.

A preguntes del seu advocat, Lanza ha dit que tota la seva família viu a Barcelona però que va continuar vivint en el mateix domicili, en el qual vivia des de fa anys, i treballant en el mateix lloc. El judici continuarà durant tota la setmana. Dimarts i dimecres estan previstes les declaracions dels i les testimonis, dijous serà el torn per a la part pericial i divendres la presentació d’informes i les conclusions. El dilluns, 11 de novembre, es farà lliurament de l’objecte del veredicte al jurat, per tal que procedeixi a la deliberació.

 

*Article publicat originalment al nostre mitjà col·laborador de l’Aragó AraInfo.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!