“Per què necessitem més espai públic als barris del nord de l’Hospitalet? La pandèmia ha mostrat el que el veïnat dels barris del nord de l’Hospitalet portem anys denunciant: manca d’espai públic. És per això que és important la recuperació del conjunt de l’entorn del transformador com a espai públic, perquè queden pocs espais lliures de construcció en aquests barris”. D’aquesta manera conclou el manifest lliurat per la plataforma Defensem el Castell de Bellvís a la regidoria de districte de Collblanc-la Torrassa, el passat 27 de novembre.
En aquest document es reivindica l’accés i l’ús veïnal de l’espai del transformador i el seu entorn, inclosos dins del conjunt patrimonial de la cornisa de la Torrassa. Tot i que la iniciativa compta ja amb l’adhesió d’una cinquantena d’entitats de la ciutat i més de 600 veïnes de l’Hospitalet, han passat gairebé dos mesos i el veïnat assegura que continua sense cap resposta per part de l’administració municipal.
La proposta d’obrir l’espai públic al voltant del transformador de la Torrassa, segons les seves impulsores, és “necessària per poder suportar la pressió de densitat que té el barri, agreujada per la pandèmia”
La proposta d’obrir l’espai públic al voltant del transformador de la Torrassa, segons les seves impulsores, és “necessària per poder suportar la pressió de densitat que té el barri, agreujada per la pandèmia”. La plataforma Defensem el Castell de Bellvís també reivindica que es faci desaparèixer el transformador de la superfície i que l’edifici es posi a disposició del veïnat com a espai social i cultural.
Cèsar, veí de la Torrassa i membre de la plataforma, explica que “no només volem recuperar aquest patrimoni que, per cert, estava inclòs al llistat del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic fins que va desaparèixer; sinó que també volem aprofitar-lo com a espai social i zona verda per a la gent del barri, perquè no tenim espais verds a la Torrassa” i afegeix que “actualment es tracta d’un espai tancat, privat i perillós i l’hem de recuperar”.
Un altre dels arguments aportats des de la plataforma veïnal és que l’espai públic verd és determinant per a la salut física i mental dels veïns i veïnes. “Als barris més densos d’Europa, com són la Torrassa, Collblanc o la Florida que, a més a més, són a la cua respecte a la resta de municipis catalans si mirem la superfície de zona verda per habitant, és urgent recuperar espais verds per a protegir la salut de les persones creant espais ambientalment protectors”.
Un quilòmetre quadrat, 53.000 persones i una pandèmia
Un cop creuat el pont d’en Jordà, popularment conegut com el pont de la Torrassa, els carrers esdevenen costeruts i estrets. Pràcticament, sense espai vital per a 53.000 persones concentrades en només un quilòmetre quadrat. Al barri, només hi ha unes poques places i espais públics de dimensions més aviat petites, com ara el parc de la Torrassa o la plaça Espanyola. La pandèmia ha accelerat “la urgència de comptar amb espais on poder respirar”, expliquen aquestes veïnes membres de la plataforma Defensem el Castell de Bellvís, perquè, segons lamenten, “alguns mitjans de comunicació van adjudicar als nostres barris l’inici dels rebrots de Covid-19 del mes de juliol de 2020 justificant que per manca d’espai públic era impossible aplicar algunes de les mesures de desescalada en aquests barris”.
Des de la plataforma denuncien tanmateix l’actitud de les administracions davant del problema de la relació entre contagis i densitat de població perquè “permeten un increment de la població al districte i, en negar l’accessibilitat a l’espai reclamat, contribueixen a la reducció de l’espai públic verd”, afirmen.
Situat al costat del castell de Bellvís, fortalesa d’origen medieval actualment tancada i en procés de deteriorament, l’edifici de l’antic transformador de la Torrassa té més de 100 anys d’història. Construït l’any 1913 per Barcelona Traction, Light and Power Company, empresa dedicada a la producció d’energia elèctrica fundada per l’enginyer nord-americà Frederick Starck Pearson i més coneguda aleshores com La Canadenca pel seu origen, el transformador abasteix de corrent elèctric a gairebé 100.000 clients de l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona. Actualment, l’edifici és propietat d’Endesa i en realitat és una subestació amb una potència de 400.000 kWh, fet que complicaria un eventual trasllat del complex, segons asseguren fonts de la companyia elèctrica. A finals de 2018 es van dur a terme tasques d’aïllament acústic en resposta a les peticions del veïnat, afegeixen des d’Endesa.
La plataforma Defensem el Castell de Bellvís reclama a l’Ajuntament el manteniment i la cura del conjunt patrimonial de la cornisa de la Torrassa, format pel pont d’en Jordà, l’antiga fàbrica SAS, la sitja ibèrica, el castell de Bellvís, l’edifici del Transformador i el parc de la Torrassa, de moment sense gaire èxit.
*Article publicat originalment a ‘Districte 7‘