Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els Muñoz-Grandes, una nissaga entre la División Azul i el negoci de la ciberseguretat d'Estat

Agustín Muñoz-Grandes, nét del líder de la División Azul, és el CEO de la principal empresa espanyola en el camp de la ciberseguretat que ha signat un contracte d'1,5 milions d'euros amb la Generalitat de Catalunya per proveir d'un software als Mossos que, suposadament, haurà de servir perquè els ajudi a "combatre el terrorisme de caire gihadista"

A l'esquerra Agustín Muñoz Grandes, militar al front de la División Azul; a la dreta el seu nét, Agustín Muñoz-Grandes, Ceo de S21sec | Arxiu

El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya va invertir quasi 1,5 milions d’euros en l’adquisició d’un software per la Comissaria General d’Informació del Cos de Mossos d’Esquadra “basat en la intel·ligència artificial” que permet “dur a terme estratègies de recerca d’amenaces a internet centrades a combatre el terrorisme de caire gihadista amb molta més capacitat i profunditat”, segons les dades del contracte públic, signat el passat mes de juliol, tramitat d’emergència “per motius de seguretat nacional” i adjudicat mitjançant una negociació sense publicitat.

En concret es tracta de les plataformes Voyager Analytics i Voyager Check -creades per la firma israeliana Voyager Labs-, que formen un sistema que, segons els Mossos d’Esquadra, “ha de possibilitar la recerca exhaustiva d’entitats concretes a internet (identitats, nicknames, comptes de correu, telèfons, etc.) i facilitar-ne el seu anàlisi per poder establir relacions d’interès entre les entitats i augmentar així les capacitats de generació d’intel·ligència, d’investigació i de recerca d’evidències relatives a fets delictius de caire terrorista gihadista”.

Tot i que els Mossos d’Esquadra asseguren que aquest tipus de programari es farà servir en la lluita contra el gihadisme, el ben cert és que el fabricant no especifica aquest ús a la descripció del producte

Tot i que els Mossos d’Esquadra asseguren que aquest tipus de programari es farà servir en la lluita contra el gihadisme, el ben cert és que el fabricant no especifica aquest ús a la descripció del producte. De fet, en el cas de VoyagerCheck, la companyia afirma que es poden “ajustar els criteris de cerca, els llindars i les fonts de dades segons casos d’ús específics, l’enfocament i requisits de la missió” i que podrien ajudar a recavar informació d’altres grups  o moviments socials. Una pràctica que ja s’ha fet pública amb anterioritat, mitjançant casos com el de la trama de suplantacions digitals destapada per la Directa.

El contracte, que suma un import d’1.481.785 euros està signat pel CTTI i S21sec, una de les empreses pioneres del sector de la ciberseguretat i una de les més importants a l’Estat espanyol. Fundada l’any 2000 per l’enginyer basc Xabier Mitxelena a Sant Sebastià, des de l’any 2016 el CEO -director executiu-  i home fort de la companyia és Agustín Muñoz-Grandes Lopez de Lamadrid.


Connexions amb el franquisme

El CEO de l’empresa concessionària de la Generalitat per lluitar contra “l’amenaça gihadista” té vincles familiars directes amb el franquisme. El seu avi patern, Agustín Múñoz Grandes -sense guió- va ser el militar al capdavant de la División Azul, un escamot de voluntaris espanyols enviats a lluitar amb Hitler contra els russos durant la segona guerra mundial. El militar va arribar a ser condecorat pel Führer pels serveis prestats contra la Unió Soviètica. A la seva tornada, Muñoz Grandes va continuar la carrera dins el règim i va arribar a ser Ministre de l’Exèrcit entre l’any 1951 i 1957, cap de l’Estat Major entre 1958 i 1970 i vicepresident del Govern franquista entre l’any 1962 i 1967.

Agustín Muñoz-Grandes Galilea va arribar a ser tinent general de l’exèrcit espanyol i ajudant militar de l’emèrit Rei Joan Carles I durant la transició

L’esperit castrense va continuar en la nissaga. Agustín Muñoz-Grandes Galilea -el primer Muñoz-Grandes que fa servir el guió, fill del líder de la División Azul i pare de l’empresari que ens ocupa- va arribar a ser tinent general de l’exèrcit espanyol i ajudant militar de l’emèrit Rei Joan Carles I durant la transició. Poc abans, l’any 1965, es va casar amb María Eugenia López de Lamadrid y Satrústegui, filla del Marquès de Lamadrid, amb qui va tenir tres fills, entre ells el CEO de S21sec. L’any 2016, quan l’Ajuntament de Madrid dirigit per Manuela Carmena va decidir retirar els honors a la División Azul, Maria Eugenia López de Lamadrid va escriure una carta pública dirigida a l’alcaldessa en la qual destacava del seu sogre que “va quedar clara la seva missió de lluitar exclusivament contra el comunisme” i demanava a la batllessa “respecte i esforç per tancar ferides i desterrar el revengisme”.

“Al gihadisme se l’ha de combatre amb les armes”, declarava per la seva banda Muñoz-Grandes Galilea, el seu marit i pare de l’empresari, en una entrevista publicada l’any 2015.  I postil·lava: “veig Occident bloquejat i passiu davant la barbàrie d’aquella gent”. El seu fill, líder de S21sec, ressegueix els impulsos antigihadistes del pare: mitjançant la seva empresa, S21sec, comercialitza software que, suposadament, ajuda a combatre el gihadisme i que està desenvolupat per una empresa d’origen israelià.


Intel·ligència Artificial israeliana

Fundada l’any 2012 a l’Estat d’Israel, Voyager Labs va ser considerada una empresa emergent centrada en el treball amb Intel·ligència Artificial (IA). Fundada i dirigida per Avi Korenblum, l’any 2016 va anunciar haver aconseguit 100 milions de dòlars d’inversió, que en l’actualitat té oficines a Nova York, Washington i Singapur i un centre de desenvolupament a l’Estat d’Israel.

Els Muñoz-Grandes, una nissaga entre la División Azul i el negoci de la ciberseguretat d'Estat
La compra ha estat autorizada pel CTTI de la Generalitat de Catalunya |Arxiu

 

Mitjançant el contracte signat el passat mes de juliol, la Comissaria General d’Informació del Cos de Mossos d’Esquadra controlarà durant un any dos tipus de software desenvolupats per Voyager Labs: el VoyagerAnalytics i el VoyagerCheck. Segons la informació de la firma, “VoyagerAnalytics aprofita les dades no estructurades disponibles públicament per revelar informació profunda i activa sobre objectius, grups i temes i la complicada interacció entre ells”. Tot, mitjançant “l’aprenentatge automàtic, la comprensió del llenguatge natural i l’anàlisi augmentada”, que ajuden a comprimir setmanes de minuciosa recopilació i anàlisi de dades en minuts, segons la companyia. “Ajudeu el vostre equip a centrar-se en allò que importa, afegiu una nova capa de dades gairebé en temps real i reveleu informació que abans no es podia assolir”, rebla el seu anunci.

VoyagerCheck és l’altre software adquirit pels Mossos. Aquest posa en pràctica “algoritmes pioners d’aprenentatge profund (deep learning), aprenentatge automàtic i processament del llenguatge natural (NLP, per les seves sigles en anglès)” per a professionals de la seguretat. Segons la companyia, “en entendre els patrons de comportament de milers de milions dades, aquesta solució d’avaluació ràpida pot respondre a preguntes predefinides amb una precisió notable”. La plataforma permet als usuaris realitzar volums extremadament alts d’avaluacions diàries, sense que es vegi compromesa la precisió al llarg del temps, tal com expliquen des de VoyagerLabs. “La plataforma es pot utilitzar, per exemple, per avaluar el risc o determinar l’afiliació geogràfica, ajudant les organitzacions a prendre decisions més informades a escala”, conclouen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!