Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els orígens supremacistes del feixisme

Amb la majoria de relats centrats a Trieste, antic port de l’imperi Austrohongarès que després de la Primera Guerra Mundial va passar a Itàlia, Boris Pahor ens retrata en l'aplec de relats 'La pira al port' la dissort d’esdevenir una minoria nacional

Una de les darreres troballes literàries ha estat Boris Pahor. Nascut a Trieste i de llengua eslovena, és un supervivent de l’holocaust. El llibre es publica en català gràcies a la traducció de Simona Škrabec.

Amb la majoria de relats centrats a Trieste, antic port de l’imperi Austrohongarès que després de la Primera Guerra Mundial va passar a Itàlia, Pahor ens retrata la dissort d’esdevenir una minoria nacional. Els triestins de llengua eslovena han estat tradicionalment discriminats i han passat per les múltiples humiliacions del nacionalisme d’estat. De fet, La pira al port és un conte que relata la crema de la casa del poble eslovè de la ciutat a càrrec dels feixistes i que comptà amb la complicitat de bona part de la comunitat italiana. Les històries de discriminació apareixen transversalment en narracions d’una tristor aclaparadora, que ens permeten comprendre la genealogia del feixisme com a ideologia fonamentada sobre l’esclafament de minories ètniques i nacionals.

Article publicat al número 516 publicación número 516 de la Directa

LLIBRE

'La pira al port'
Boris Pahor
Traducció i pròleg: Simona Škrabec
Periscopi, 2020
285 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!