Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un orde religiós i una societat immobiliària s'alien per intentar desallotjar la casa Buenos Aires de Vallvidrera

Vist per sentència el judici penal per un presumpte delicte lleu d'usurpació de bé immoble contra dues persones que van ser identificades després de fer-se pública l'okupació d'una casa propietat de la Congregació de la Missió, que va signar un contracte amb opció a compra amb London Private Company SL, companyia que planeja l'enderroc total de l'edifici per construir-hi un hotel de luxe

Roda de premsa celebrada per la comunitat de la casa Buenos Aires de Vallvidrera davant la Ciutat de la Justícia | Elena Bulet

Part de la comunitat que habita la casa Buenos Aires de Vallvidrera i del veïnat que li dóna suport han baixat avui des de la serra de Collserola fins a les portes de la Ciutat de la Justícia per deixar clar que no es rendiran. Passades les dotze del migdia de divendres 12 de juliol, la jutgessa del penal 8 de Barcelona havia assenyalat la vista oral per la querella interposada per la Congregació de la Missió, altrament coneguda com la dels Pares Paüls, en col·laboració amb la societat immobiliària London Private Company SL, contra les okupants d’aquest antic hotel ubicat al carrer Mont d’Orsà 31 de la ciutat de Barcelona.

Una vintena de persones han constituït una comunitat convivencial i desenvolupen activitats setmanals obertes a tot el veïnat de la zona i la resta de la ciutat, amb la col·laboració d’altres col·lectius que han trobat aixopluc sota el seu sostre

L’inici del conflicte més recent es remunta al passat 2 de març, quan una cercavila festiva i reivindicativa va anunciar l’okupació d’aquest immoble d’alt valor arquitectònic i històric per exigir la seva preservació, construir un projecte col·lectiu d’habitatge i obrir-lo a totes les veïnes del barri. Dit i fet, des d’aleshores, una vintena de persones han constituït una comunitat convivencial i desenvolupen activitats setmanals obertes a tot el veïnat de la zona i la resta de la ciutat, amb la col·laboració d’altres col·lectius que han trobat aixopluc sota el seu sostre.

Així és com un edifici que feia més de set anys que restava en desús s’ha revitalitzat i, de moment, ha evitat que la societat immobiliària liderada per l’accionista únic Nestor Francisco Bautista Robello dugui a terme els seus plans d’enderrocar-lo totalment per construir-hi un hotel de luxe. Aquesta companyia va signar amb l’orde religiós de la finca un contracte amb opció de compra ara fa un any, però durant el judici el seu capitost ha confirmat que de moment només tenen “una relació comercial amb la propietat”, que encara en manté la titularitat perquè l’acord de compra-venda per valor de gairebé tres milions d’euros encara no s’ha executat.


Fiscalia i acusació contra la Buenos Aires

El judici s’ha allargat durant gairebé dues hores, en les quals la defensa de les dues persones encausades ha constatat –en el seu informe final– que en el dret penal es requereix la individualització de la pena i ha argumentat que en aquest cas queda demostrat que elles no formen part del projecte de forma directa, no participen del dia a dia ni resideixen a l’espai, motius pels quals ha sol·licitat la seva absolució. Per sostenir aquesta tesi, l’advocat ha presentat els contractes de lloguer dels domicilis actuals de les dues joves, les transferències mensuals de pagament d’aquests arrendaments i les factures de subministraments que acrediten que aquestes són les seves residències habituals. Així ho ha fet constar també les dues joves, que durant el seu interrogatori s’han negat a respondre les preguntes del lletrat de l’acusació i han reconegut ser simpatitzant i portaveu del projecte, respectivament.

Amb un posat altiu, Nestor Francisco Bautista Robello, accionista únic de London Private Company SL, ha assegurat tenir constància de les activitats que es fan actualment a l’immoble esgrimint que “per desgràcia cada setmana passo per davant i ho veig”

Per la seva banda, l’advocat de l’acusació particular ha afirmat que això es tractava d’una “operació demagògica per justificar l’okupació” i ha qualificat la finalitat de la mateixa de “capritxosa”. En un gest de complicitat amb els seus clients eclesiàstics, ha comparat l’acció del veïnat amb la desamortització de Mendizabal i ha assegurat que “s’ha okupat un immoble abusant de la llei”. Nestor Francisco Bautista Robello ha estat el primer a declarar durant la sessió. Amb un posat altiu, ha assegurat tenir constància de les activitats que es fan actualment a l’immoble esgrimint que “per desgràcia cada setmana passo per davant i ho veig”, al mateix temps que ha deixat clar que abans de l’okupació visitava assíduament l’indret per preparar el projecte de nou hotel. Finalment, no ha perdut l’oportunitat de carregar contra l’Ajuntament de Barcelona, de qui ha dit que “no està sent tant executor com hauria de ser amb la resolució de les llicències i els permisos d’obra”.

Roda de premsa de la casa Buenos Aires posterior al judici |Elena Bulet

 

Posteriorment, ha estat el torn del representant de l’orde dels Paüls, Ángel de Martín Santiago, que actua de denunciant a la causa de forma conjunta i pactada amb London Private Company SL i ha confirmat que els tenien cedida la possessió de la finca fins que el veïnat la va fer seva. El membre de la congregació, que a Barcelona també posseeix la parròquia de Sant Sever i Sant Vicenç de Paül ubicada al carrer Provença, manté que els darrers anys celebraven a la finca de Vallvidrera “trobades espirituals europees i internacionals” i acollien alguns dels seus membres que visitaven esporàdicament la ciutat.

L’únic interès dels interrogatoris als agents dels Mossos ha estat poder constatar el procediment que segueixen habitualment: “quan ens vam assabentar de l’okupació vam fer gestions amb el propietari perquè s’adrecés a nosaltres amb el títol de la propietat a interposar la denúncia pertinent”

Al judici també han pres part dos agents dels Mossos d’Esquadra i un caporal, concretament aquells qui es van acostar a l’espai el dia que es va anunciar l’okupació i van identificar una de les dues encausades, ja que l’altra va ser identificada posteriorment per la Guàrdia Urbana arran d’aparèixer als mitjans com a portaveu del col·lectiu. Més enllà d’una mera explicació de la situació amb la qual es van trobar, que en tot moment va ser pública i notòria per qualsevol de les persones presents, l’únic interès de les seves paraules ha estat poder constatar que el procediment que segueixen els agents del cos policial en aquests casos: “quan ens vam assabentar de l’okupació vam fer gestions amb el propietari perquè s’adrecés a nosaltres amb el títol de la propietat a interposar la denúncia pertinent”. Per últim, també ha declarat un veí de la zona que ha constatat que no coneixia les dues persones que seien al banquet dels acusats i que no les identificava com persones habituals de l’espai okupat.

Finalment, ha estat destacable el paper de la representant del Ministeri Fiscal, qui durant els interrogatoris a les acusades s’ha empleat a fons per desmuntar el seu relat amb preguntes constants i un to agressiu que ha despertat l’estupor de bona part de la sala i ha evidenciat un clar biaix ideològic en contra dels objectius de l’actual projecte de la casa Buenos Aires. Així doncs, després d’afirmar que per incórrer en la comissió del delicte del qual se’ls acusa no cal “demostrar que s’han mudat i fan nit a l’immoble”, la fiscal ha sol·licitat la condemna de les dues joves com a coautores del delicte lleu d’usurpació de bé immoble amb una pena de quatre mesos de pena-multa a raó de vuit euros diaris, més la corresponent indemnització a l’acusació particular pels desperfectes i perjudicis que hagin pogut causar amb les seves accions pel valor que resultés d’una hipotètica taxació. El lletrat de l’acusació ha augmentat la sol·licitud de pena fins als sis mesos a raó de quinze euros diaris i ha afegit un nou delicte que no havia inclòs prèviament, el 255 del codi penal de defraudació de fluid elèctric, pel qual ha demanat la pena de quinze euros diaris per un total de tres mesos. En el que sí que han coincidit és en demanar el desallotjament de la finca, que en cas de concedir-se s’haurà de veure si és per totes les ocupants o tan sols per les dues persones encausades que, paradoxalment, no hi resideixen.


Suport a les encausades i crítica a l’església

Una hora abans de la celebració de la vista oral una cinquantena de persones s’han començat a aplegar a l’exterior de la Ciutat de la Justícia sota una gran pancarta on es podia llegir “Recuperem la casa Buenos Aires”. Dintre de la sala les dues acusades han tingut el suport d’una desena de membres del projecte que en acabar s’han unit a la concentració i han fet pinya darrera d’una taula on una portaveu, una veïna i l’advocat han fet declaracions davant dels mitjans de comunicació.

Durant les seves intervencions han criticat els Pares Paüls per tenir la voluntat de “vendre’ns al millor postor sacrificant la base social de la qual presumeix per muntanyes de bitllets, demostrant que no responen a les necessitats socials sinó que fa anys que especulen amb les seves propietats”

Durant les seves intervencions han criticat els Pares Paüls per tenir la voluntat de “vendre’ns al millor postor sacrificant la base social de la qual presumeix per muntanyes de bitllets, demostrant que no responen a les necessitats socials sinó que fa anys que especulen amb les seves propietats”. Al mateix temps, han volgut deixar clar que “acumulen més d’un centenar de propietats a tot l’Estat espanyol, tots lliures d’impostos, demostrant que sobreviuen econòmicament gràcies als privilegis atorgats per l’estat i a l’activitat especulativa que desenvolupen”.

La representant del veïnat de Vallvidrera ha assenyalat que “han intentat criminalitzar-nos a base de mentides, coaccions i acusacions absurdes”, denunciant que part de l’estratègia de la propietat ha consistit a acusar la portaveu del grup de suport “vulnerant el seu dret fonamental a la llibertat ideològica i d’expressió”, en el que ha considerat un “atac flagrant a tota la comunitat del projecte i un abús de poder per part de l’església”. La sentència podria arribar abans del mes d’agost però tot fa preveure que, passi el que passi, el projecte d’autogestió de la casa Buenos Aires seguirà lluitant fins al final per seguir teixint comunitat des del capdamunt d’una de les talaies de Barcelona.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!