Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els reguladors espanyol i francès tomben el gasoducte que pretenia connectar ambdós estats

El projecte STEP/MidCat va ser paralitzat pel govern francès el 2011, però el 15 de març de 2018 l'executiu de Mariano Rajoy feia pública la seva reactivació a través del Butlletí Oficial de l'Estat

| Arxiu

Finalment, tot sembla indicar que el projecte conegut com a STEP / MidCat, pel qual es pretenia connectar mitjançant un gasoducte les xarxes de distribució de gas natural d’Espanya i França, no es farà realitat. La decisió, esperada per les organitzacions ecologistes, ha estat presa per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) espanyola i el regulador francès de l’energia (CRE). Tots dos organismes reguladors han acordat que el projecte, en la seva configuració i capacitat actuals, no satisfà les necessitats de mercat i no està prou madurat per a ser objecte d’una decisió favorable.

El sistema de gasoductes, inclòs el 2013 per la Comissió Europea en la seva llista de Projectes d’Interès Comú (PIC), tenia un cost estimat de 3.000 milions d’euros en total. Només la interconnexió estava pressupostada en uns 400 milions d’euros. La partida hauria estat sufragada majoritàriament amb diners públics espanyol, francès i europeu. Darrere del projecte es trobaven la transportista de gas espanyola Enagas i el seu equivalent francès Terégas (antiga TIGF). El gasoducte, que sempre s’ha enfrontat a dubtes quant a la seva viabilitat, va rebre un dur cop l’abril passat després de la publicació d’un informe que La Marea va fer públic. En el document, encarregat per la Comissió Europea a la consultora finlandesa Pöyry, es posava en dubte tant la rendibilitat com la utilitat del projecte. En concret, s’assegurava que només podria ser sostenible econòmicament si es donessin tres circumstàncies alhora: una baixada del subministrament de gas des d’Algèria, baixa demanda a escala europea i un increment de preus del gas natural liquat.

Tot i que les intencions de fer la infraestructura es remunten a diversos anys abans, va ser el 2011 quan van començar les obres a la part espanyola. El gasoducte va ser paralitzat pel govern francès el 2011, però el 15 de març de 2018 el govern de Mariano Rajoy feia pública la seva reactivació a través del BOE. El govern espanyol el qualificava d'”una infraestructura estratègica per incrementar la capacitat d’interconnexió de gas natural amb França i per contribuir a la integració del mercat d’aquest combustible fòssil, avançant cap a un mercat únic europeu”.

El 15 de març de 2018 el govern de Mariano Rajoy feia pública la seva reactivació a través del BOE. El govern espanyol el qualificava d'”una infraestructura estratègica per incrementar la capacitat d’interconnexió de gas natural amb França”

Samuel Martín-Sosa, d’Ecologistes en Acció, qualifica la decisió com una “recompensa” per a totes les organitzacions que “hem lluitat perquè imperi el sentit comú”. Per a Martín-Sosa, “el gas és una energia bruta que no té cabuda en una societat que necessita abandonar de manera urgent els combustibles fòssils”. I conclou que el rebuig al gasoducte suposa “un senyal clar per a aquells que insisteixen a presentar al gas com un combustible net i de transició”. Per la seva banda, Josep Nualart, investigador de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), afirma que “el fet que aquesta vegada la CNMC s’hagi posicionat en contra” dóna “d’una perspectiva que la institució en si pot ser que estigui canviant en la manera de percebre com s’ha de configurar el sistema gasista i elèctric espanyol”. Així mateix, Nualart assenyala que, si bé la possibilitat és “mínima”, el projecte encara podria tirar endavant si s’aconseguís per una altra via el finançament necessari, encara que aventura que seria estrany que la CNMC canviés de postura.

Tant Catalunya en Comú com EQUO celebren el rebuig del MidCat i han anunciat que sol·licitaran a la Comissió Europea que elimini el MidCat de la seva llista de Projectes d’Interès Comú. Florent Marcellesi, eurodiputat d’EQUO en el grup Verds / ALE i vicepresident de la Xarxa parlamentària Europea per al Foment de les Renovables (EUFORES), qualifica la notícia com una “clara victòria per un model energètic net, just i democràtic”. Per a Ernest Urtasun, eurodiputat de Catalunya a Comú, “els projectes que s’han de recolzar amb recursos comunitaris són aquells que garanteixin el compliment dels Acords de París, fent les nostres societats menys dependents dels combustibles fòssils com és el Gas Natural”. Les dues formacions ja van enviar una carta el passat mes de novembre al Govern d’Espanya i a la Comissió Europea demanant la paralització del projecte.

 

Article publicat originalment a ‘La Marea’

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!