Onze anys de guerra civil no havien presenciat uns esdeveniments tan mortífers com l’onada de terratrèmols que ha sacsejat les darreres hores el nord-oest de Síria i el sud de Turquia. La xifra de morts s’eleva a 5.300 i més de 2.800 edificis haurien ensorrat. Les imatges mostren carrers sencers amb blocs enderrocats un rere l’altre. Les tasques per extreure supervivents d’entre les runes segueixen, mentre es comencen a esgotar les esperances de trobar persones amb vida a causa de les baixes temperatures i la pluja i neu que ha caigut a la zona.
El primer sisme, de magnitud 7,8 a l’escala de Richter, va tenir l’epicentre prop de la ciutat de Gaziantep, una ciutat de dos milions d’habitants on s’uneixen les plaques tectòniques Aràbiga i d’Anatòlia. El fregament va provocar tremolors molt fortes durant un minut i mig que pràcticament han destruït el castell romà d’aquesta localitat, de 2.000 anys d’antiguitat. Evren Çevik, membre de l’Oficina de Relacions Internacionals del partit prokurd de Turquia HDP explica que han activat una taula de crisis per ajudar a les persones afectades: “La gent ens truca i ens demana que dirigim els equips de rescat cap on es troben”. Segons Çevik, “els funcionaris turcs no poden arribar als centenars d’edificis col·lapsats. És per això que les supervivents ens demanen que accelerem les operacions de rescat”. Aquest òrgan també treballa per recollir i fer arribar menjar, roba o mantes a les afectades.
Crítiques a les constructores i el govern
Çevik també denuncia que el govern hauria recollit un impost exclusiu per lluitar contra els terratrèmols “però s’ho ha gastat en coses irrellevants”. I afegeix: “Com que un dels principals sectors econòmics de la zona és la construcció a gran escala, han comès irregularitats de forma deliberada”.
El primer sisme, de magnitud 7,8 a l’escala de Richter, va tenir l’epicentre prop de la ciutat de Gaziantep, una ciutat de dos milions d’habitants on s’uneixen les plaques tectòniques Aràbiga i d’Anatòlia
El terratrèmol s’ha pogut notar amb força a milers de quilòmetres, segons informaven la Directa els periodistes del Rojava Information Center, amb seu a la ciutat siriana de Qamishlo. També des de Rojava, el General de les Forces Democràtiques de Síria, Mazlum Abdi, ha allargat la mà a la població afectada pel terratrèmol, tant a les zones kurdes com a les de majoria turca i àrab oferint-los suport.
La catàstrofe també s’ha notat amb força a zones sota control del règim sirià de la província d’Alep, on ha causat més de 600 morts. A la zona d’Idlib, controlada pels rebels, també s’han comptabilitzat prop de 400 morts. A la ciutat de Jinderes, a l’àrea d’Afrin ocupada per Turquia i molt propera a l’epicentre del terratrèmol, també s’ha informat de diversos morts. En aquesta zona, hi viu molta població desplaçada en pèssimes condicions. La situació es veu agreujada per les baixes temperatures i les precipitacions que hi ha en aquesta època a la regió.
Segons Sherwan Berî, membre de la Mitja Lluna Vermella Kurda, “moltes famílies han preferit quedar-se fora de les seves cases”. Aquesta organització, juntament amb les autoritats locals, està instal·lant grans tendes a les principals ciutats i espais públics que fins ara ja alberguen més de 5.000 persones.
Resposta des de Catalunya
En un dels primers gestos oficials des que fa més d’un any es va aprovar el reconeixement de l’Administració Autònoma del Nord i l’Est de Síria per part de la Generalitat, la consellera d’exteriors Meritxell Serret s’ha reunit amb el seu homòleg kurd, Badran Çia, en una reunió on s’ha acordat enviar suport humanitari. Col·lectius de solidaritat amb el Kurdistan i organismes de cooperació internacional com el Ciemen també han fet una crida a fer aportacions a la Mitja Lluna Kurda.